Голова МЗС Угорщини зібрався в Китаї обговорювати "мирний план" щодо України

Угорщина підтримує представлений Китаєм "мирний план". Петер Сіярто пояснив, чому.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто відправився звізитом до Китаю, де планує обговорити критичні на сьогодні теми. Серед них - війна в Україні.

Зокрема, голова МЗС Угорщини повідомив, він підтримує представлений Китаєм "мирний план" і назвав дві причини, чому.

"У нашого сусіда триває війна, Європу охоплює воєнний психоз, тому миротворчі зусилля мають особливе значення, які необхідно постійно посилювати. Ми підтримуємо мирний план, запропонований Китаєм, з двох причин: з одного боку, тому що він стосується миру, а з іншого боку, тому що він існує. Нарешті щось, що стосується не продовження війни, а її припинення", - сказав Сіярто.

Угорський міністр також зазначив, що Будапешт не хоче, аби відносини між Європою та Китаєм зіпсувалися. "Ми бачимо Китай не як ризик, а як країну, співпраця з якою означає для нас величезні можливості", - наголосив Сіярто.

Міністр також переконаний, що економічне співробітництво між Європою і Китаєм "принесе користь усім", і назвав Угорщину "чудовим тому прикладом".

"Наша країна стала місцем зустрічі західноєвропейських і китайських інвестицій, які надбудовують одна одну. Ми чітко розуміємо: європейська автомобільна промисловість не зможе успішно перейти до епохи електрики без участі китайських постачальників. І якщо світ не може перевести транспорт на електричні бази, то про успіх у боротьбі зі зміною клімату мріяти просто соромно", - сказав Сіярто.

Війна в Україні - мирний план Китаю

Як повідомляв УНІАН, Китай попри свою офіційно заявлений нейтралітет стосовно російського вторгнення в Україну, здається, все ж більше політично схиляється до Москви. Про це, окрім критики Пекіном США і НАТО, свідчить і те, що перша за понад рік війни розмова між лідером Китаю Сі Цзіньпіном і президентом Володимиром Зеленським відбулася напиркінці березня цього року.

А раніше, 24 лютого 2023 року Китай представив свій "мирний план" щодо завершення війни в Україні. Ця ініціатива складається з 12 пунктів, але за своїм змістом вона більше спрямований на заморожування ситуації. Зокрема, китайський "план миру" не містить няіких згадок про "виведення російських військ" з території нашої держави.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, коментуючи мирний план Китаю зазначив, що війна в Україні може закінчитися в будь-який момент, оскільки це "війна вибору" російського президента Володимира Путіна. Тобто Росія має припинити нападати на Україну та вивести свої війська. Натомість у Росії заявили, що підтримують китайську "мирну" ініціативу.

У лютому Високий представник ЄС з питань закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель розкритикував пропозиції Китаю щодо врегулювання війни в Україні. На його думку, досягти миру можна на основі резолюції Генеральної асамблеї ООН та мирного плану президента України Володимира Зеленського. Пізніше в квітні Боррель порадив Китаю і Бразилії, які пропонують так звані мирні плани для України, спершу побачити своїми очима наслідки війни.

А нещодавно в травні Боррель зазначив, що Китай втратив можливість стати посередником у розв'язаній Росією війні проти України через те, що його озвучена "нейтральність" щодо цієї війни все ж мала більше проросійський ухил.

Вас також можуть зацікавити новини: