Лукашенко розуміє загрозу для свого життя, яка виходить від Путіна / фото REUTERS

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко ніколи не займався своєю охороною. Швидше за все він розуміє, що йому буде складно убезпечити себе в разі, якщо президент РФ Володимир Путін вирішить його вбити.

Як пояснив політолог Михайло Шейтельман в інтерв'ю УНІАН, головним захистом для Лукашенка є те, що росіянам під час війни з Україною його важко замінити.

"Щодо посилення охорони - можу сказати, що Лукашенко ніколи не займався своєю охороною. Він - не Путін, не ссиклява людина. Наприклад, Путін зустрічається з фальшивими матерями, а Лукашенко в момент, коли була революція, приходив на завод, де були мітинги, протести. Він став з ними розмовляти, лаявся.  Там всі кричать йому, а він: "Підійди, поговоримо з тобою!" Він така людина з природи. Так, у нього там охорона, ОМОН і все таке. Він же вважає себе президентом", - зазначив експерт.

За його словами, кожен другий в оточенні Лукашенка - агент ФСБ.

"Я думаю, Лукашенко розуміє, що ніяка охорона його не врятує, якщо у Путіна буде бажання його вбити. Я пам'ятаю, кілька разів бачив кортеж Лукашенка в Мінську. У нього в центрі одна з резиденцій. Ти їдеш, перед тобою виходить міліціонер, махає палицею. І ти бачиш, як виїжджає кортеж Лукашенка, тому що з цього місця ніхто більше не виїжджає. Через хвилину тобі кажуть: "Все, їдьте". Це не те, що перекрили дорогу на 8 годин. Нічого подібного. Там немає таких заходів безпеки, як в Росії. Та й у них фізично немає можливості організувати таку безпеку, якщо ФСБ вирішить його знищити. Я думаю, там кожен другий в оточенні Лукашенка - агент ФСБ. Його захистом є те, що росіянам його зараз під час війни важко замінити. У 2020 році в мирний час намагалися, і у них не вийшло", - говорить Шейтельман.

Війна в Україні: роль Лукашенка

З перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну Лукашенко надав Путіну територію своєї країни в якості військового полігону. Саме з Білорусі рушили перші танки окупантів на північ України.

Наразі російські військові використовують повітряний простір республіки для нанесення ракетних ударів по українських містах.

Крім того, Білорусь підтримує злочинний режим Путіна на міжнародному дипломатичному рівні. Так, 13 жовтня Білорусь не підтримала голосування за засудження спроби незаконної анексії українських регіонів.

Разом з тим Олександр Лукашенко не на жарт злякався після раптової смерті міністра закордонних справ Білорусі Володимира Макея. Білоруський диктатор наказав змінити свого кухаря, охорону й обслугу.

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко припускає, що смерть Макея могла стати сигналом Лукашенка, і його могли отруїти. Водночас білоруські ЗМІ назвали ймовірною причиною смерті чиновника інфаркт.

Вас також можуть зацікавити новини: