Російська журналістка, письменниця Юлія Латиніна / фото facebook.com/yulia.latynina.7

Російська журналістка Юлія Латиніна: Путін шукає будь-які способи помиритися, уже навіть "втрачаючи обличчя"

11:30, 06.11.2022
14 хв. Інтерв'ю

Чому Захід зволікає з поставками зброї Україні, чи можливе в Росії повстання населення для повалення путінського режиму, чому не вийде просто заарештувати Путіна як військового злочинця і чому для Заходу розпад РФ може стати кошмаром в інтерв'ю УНІАН розповіла російська журналістка, письменниця Юлія Латиніна.

Нещодавно заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв знову написав у "Твіттері", що якщо Україна переможе, ми застосуємо ядерну зброю, покажемо "кузькіну мать". На це варто реагувати і аналізувати? Це треба розуміти, як якийсь п'яний угар, або це якийсь меседж Путіна?

Нам не відомо, чи веде Медведєв сам свій "Твіттер", або це робить нейромережа, яка так вдало прикидається такою, що випиває літр горілки, або його веде команда піарників.

Але в будь-якому випадку мені дуже подобається перший початок цього речення: "Якщо Україна переможе". Погодьтеся, що 9 місяців тому, 6 місяців тому, навіть 4 місяці тому, ніякий твіт Медведєва не міг починатися з цих слів. Насправді, його треба читати: "Коли Україна переможе".

Путін шукає способи помиритися

Він до цього навіть не писав такого. Навіть словосполучення "Україна переможе" не було. А зараз воно з'явилося, до чого б це?

Цілком очевидно, до чого йде справа. І ми вперше бачимо, що Путін не просто намагається перейти до оборонної війни, а відчайдушно намагається. Він шукає будь-які способи помиритися, Уже навіть і "втрачаючи обличчя". Інша справа, що він живе в альтернативній реальності й використовує досить дивні інструменти для того, щоб помириться.

Наприклад, він вважає, що позбавивши Європу газу, вона злякається, натисне на Україну і змусить її помиритися. У той же час після того, як він позбавив Європу газу, президент Німеччини Франк-Вальтер Штанмаєр сказав: "Ми переглядаємо помилкову політику Німеччини за останні 10 років, і ми будемо допомагати Україні".

Я не впевнена, що Путіну доповіли про це. Я не знаю щодо Медведєва з його нейромережею, але у Путіна нейромережі немає. У нього є бункер і він в ньому живе. Ця війна власне й почалася тому, що він вірив у те, про що йому доповідають, а не тому, що бачив на власні очі. І я вважаю, що досі немає таких людей, які насмілюються йому доповісти рівно те, що відбувається.

Для Путіна інтернет - ворожий винахід

А в нього інтернету теж немає, він ним не користується? Невже дійсно до нього не доходить реальна інформація? Усе за методичками, по папочках, усе написано…

Ви не розумієте. Для нього Інтернет - це "ворожий винахід". Його винайшло ЦРУ щоб знищити Росію. Крім того, там всі брешуть. А ось в папці приносять "абсолютно святу правду". А то, що йому приносять в папках, як не дивно, зовсім з іншої опери.

Пам'ятаєте знамените досьє "золотого дощу" (опубліковане в 2017 році виданням Buzzfeed секретне досьє на обраного президента США Дональда Трампа, - УНІАН)? Там був колишній співробітник англійської розвідки Крістофер Стілл, якому замовили американські піарники Клінтон щось розвідати про Трампа. І Стілл не те щоб сам все висмоктав із пальця, він звернувся до росіянина Ігоря Данченка (згодом у США звинуватили Данченка у дачі неправдивих свідчень ФБР, але в жовтні 2022 року суд присяжних його виправдав, - УНІАН), який не мав ніякого доступу ні до Путіна, ні до його кухарки, ні до його собачки, ні до когось із Кремля. І цей Данченко теж не зміг усе вигадати сам. Він звернувся до своїх університетських друзів, піарниці Росспоживнагляду або щось у цьому роді. Після цього вся ця гопкомпанія разом написала, власне те, що їм на голову спало, що пишуть боти, яким заплатили 10 копійок.

Досьє "золотого дощу" було хорошим прикладом того, як все виявилося влаштовано зсередини, і це лише шматочок. А тепер уявіть собі те ж саме, тільки помножене на десять, і ще з ухилом в ідеологію.

Тому про бойових комарів і біолабораторії не придумують спеціально для Ради Безпеки ООН. Вони спочатку про це говорять Путіну. А він потім десь виступає і розповідає, що ось на Заході мовляв спеціально збирають генетичний матеріал російської людини для виробництва генетичної зброї проти росіян. Якщо біолабораторії в Україні - значить проти росіян, при цьому з точки зору Путіна росіяни і українці - це "один народ".

Мені іноді здається, що ті люди, які доносять йому таку інформацію, просто знущаються над ним і дивляться, спрацює чи ні. Я просто не знаю, що потрібно вживати, щоб озвучувати це, ще й на Радбезі ООН. Як у це можна вірити і навіщо це на весь світ озвучувати? Мені здається ми порпаємося в якомусь анамнезі божевільного.

Божевільний живе в своєму власному маренні, це його індивідуальна "жилоплоща" і більше там нікого немає.

А ось коли божевільним стає правитель, то в його мареннях змушена жити тільки його країна. Але в разі, якщо він веде війну, як Путін, то відповідно ще й ті люди, на яких він напав. І тоді його божевілля обертається ударами по енергосистемі, Бучами і Маріуполями.

Але таке в історії людства було багаторазово. Будь-яка погано функціонуюча бюрократична система завжди закінчується тим, що в ній виникає такий тип відносин, інформаційних потоків, який зроблений для одного: обслуговувати одного правителя, щоб він чув те, що йому хочеться чути. Звісно, коли така система в результаті зустрічається з війною, то виникає маса неприємностей.

Один із прикладів - "перша опіумна війна", яку примудрився програти Китай в середині 19 століття, при чому імператор не знав, що він програв війну і навіть не знав, що він її веде через помилкові донесення китайських чиновників. Ще один приклад - іспанський конкістадор Франсіско Піссаро, якому зі 160 людьми вдалося завоювати цілу імперію інків через їхню бюрократичну систему, котра боялася донести своєму правителю правду.

Чи можуть заарештувати Путіна

Хочу вас запитати про "Велику двадцятку". 15 листопада відбудеться саміт G20. Як ви думаєте, Путін поїде на нього особисто, або по відео прочитає свою методичку про комарів, десатанізацію, денацифікацію, демілітаризацію... Загалом усю маячню божевільного. Чи потрібно йому туди їхати, як ви думаєте?

У мене є маленька надія, що він туди поїде і його там заарештують. Але, на жаль, сучасний світ не так влаштований, і навряд чи хтось візьме на себе цю сміливість.

До речі, про сміливість. Дивимося як знищують Україну. Звичайно всі співпереживають і допомагають, але дуже повільно надходить зброя. І українці задають питання: "Чому?" Це може бути через бюрократію, мовляв не можуть вони швидко це зробити? І чи можливо в принципі якось швидше діяти світові?

На жаль, в сучасному світі є деякі умовності, які мені теж особисто не подобаються. Чомусь не прийнято заарештовувати, навіть військового злочинця, до того, як він зазнає поразки. Хоча з моєї точки зору це обурлива і незрозуміла умовність.

І взагалі, між іншим, у різних культурах усе було прийнято по-різному. Наприклад, у Китаї це просто вважалося чудовою військовою хитрістю, скажімо, запросити противника одружитися на своїй сестрі або на своїй доньці, він приїжджає на шлюбний бенкет, і тут його заарештовують або навіть щось більш серйозне. А ось у Європі чомусь це не було прийнято. Ось наприклад відоме "червоне весілля", яка трапилося у Джорджа Мартіна (епізод жорстокої різанини під час весілля в романі Джорджа Мартіна "Буря мечів" (третя частина саги "Пісня льоду й полум'я") і телесеріалі "Гра престолів", - УНІАН). У Китаї воно б було визнане зразком військового верховного мистецтва, і навпаки, у Європі, і власне у Джорджа Мартіна, вона представлене як щось таке, що з роду геть виходить, що абсолютно неможливо. Ось, мабуть, чому не вийде заарештувати Путіна.

Юлія Латиніна: У мене є маленька надія, що Путіна заарештують / фото REUTERS

У мене є відчуття, що зі зброєю так само. Європі здається, що не прийнято постачати таку кількість зброї, навіть в умовах такої серйозної війни.

Крім того, є кілька інших факторів. Один з них полягає в тому, що 15 років Путін займався ядерним шантажем. І США дійсно цього боялися, особливо на початку цієї війни. Але потім вони стали потихеньку, все більше й більше втручатися. І насправді, з точки зору ескалації конфлікту, вони діяли дуже правильно, тому що Путін пропустив той момент, коли він міг стати на диби й сказати: "А зараз я шваркну ядерною зброєю". Ну власне, я думаю це головна причина, чому США так повільно й так за планом постачають зброю.

І це, звичайно, дуже шкода, тому що якщо дивитися з точки зору чисто військових цілей, якщо дати ще стільки ж гармат 155 мм, як дали, плюс винищувачі F16, ATACMS (Армійський тактичний ракетний комплекс, балістична ракета класу "земля-земля", - УНІАН), бронетехніку й справжні танки, то ця війна буде закінчена Україною за три-чотири місяці.

Якщо всього цього не зробити, якщо постачання буде відбуватися так само, як і зараз, то Путін проіснує всю зиму, а до весни у нього буде армія в мільйон осіб. А це все-таки мільйон осіб, навіть якщо вони озброєні іржавими каструлями, їх просто перемелювати важко. І з цією армією він цілком може знову здійснити напад з Білорусі або що-небудь в цьому роді. У будь-якому випадку, у нього зірки заграють в очах, він буде вважати, що все пішло по другому колу.

Чим довше це триватиме, тим більше в результаті американцям доведеться давати зброї. Величезна кількість крові, яка проллється з українського боку, величезна кількість знищеної інфраструктури, вбитих дітей, величезна кількість біженців... І виникає питання: "А чому зараз не поставити цю зброю?" Ну, мабуть, тому що така інерція американської бюрократичної системи.

Переворот в Росії неминучий

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн називає заморожені активи РФ одним із джерел фінансування відновлення України. Якщо почнуться практичні кроки в даному питанні, і коли перші мільярди путінських олігархів підуть до бюджету України, чи почнуть російські еліти активніше ворушитися в питанні підриву влади Путіна, якщо цього взагалі можна від них очікувати?

Перш за все в Росії більше немає олігархів. Олігарх - це людина, яка впливає на політику. У 90-х роках олігархи в Росії були і дійсно впливали, наприклад зробивши так, щоб в 1996 році переміг не Зюганов, а Єльцин. Путін російських олігархів, особливо з 90-х років, повністю втихомирив. Власне, цим актом упокорення в 2003 році була посадка Ходорковського. Це був ключовий момент в історії розвитку Росії.

Тоді в РФ закінчилася епоха початкового накопичення капіталу і перед людьми типу Ходорковського постало питання, а як ще примножити свої капітали. Вся ідея Ходорковського щодо розвитку парламентаризму в Росії насправді була історією про те, як зробити так, щоб російські компанії стали коштувати дорого.

Те, що російський народ вийде на вулиці - я не вірю. Не тому, що він поганий чи хороший, а тому, що це технічно неможливо. А ось те, що царедворці в умовах зростаючої турбулентності почнуть від "царя" позбавлятися - не просто ймовірно, а насправді практично неминуче, тому що мова йде вже про порятунок їхньої власної шкури.

Якою Захід бачить Росію у майбутньому

Раніше ви говорили, що Заходу не вигідний розпад Росії. А що вигідно Заходу, якою він бачить Росію, з ким біля керма, з ким будуть вестися переговори? Зеленський заявив, наприклад, що з Путіним переговорів не буде. Хто повинен бути тією людиною, з якою можна буде домовлятися і закінчувати цю війну?

Я скажу зараз дуже песимістичну для Росії річ. Зараз Заходу від будь-якої країни-ізгоя потрібно тільки одне - щоб вона не "їла" сусідів.

Захід влаштує для Росії шлях покарання, який буде прикладом для глави Китаю Сі Цзіньпіна і президента Туреччини Реджепа Ердогана, що так робити не потрібно.

Сумна істина для Росії полягає в тому, що ослаблений і подихаючий Путін, який сидітиме всередині країни, Захід цілком влаштує. Більш того, Захід влаштує абсолютно будь-який наступник Путіна, якщо він закінчить війну. Ким би він не був, і що б він не робив всередині Росії.

Це означає, що завдання вилазити з цього болота і завдання побудови в Росії суспільства, відповідного сучасним західним стандартам, буде лежати цілком на росіянах. Я думаю, що це завдання може бути вирішене, але точно не через народне повстання, а через кілька ітерацій.

Наприклад, найстрашніша може бути така: Путіна змінює військова хунта з умовних Пригожина, Суровікіна, Золотова і Кадирова. Цю хунту змінює якийсь цивільний уряд з більш-менш відомих при Путіні чиновників типу Мішустіна або Собяніна. А вже вони, як це свого часу сталося при Горбачові, запускають неминучі процеси демократизації і, що важливо, федералізації. Адже якщо регіони не отримають дуже серйозну самостійність, у тому числі фінансову, то в принципі ніякий розвиток Росії неможливий.

При цьому захід буде розуміти, що ідеальна ситуація – це вільна демократична Росія, яка не загрожує своїм сусідам, тому що їй є чим зайнятися на внутрішньому фронті - підвищенням рівня життя своїх підданих. Але з моєї точки зору, це не є першочерговим завданням заходу.

Латиніна: Захід цілком влаштує ослаблений і подихаючий Путін / фото facebook.com/yulia.latynina.7

Один із кошмарів, який переслідує країни Заходу - це той, що почався після повалення Саддама Хусейна в Іраку. Вони думали, що побудують демократичний Ірак, в результаті в Іраку твориться таке, що мама не горюй. І уявити собі, що теж саме буде творитися в Росії, і при цьому кожна провінція володітиме ядерною зброєю... При тому, що кордони між ними в принципі не визначені. Якщо між Україною і Росією є міжнародно-визнані кордони, і то Путіну вони не сподобалися. А уявіть, в якому стані знаходяться кордони, умовно кажучи, між Башкирією і навколишніми регіонами. І у всіх ядерна зброя. Я думаю це кошмарний сценарій для тих же американців.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся