Токаєв заявив, що він не визнає "ЛДНР" / фото REUTERS

Привселюдний ляпас кремлівському агресору - ось що обговорює весь світ за підсумками Петербурзького міжнародного економічного форуму. Єдиний іноземний гість, присутній на заході наживо, - президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв - не став танцювати під дудку Путіна і висловив свою позицію в обличчя. 

Про це йдеться в сюжеті проекту FreeДом. "Ми не визнаємо ні Тайвань, ні Косово, ні Південну Осетію, ні Абхазію. І, судячи з усього, цей принцип буде застосований до Луганська і Донецька", - нагадують журналісти слова Токаєва.

Ставила запитання Токаєву з приводу так званої "спецоперації" російська пропагандистка Маргарита Симоньян. Але загнати в глухий кут президента Казахстану не вийшло.

Відмова визнавати створені Росією квазіреспубліки - це не єдиний удар з боку Токаєва по Путіну. Він сказав ще й про те, що не існує жодної політики імпортозаміщення, це все маячня і міфи, зазначають журналісти. Президент Казахстану також зазначив, що для торгівлі у країни є інший "великий брат" - Китай.

У відповідь на заяви Токаєва огризнувся глава Чечні і вірний слуга Путіна Рамзан Кадиров. Президент Казахстану не став мовчати і відповів йому: "РФ заявляє, що Росія врятувала Казахстан. А Казахстан тепер повинен вічно служити і кланятися в ноги Росії".

Але тільки заявами все не закінчилося: в порту Новоросійська заблокували відвантаження казахської експортної нафти. У відповідь Казахстан заблокував на своїй території 1700 вагонів з російським вугіллям.

Політтехнолог Борис Тизенгаузен заявляє, що вся ця історія не закінчиться блокуванням нафти. Але за Казахстаном стоїть основний партнер - Китай. Тому експерти впевнені, що якщо в Казахстані почнеться військовий конфлікт через Росію, то це дестабілізує всю Центральну Азію. 

Вас також можуть зацікавити новини: