Токаєв відмовився визнавати "ЛДНР"/ фото REUTERS

Недавні резонансні заяви президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва, які розгнівали керівництво РФ, свідчать про те, що він не має наміру "прогинатися під кремлівські хотілки".

Таку думку висловив "Апострофу" експерт із зовнішньополітичних питань Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

За його словами, нинішній глава Казахстану позиціонує себе "другим Назарбаєвим" - жорстким державником, який не має наміру йти на поводі в інших.

Відео дня

"Прямуючи на форум в Пітер, він розумів, що його будуть закидати питаннями по Україні. Тут було два варіанти: сказати те, що від нього хочуть почути або відразу ж "розставити прапорці" у відносинах з Кремлем. Токаєв закономірно вибрав другий варіант", - пояснює Куса.

Своєю чергою політичний експерт, голова Центру сприяння реформам Георгій Чижов каже, що Казахстан в майбутньому також може стати жертвою російської агресії.

"Територіальні ризики для Казахстану нікуди не поділися. Астана в 2014 році нервово відреагувала на Євромайдан в Києві, але дії РФ не підтримала. Проти "добровольців" з Казахстану, які воювали за так звані "республіки" ОРДЛО, заводили показові кримінальні справи й саджали. Казахське керівництво розуміє, що якщо у Кремля вийде в Україні, то вони можуть стати наступними. Зараз, коли РФ загрузла з цією "спецоперацією", ризики для казахів зменшилися, але побоювання залишилися", - зазначив він.

З чого все почалося

17 червня глава Казахстану (входить в ОДКБ) Касим-Жомарт Токаєв відмовився визнавати "незалежність" підконтрольних Кремлю "ЛДНР", назвавши "республіки "квазідержавними територіями". Крім того, Токаєв відмовився від російського ордена.

Також він розкритикував заяву про те, що Росія нібито "врятувала" Казахстан під час зимових протестів в країні. За словами Токаєва, це зробила не РФ, а ОДКБ. Слова Токаєва розсердили соратника Путіна, главу Чечні Кадирова.

Пізніше Токаєв пояснив, що територіальна цілісність держав повинна бути непорушна, як це прописано в Статуті ООН.