Володимир Путін і Олександр Лукашенко / фото REUTERS

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко вважає, що навколо Путіна більше не існує ніяких союзів.

"Путін вважав себе великим стратегом, світовим лідером, від рішення якого залежить майбутнє всього світу, всього Всесвіту. Він розраховував, що вторгнення в Україну буде успішним, Україна впаде, він взагалі стане страшним і жахливим для всього світу, всі його будуть боятися. Вийшло не так. Практично повна зовнішньополітична ізоляція Путіна призводить до того, що він вважає почесним зустрічатися з президентом Центральноафриканської Республіки або з іншими африканськими країнами", - заявив він в інтерв'ю УНІАН.

Геращенко пояснив суть структури ОДКБ.

"ОДКБ - це була структурка, створена Путіним для того, щоб робити вигляд, що навколо Росії є якісь країни, з якими вона разом знаходиться типу у відносинах, як в НАТО, що вони повинні один за одного стояти. Але виявилося, що насправді це все фейк, і ця ОДКБ побудована на страху перед Росією. Коли раптом стали бачити країни Середньої Азії, Закавказзя, що Путін – Колос на глиняних ногах, то, наприклад, навіть президент Таджикистану, країни залежної в багатьох відношеннях від Путіна, прямо попросив його публічно так не спілкуватися з середньоазіатськими країнами, ставитися до них з повагою. Що стосується Нікола Пашиняна. Він, союзник РФ, раптом побачив, як Росія відмовилася будь-якими способами, навіть елементарними дипломатичними, навіть словом захищати Вірменію та її інтереси в конфлікті з Азербайджаном. Тому він відмовився підписувати декларацію, після чого Путін кинув ручку на стіл, а Лукашенко розводив руками. Ми це відео показували на весь світ", - сказав радник.

Геращенко впевнений, що більше ніяких союзів навколо Путіна не існує.

"Він один. З ним хіба що ще один покидьок - Лукашенко. Його Путін затягнув силою страху, він повністю залежний від Путіна. І, загалом-то, все. Іран робить свою політику, він просто продає Путіну за гроші ракети або безпілотники і отримує від Путіна військові технології, які хоче. Китаю вигідно отримувати нафту та інші ресурси від Росії, якій зараз викручує руки Захід. Путін залишився один. І ця ізоляція буде тільки збільшуватися всіма цими рішеннями про визнання Росії державою-спонсором тероризму", - поснив він.

Ситуація в ОДКБ: деталі

23 листопада 2022 року Прем'єр-міністр Вірменії Пашинян відмовився підписувати проект декларації Ради колективної безпеки ОДКБ і проект про спільні заходи з надання допомоги Вірменії. За його словами, наданий до підписання проект декларації СКБ ОДКБ "недостатньо доопрацьований".

Раніше три країни, які входять або входили в Організацію Договору про колективну безпеку, виступили проти участі своїх громадян у війні в Україні.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що "ОДКБ існуватиме, і ніхто ніде не завалиться".