Віктор Орбан знову топедує санкції проти РФ / фото УНІАН, Анастасія Сироткіна

Уряд Угорщини знову пригрозив накласти вето на рішення про продовження санкцій ЄС проти Росії, вимагаючи виключити з санкційних списків чотирьох осіб. Про це виданню Politico розповіли відразу кілька європейських дипломатів.

Так, у вівторок послам ЄС не вдалося дійти компромісу з Угорщиною з цього питання. Співрозмовники видання визнають, що Брюссель може поступитися вимогам угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана і виключити чотирьох осіб з санкційного списку, щоб продовжити санкції проти всіх інших - більш ніж 1400 осіб. 

Кого саме хоче вивести з-під санкцій Віктор Орбан, не уточнюється. Раніше ми писали, що Угорщина домагається зняття санкцій з 9 росіян, включаючи олігархів Алішера Усманова, Петра Авена, Дмитра Мазепіна і Віктора Рашникова

Відео дня

Однак цим вимоги Угорщини не обмежуються. Будапешт виступив проти ідеї продовжувати санкції відразу на 12 місяців, замість нинішніх 6. Видання зазначає, що більш тривалі строки, на які продовжуються санкції, дали б Угорщині менше можливостей торпедувати санкції.

"У зв'язку з цим виникає питання: коли лідери ЄС усвідомлять реальність і допоможуть запобігти введенню Угорщиною такої блокади, призупинивши її право голосу, замість того, щоб дозволити Орбану шантажувати весь Союз?" - задаються питанням автори публікації.

Поведінка Угорщини на тлі війни в Україні

На початку війни Угорщина формально засудила російську агресію проти України, але вкрай неохоче погодилася на введення санкцій, постійно вимагаючи для себе поблажок і періодично погрожуючи заблокувати весь пакет.

Угорщина відмовилася допомагати Україні зброєю і заборонила провезення по своїй території зброї для України.

При цьому Угорщина продовжує демонстративно підтримувати зв'язки як з Росією, так і з Білоруссю, роблячи вигляд, що це якось допоможе припинити війну.

Вас також можуть зацікавити новини: