Чехія не проти аби Китай виступив посередником між Україною і РФ \ фото ua.depositphotos.com

У міністерства оборони Чехії не має заперечень, щоб припинення війни в Україні відбулося за посередництва Китаю.

Про це заявила міністр оборони Яна Чернохова в ефірі Чеського телебачення. Вона висловила занепокоєння тим, що минуло вже більше року, а бойові дії в Україні не закінчуються. "НАТО робить усе, щоб ситуація навколо РФ, яка спричинила війну в Україні, не загострювалася далі", – зазначила вона.

За словами міністра, НАТО не хоче бути втягнутим у війну і вважає доцільним надання Україні зброї та гуманітарної допомоги. При цьому вона заявила про важливість не нехтувати дипломатичними переговорами.

Відео дня

"Неважливо, чи буде посередником Захід, чи країни, які можуть бути близькими до Росії… Світ повинен зробити все можливе, щоб якомога швидше покласти край цим жахіттям. Якщо є хтось, хто може це зробити, я його підтримаю. Мені буде байдуже, якщо це буде Китай", – висловила вона свою позицію.

Китай і війна в Україні

Раніше президент Володимир Зеленський запросив главу Китаю Сі Цзінпіна в Україну. Зеленський висловив думку, що очікування Москви від візиту Сі, який той здійснив 22 березня, не виправдалися.

А 29 березня у Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що "позитивно оцінюють" пропозицію президента Володимира Зеленського щодо його переговорів з лідером КНР Сі Цзіньпіном. Але, як заявила речниця МЗС КНР Мао Нін, Китай пропозицію Зеленського щодо перемовин "оцінює позитивно", але поки рано говорити про конкретну дату зустрічі.

Вас також можуть зацікавити новини: