"Може бути війна": міністр цивільної оборони Швеції закликав "надихатися Україною"

За словами міністра, мирній Швеції варто бути готовою до ймовірної війни, хоч очевидних загроз немає.

Швеція повинна готуватися до можливої війни на своїй території. Безпечна смуга миру, яка триває у країні понад 200 років, не повинна викликати у шведів помилкове відчуття безпеки.

Таку заяву зробив міністр цивільної оборони країни Карл-Оскар Болін на щорічній конференції з оборони Folk och Försvar, передає The Local.

За словами міністра, "усім шведам потрібно діяти зараз, аби підвищити стійкість країни у разі війни". Болін наголосив, що мир не є "непорушною константою" у Швеції, але припустив, що загроза війни стала більшою, ніж це було протягом дуже довгого часу.

"Багато хто говорив це до мене, але дозвольте мені зробити це офіційно, більш просто і з відвертою ясністю: у Швеції може бути війна", - заявив Болін.

Видання зауважило, що міністр, швидше за все, не мав на увазі неминучість та гарантованість збройного конфлікту в країні, а лише теоретично заявив про можливість війни. Він закликав посадових осіб забезпечити пункти притулку, розробити надзвичайний план водопостачання та постачання продуктів. Також міністр порадив працівникам поцікавитися у свого роботодавця, якою буде їхня роль в організації підготовки до війни на робочому місці.

Болін закликав шведів надихатися Україною, яка зустріла повномасштабне вторгнення Росії в лютому 2022 року "всебічним опором".

Вступ Швеції до НАТО - що треба знати

Після розв’язання Росією кривавої загарбницької війни проти України Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО. В кінці червня 2022 року лідери країн НАТО офіційно запросили ці країни до вступу в Альянс. Приєднання Фінляндії відбулося у квітні, коли 30 країн-членів Альянсу погодили її заявку на вступ.

Для Швеції процес гальмують Угорщина та Туреччина. Обидві, однак, не накладають вето на її заявку. Угорщина звинуватила країну у надмірній критиці на свою адресу і заявила, що підтримає заявку Швеції на приєднання до НАТО, якщо Туреччина, яка так само блокує процес, погодиться зробити це.

Туреччина висунула Швеції низку вимог щодо "боротьби з тероризмом" і впродовж останніх тижнів неодноразово заявляла, що шансів на прорив в перемовинах щодо схвалення заявки на вступ немає. 

Вас також можуть зацікавити новини: