Проти компанії Ілона Маска почалося розслідування / колаж УНІАН / фото ua.depositphotos.com, кадр з відео

В Конгресі США ініціювали парламентське розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска через масове використання росіянами супутникового зв’язку Starlink у війні проти України. Розслідування ініціювали демократи з Палати представників Конгресу, пише The Washington Post

Конгресмени Джеймі Раскін і Роберт Гарсія надіслали листа компанії SpaceX з вимогою пояснити, яких заходів там вживають для протидії незаконному використанню терміналів Starlink на окупованих Росією територіях України. У листі також містилося попередження, що використання росіянами системи Starlink "становить серйозну загрозу безпеці України, життям українців і національній безпеці США".

"Ми стурбовані тим, що у вас можуть бути відсутні відповідні запобіжники", — йдеться у тексті листа, який ексклюзивно отримала The Washington Post.

Відео дня

Видання зазначає, що супутниковий зв’язок Starlink дав українським військам суттєву перевагу, забезпечивши можливість постійно координувати дії солдатів на передовій, керувати дронами та координувати артилерійські удари. Конгресмени стурбовані, що тепер таку ж користь від Starlink можуть отримати російські загарбники.

Законодавці тільки починають своє розслідування, але вони планують зв'язатися з Пентагоном та іншими компетентними відомствами.

Росіяни використовують термінали Starlink: що відомо

Як писав УНІАН, поодинокі випадки використання росіянами терміналів Starlink на фронті спостерігалися давно. Але останнім часом це явище набуло масового характеру, кажуть українські військові. Термінали закуповують в обхід санкцій через Дубай.

І компанія SpaceX, якій належить система Starlink, і власник компанії Ілон Маск категорично заперечили не лише прямі продажі супутникових терміналів росіянам, але й опосередковані – через треті країни.

Натомість в ГУР вказали, що сьогодні термінали Starlink вільно продаються навіть в самій Росії. Їх завозять через так званий "паралельний імпорт" – офійційно дозволену Кремлем контрабанду.

Вас також можуть зацікавити новини: