Дуда дотримав слова щодо передачі Міг-29 / фото getty images

Польща передасть Україні перші винищувачі найближчими днями. Як заявив польський президент Анджей Дуда на прес-конференції з своїх чеським колегою Петром Павлом, спочатку Київ отримає чотири МіГ-29.

"Найближчими днями ми передаємо Україні чотири літаки в повному робочому стані. Решта літаків обслуговують і готують", - передає слова Дуди ресурс rp.pl.

Польський президент заявив, що таке рішення було ухвалена на рівні державних органів влади.

Відео дня

"Можна з упевненістю сказати, що ми буквально в цей момент відправляємо ці МіГ в Україну. У нас на сьогодні ще є десяток таких МіГів. Це МіГи, які ми отримали на початку 1990-х років", - зазначив польський президент.

За словами Дуди, у цих МіГів наразі завершуються останні роки їхньої експлуатації.

Решту літаків Польща передасть Києву упродовж року. Загалом Варшава планує поставити до України 10 винищувачів МіГ-29.

Згідно з інформацією Анджея Дуди, ці літаки будуть замінені іншими винищувачами – FA-50 з Південної Кореї. Їхні перші поставки очікуються до кінця 2023-го року. Згодом Варшава також отримає й ескадрильї літаків F-35.

Західні партнери допомагають Україні з винищувачами: що відомо

Польща стала першою країною, котра пообіцяла поставити літаки Києву. Згодом до Варшави приєдналася і Словаччина: міністр оборони Ярослав Надь заявив, що Братислава повинна передати Міг-29 Україні.

У Фінляндії також допустили постачання винищувачів українським силам оборони. Однак фіни заявляють, що такі переговори поки на дуже ранній стадії.

У Конгресі США заявили, що Україна може отримати винищувачі у вирішальний момент. Однак Байден перед тим повідомляв, що Київ наразі не потребує літаків.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна отримає два-три типи винищувачів. За його словами наразі багато країн відмовляються допомагати Києву з літаками, однак нагадав, що схожа риторика раніше була і щодо танків.

Вас також можуть зацікавити новини: