Папа Римський / фото REUTERS

Папа Римський Франциск заявив, що жорстокість, з якою російські військовослужбовці діють в Україні, не властива російському народові.

Під час повернення з Бахрейну він заявив, що має велику пошану до російського народу та гуманізму, пише Vatican News.

"Мене вражає – і тому я вживаю слово "багатостраждальна" [дослівно: "martoriata" - "піддана мукам" від "martoriare" - "катувати, мучити"] – ота жорстокість, яка не притаманна російському народові, можливо… бо російський народ – це великий народ; це [жорстокість] найманців, солдатів, які йдуть на війну як на пригоду, найманців… Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму", - сказав він.

Відео дня

Він підкреслив, що російський письменник Федір Достоєвський "до сьогодні надихає християн до осмислення християнства".

"Я маю велику прихильність до російського народу, як також велику прихильність до українського народу", - підкреслив він.

Папа Римський додав, що у 11 років український священик навчив його прислуговувати під час української літургії.

"Через це мені також дуже подобається українська літургія. Я опинився між двома народами, до яких маю прихильність. І не тільки я. Святий Престол провів чимало конфіденційних зустрічей, багато речей з позитивними результатами", - сказав він.

Заяви Папи Римського про війну в Україні

У червні Франциск заявив, що не підтримує російського президента Володимира Путіна, однак вважає, що війну могли "якось спровокувати, або не попередити".

Пізніше він сказав, що сьогодні йде третя світова війна, а також назвав "морально прийнятним" постачати зброю Україні, щоб допомогти їй захиститися від російської агресії.

Володимир Зеленський запрошував Папу відвідати Україну, однак той каже, що лікар заборонив йому здійснювати такі поїздки.

У вересні він розповів, що сприяв найбільшому з початку повномасштабної війни обміну військовополоненими між Україною та Росією.

Вас також можуть зацікавити новини: