У Польщі заявили, що не віддадуть Україні всі винищувачі МіГ-29

Павло Яблонський зазначив, що польська влада займається посиленням безпеки країни.

Варшава не буде віддавати Києву всі свої винищувачі МіГ-29. Поставки будуть проходити послідовно.

"Ні, я не думаю, що ми віддамо всі винищувачі МіГ-29 України", - заявив заступник Міністра закордонних справ Польщі Павло Яблонський у коментарі RMF 24.

За його словами, винищувачі будуть передавати послідовно, щоб поставки були ефективними. Крім того, дипломат запевнив, що також буде зміцнюватися безпека Польщі.

Раніше деякі польські медіа порахували, що у Варшави є 40 Міг-29, але Військово-повітряні сили країни використовують тільки 29 літаків. Решта ж винищувачів стояли роками без ремонту та модернізації.

Винищувачі для України - що відомо

Вже рік Київ намагається домовиться про передачу ЗСУ західних винищувачів. Ситуація здвинулася з мертвої точки тільки в цьому році. 

16 березня 2023 року президент Польщі Андрій Дуда заявив, що Варшава передасть чотири літаки МіГ-29. На наступний день, 17 березня, в Словаччині виступили з заявою про передачу 13 таких винищувачів.

У свою чергу спікер ПС ЗСУ Юрій Ігнат відмітив, що передача МіГ-29 може підштовхнути союзників надати Україні винищувачі F-16.

23 березня офіційна Братислава повідомила, що вже передала Києву перші чотири МіГ-29. Словаччина схвалила поставку, коли США пообіцяли солідну компенсацію

Вас також можуть зацікавити новини: