Путіну не слід розраховувати, що перестановка місцями генералів вплине на хід війни / скріншот

Якщо російський диктатор Володимир Путін сподівається, що швидка перестановка генералів зможе змінити ситуацію на полі бою в Україні на користь РФ, а також приборкати запеклі міжусобиці між його командирами, він буде розчарований.

І західні безпекові аналітики, і провоєнні російські ветерани скептично ставляться до того, що ця гра в "музичні стільці" спровокує зміни в ході війни, або допоможе відновити імпульс російській військовій кампанії. Про це пише Politico.

Вони вважають ці кадрові перестановки переважно політичними, і такими, що свідчать про внутрішню боротьбу в Кремлі. Зокрема, міністерство оборони РФ намагається відновити контроль над управлінням війною та приборкати зростаючий вплив засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина.

Відео дня

Пригожин прагне потрапити в центр уваги, стверджуючи, що здійснив прорив масованою хвилею атак на сході України, використовуючи батальйони, які складаються переважно з ув'язнених, щоб досягти рідкісної для Росії перемоги. Тактика Пригожина, зокрема при спробах захопити Соледар, є божевільною через величезні втрати, на які він готовий піти заради незначних стратегічних здобутків.

Провоєнний ультранаціоналістичний табір Пригожина та лідера Чечні Рамзана Кадирова уже давно наполягає на зміні вищих ешелонів російського військового командування. Однак схоже, що Путін не йде на їхні вимоги, натомість зміцнюючи вплив керівництва міноборони, яке часто стають об'єктом найгострішої критики з боку радикалів.

Пригожин і Кадиров не критикували Сергія Суровікіна, приписуючи йому те, що він нібито привніс більшу тактичну злагодженість і зосередженість у наземній кампанії Росії. Натомість вони вимагали звільнити Герасимова, якого вони звинувачують у провалі захоплення Києва в перші дні війни, міністра оборони Сергія Шойгу та генерала Олександра Лапіна.

Зрештою, Путін вирішив розібратися з внутрішнім розколом у владі, підвищивши Герасимова та Лапіна та понизивши Суровікіна.

Перестановки в російському військовому командуванні

Як повідомляв УНІАН, 11 січня Сергія Суровікіна на посаді командувача об'єднаним угрупуванням військ в Україні замінили на начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припустили, що це може бути політичним рішенням, щоб послабити в Росії владу силовиків. А радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що зміна командира російських окупантів в Україні свідчить про те, що в РФ стався реванш класичного генералітету.

Окрім цього, генерал-полковника Олександра Лапіна призначено начальником Головного штабу Сухопутних військ Збройних сил РФ. До кінця жовтня Лапін був командувачем угрупування російських військ "Центр". Він потрапив під критику через те, що здав місто Лиман в Донецькій області. Тоді рашисти були в оточенні, операція була названа "Лиманський котел". Хоч Лапіна і хвалили за "героїчне захоплення" Лисичанська, проте через Лиман він втратив репутацію. За провал у Лимані Лапіна жорстко розкритикував Рамзан Кадиров. Глава Чечні закликав Лапіна "змивати кров".

Своєю чергою, міністерство оборони Росії заявило, що перестановка означає "підвищення рівня керівництва спеціальною військовою операцією" і заявила, що зміна необхідна для підвищення ефективності армії.

Вас також можуть зацікавити новини: