Еритрея – одна з чотирьох країн, що підтримують Росію в ООН / фото ua.depositphotos.com

Загадковий вершник Путіна Еритрея

17:05, 25.03.2022
6 хв.

24 березня, рівно через місяць з того моменту, як фашистська Росія варварським чином вторглася на територію України, Генасамблея ООН ухвалила вже другу резолюцію з вимогою до окупантів негайно припинити війну. Проти документа виступили всього п'ять країн – сама агресорка Росія та її вірні чотири вершники Апокаліпсису, тобто Путіна. І якщо з трьома з них все ясно – Білорусь, Сирія і Північна Корея, то четвертий – Еритрея – справжня загадка, яку УНІАН спробував розгадати.

Вже вдруге поспіль – спочатку 2 березня, а потім 24 березня – безпрецедентна кількість країн-членів ООН підтримують резолюцію проти війни в Україні, яка визнає Росію агресором і вимагає від неї припинити війну в Україні. Ми, звісно, розуміємо, що прямого результату від подібних резолюцій нуль – путінський режим вже давно плювати на всіх хотів. Тим не менш, той факт, що 140 країн підтримують Україну в цій війні – є хорошим сигналом для нашої країни.

Утрималися від голосування 38 країн, а проти вже двічі виступили всього п'ятеро – власне, сама винуватиця Росія та її чотири союзники: Білорусь, Сирія, Північна Корея і... Еритрея.

З Білоруссю все зрозуміло – з легкої подачі самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, який здав країну в заручники Путіну, вона де-факто сама є учасником війни в Україні, адже саме з її території відбулося російське вторгнення 24 лютого і досі летять снаряди по українських містах.

Відео дня

З Сирією – та ж історія. По суті, Путін є чи не єдиним союзником сирійського диктатора Башара Асада. Саме за путінської підтримки останній тероризує народ Сирії, починаючи з 2011 року. І саме у Асада російський диктатор клянчив підкинути бойовиків для участі у війні в Україні, щоправда, якось поки не дуже переконливо виходить.

Ну а КНДР... Та взагалі дивно, якщо чесно, що ця спадкова диктатура, вже 70 років ізольована від зовнішнього світу, досі робить в ООН... Прямих підтверджень будь-якої співпраці Путіна з Кім Чен Ином з приводу війни в Україні немає. Проте, мабуть, не личить одному диктатору голосувати проти іншого, хтозна як воно потім відгукнеться. Тут, очевидно, Північна Корея швидше голосує на за Росію, а проти всього цивілізованого світу.

Але є ще й четвертий вірний вершник Апокаліпсису-Путіна... загадкова Еритрея. Назву цієї невеличкої держави на сході Африки багато українців взагалі почули вперше після голосування в Генасамблеї ООН 2 березня. У мережі навіть з'явився жарт, що Еритрея проголосувала проти України тільки заради того, щоб про неї нарешті взагалі хтось заговорив.

Проте, якщо трохи прошерстити історію Еритреї, то там все ж простежується непоганий такий зв'язок з Росією. З одного боку, Росія – одна з небагатьох країн світу, що підтримує правлячий режим в Еритреї. З іншого боку, цілком ймовірно, Еритрея – це та країна, на яку хоче рівнятися Росія! Країна, яка регулярно опиняється в хвості всіх можливих рейтингів благополуччя, де протягом декількох десятиліть не проводяться вибори, де немає свободи слова, звідки неможливо втекти і де економіка в повній "ж...".

Еритрея – одна з найбідніших країн Африки / фото ua.depositphotos.com

Отже, Еритрея – це відносно молода держава з населенням близько 6 мільйонів людей, якій постійно хочеться з кимось повоювати. Незалежність країна отримала в 1993 році за підсумками тривалої війни з Ефіопією, і з тих пір нею править одна і та ж людина – 76-річний диктатор Ісайяс Афеверкі.

У країні не проводяться президентські вибори, хоча це передбачається Конституцією раз на 5 років. Однак народне волевиявлення тут не відбувається, щоб не створювати "загрозу національній безпеці та суверенітету". Сам Афервокі ще 15 років тому заявляв: "Еритрея чекатиме три-чотири десятиліття, а може і більше, перш ніж вона проведе вибори. Хто зна?". Ну, загалом, все ще чекає... Путін явно аж палає від заздрості!

За роки незалежності Еритрея кілька разів вплутувалася у війни за території – то з Єменом, то з Ефіопією, то з Джибуті, а також підтримувала терористичні організації.

Але ще гірше жителям Еритреї, які десятиліттями живуть в умовах жорсткого терору. Тут масово заарештовують за будь-яке інакомислення, вільної преси вже давно немає, а обов'язкова військова служба, яку місцеві порівнюють з каторгою, в країні є довічною. Всі ті, хто намагаються покинути країну, оголошуються ворогами народу і відправляються до в'язниці.

Не дивно, що, за твердженням правозахисної організації Human Rights Watch, еритрейський уряд вважається одним з найгірших у світі, а сама Еритрея знаходиться на останньому місці в світі в індексі свободи слова – загалом, Росії ще є куди прагнути.

Одночасно в країні катастрофічно низький рівень життя. Еритрея – одна з найбідніших і найменш розвинених країн Африки, і це при тому, що на її території залягає велика кількість цінних природних ресурсів, включаючи мідь, золото, граніт, мармур і калій.

В останні роки економіка країни показувала певне зростання, проте вона все ще дуже залежна як від зовнішніх факторів, так і природних – місцеве сільське господарство, в якому зайнята переважна більшість населення країни (кому вдалося уникнути служби в армії), знаходиться під загрозою через посуху.

Еритрея постійно перебуває під санкціями / фото ua.depositphotos.com

За все це Еритрея постійно потрапляє під санкції з боку міжнародного співтовариства. Свого часу навіть Росія приєдналася до цих обмежувальних заходів, включаючи заборону на надання військової допомоги Еритреї, поставку туди озброєнь, а також покупку товарів і послуг у цієї африканської країни. Тим не менш, Росія продовжувала постачати Еритреї свої продовольчі товари, а потім взагалі пішла на пом'якшення санкції і налагодження дипломатичних відносин.

Десь в 2018 році, коли у Росії все ще не дуже складалися відносини із західними країнами, які ополчилися проти неї через анексію Криму і підтримку війни на Донбасі в 2014 році. Загалом, зрозумівши, що пробачать Росію не скоро, путінський режим почав шукати союзників в інших місцях, в тому числі в Африці. Можливо, ви пам'ятаєте всі ці вояжі Лаврова до африканських країн? Так ось Еритрея виявилася однією з багатьох країн Африки, куди простягнула свої рученята РФ.

Ну а у Еритреї, яка в 2021 році потрапила під чергову хвилю санкцій, в принципі, не так вже й багато союзників зараз залишилося, чим і користується путінський режим. Подейкують, що Росія навіть дає країні доступ до військової техніки, яку та використовують для дестабілізації в регіоні – нічого нового, типова Росія. Але ж Росія ніколи нічого не робить просто так... Зрозуміло, Еритрея буде підтримувати Росію – авось, Афервокі ще й візьмуть в "Клуб диктаторів".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся