У доповіді сказано, що головні суперники США - Китай та Росія / Ілюстрація REUTERS

Розвідуправління Міністерства оборони США опублікувало доповідь про глобальні загрози у 2021 році попередило про загрози з боку Росії.

Перед слуханнями в Сенаті документ опублікований на сайті сенатського комітету у справах збройних сил.

Читайте такожСША солідарні з Чехією в її відповіді на "смертоносні дії Росії" - Блінкен

Відео дня

У доповіді сказано, що головні суперники США — Китай і Росія — хочуть кинути виклик військовій перевазі Вашингтона. Для цього країни використовують найманців, кібератаки, маніпуляцію інформацією, підрив економічної потужності суперників і таке інше.

Згідно з документом, російські збройні сили - потенційна загроза існуванню США. Вони використовуються для збереження впливу в країнах по периметру російських кордонів, за допомогою чого Росія може кинути виклик глобальному лідерству США. РФ вважає США і НАТО ключовою загрозою своїй безпеці, геополітичним амбіціям і нинішньому правлячому режиму.

"Москва використовує цілий ряд політичних, економічних, дипломатичних, розвідувальних, громадських і військових засобів, уникаючи при цьому прямого конфлікту, для того, щоб змагатися із Заходом", — свідчить доповідь.

Повідомляється, що Росія націлюється на країни-члени НАТО, вразливі для російського впливу, — як ті, які культурно, історично і релігійно близькі Росії, так і країни, де є проблеми з корупцією і слабка економіка. Також Кремль прагне підірвати прихильність НАТО колективній обороні.

За даними американської розвідки, Росія протягом декількох років значно збільшить ядерний арсенал за рахунок нестратегічних засобів. Також у США припускають, що у Росії є незадекларована хімічна зброя, така як нервово-паралітична речовина "Новачок", якою, ймовірно, отруїли опозиціонера Олексія Навального.

Згадується, що головний важіль впливу РФ на Україну - військова присутність на сході країни.

На думку авторів доповіді, зараз Москва не зацікавлена в прямому зіткненні з США, але не відмовиться від конфронтації.

"Кремль, скоріш за все, буде намагатися не провокувати Вашингтон, але може це зробити, якщо буде переконаний, що США втручаються в російську внутрішню політику або іншим чином загрожують стратегічним інтересам Росі", - йдеться в доповіді.

Стягування військ РФ до кордону України

У березні РФ під виглядом підготовки до навчань стягнула в окупований Криму і до кордонів України десятки батальйонних тактичних груп, військову техніку, штурмовики Су-25СМЗ, кораблі Каспійської військової флотилії.

20 квітня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що чисельність російських військовослужбовців на кордоні з Україною за тиждень збільшиться до понад 120 тис.

22 квітня в окупованому Криму Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що вирішив завершити "раптову перевірку" російських військ у Західному і Південному військових округах РФ біля кордонів України, оскільки "всі поставлені цілі досягнуті".

30 квітня 2021 року голова розвідуправління США прокоментував стягування військ РФ до кордону України.

3 травня 2021 року в Держдепі США заявили, що уважно стежать за відведенням російських військ від українського кордону

Вас також можуть зацікавити новини

У США заявили, що поки рано говорити про деескалацію ситуації біля кордону України та РФ

Зеленський прокоментував рішення Росії відвести війська від кордонів України

У НАТО відреагували на відведення Росією військ від українського кордону

У РФ показали ролик, як вони виводять війська з Криму: Україна відреагувала