Росія має вивести свої війська з України задля досягнення миру - президентка Угорщини

Вона наголосила, що потрібно робити все для запобігання ескалації війни.

Президентка Угорщини Каталін Новак заявила, що підтримує мирний план завершення війни в Україні, який не тягне за собою перемоги Росії, та водночас передбачає справедливі й реалістичні цілі.

"Наша спільна мета – щоб Росія вивела свої війська з українських територій", – наголосила вона під час спільної прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом під час поїздки до Анкари, повідомляє видання HVG.

Крім того, очільниця держави подякувала Ердогану за роль посередника між Україною та Росією.

"Кінцева мета – це мир, який вимагає спільної волі, й потрібно робити все для запобігання ескалації війни. Потрібно вгамувати, а не підсилювати напруженість, а воюючі сторони повинні сісти за стіл переговорів, і потрібен мирний план", – зауважила вона.

Війна в Україні: позиція Угорщини

Заява Каталін Новак видалася дещо контраверсійною, з огляду на коментарі інших угорських посадовців щодо війни в Україні. Зокрема, премʼєр країни Віктор Орбан підтримав "мирний план" Китаю, де війну назвали "українською кризою", за що його розкритикувала угорська опозиція. 

В Угорщині також заявили, що не підтримають вступ України до ЄС через закон про освіту. Глава МЗС країни Петер Сійярто зауважив, що це повʼязано з тим, що "угорські школи на Закарпатті опинились у небезпеці".

Крім того, Угорщина заблокувала спільну заяву ЄС щодо ордеру Міжнародного кримінального суду на арешт президента РФ Володимира Путіна, а також відмовилася брати участь у програмі ЄС щодо закупівлі боєприпасів для України.  

Вас також можуть зацікавити новини: