Генсек НАТО Єнс Столтенберг поговорив з прем'єром Британії Борисом Джонсоном / фото REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон обговорили безпекову ситуацію в Європі, а також ситуацію всередині та навколо України.

Про це Столтенберг повідомив сьогодні у Twitter.

"Спілкувався з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Обговорили безпеку в Європі та ситуацію в Україні та навколо неї. Ми єдині в НАТО, готові захищати один одного і готові знову зустрітися в Раді НАТО-Росія", - написав генсек Альянсу.

Читайте також"Готові до діалогу": Столтенберг і Блінкен обговорили російську агресію

Як повідомляв УНІАН, 17 грудня 2021 року МЗС РФ оприлюднило проект договору між РФ та США про "гарантії безпеки" та проект угоди про заходи із забезпечення безпеки Росії та держав-членів НАТО. Зокрема, Росія пропонує НАТО відмовитися від прийняття України до Альянсу, а також "від будь-якої військової діяльності на території України". Також РФ пропонує США не створювати військові бази на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни до НАТО.

У зв'язку з цим 10 січня у Женеві відбувся діалог зі стратегічної стабільності між США і РФ, 12 січня - засідання Ради НАТО-Росія, а сьогодні, 13 січня, - засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що на засіданні Постійної ради ОБСЄ заявили про консолідовану підтримку України в умовах неправомірних ультиматумів з боку Російської Федерації.

Постійний представник США при ОБСЄ, посол Майкл Карпентер рішуче виступив проти шантажу і агресії Російської Федерації.

У Брюсселі 12 січня на засіданні Ради НАТО-Росія обговорювались питання безпеки у Європі. Після засідання країни-члени НАТО закликали РФ негайно зменшити напруження біля України і утриматися від агресивного розміщення військ, а також закликали Росію вивести війська з України, у тому числі з Криму.

Крім того, країни-члени НАТО на зустрічі з РФ підтвердили політику "відкритих дверей" стосовно прийняття нових членів. Також усі країни-члени заявили, що не відмовляться від розміщення військ на східних рубежах Альянсу.

Вас також можуть зацікавити новини: