Foreign Policy: Авантюра Туреччини в Нагірному Карабасі може розірвати НАТО зсередини

Альянс роками конфліктував з Анкарою, але її роль у війні між Азербайджаном і Вірменією загострює проблему.

Конфлікт між Вірменією й Азербайджаном за Нагірний Карабах став причиною нової битви всередині НАТО. Альянс намагається переконати Туреччину відмовитись від своєї агресивної зовнішньої політики й підтримати перемир'я на Кавказі.

Про це пише Foreign Policy, нагадуючи, що конфлікт за спірну територію в Азербайджані посилився за минулий тиждень. В результаті понад 200 людей загинули, а сотні були поранені. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Туреччину розрядити ситуацію, зважаючи на те, що вона десятиліттями підтримувала Азербайджан.

Читайте такожBloomberg: В Нагірному Карабасі Туреччина псує мрію Путіна про "зони впливу""Ми глибоко стривожені ескалацією бойових дій. Всі сторони повинні негайно припинити вогонь. Я очікую, що Туреччина використає свій значний вплив, щоб скоротити напругу", - сказав Столтенберг.

Але натомість Туреччина відкинула всі заклики й засудила спільну заяву США, Франції й Росії із закликом до негайного перемир'я в Нагірному Карабасі.

"Ми дивимося на всі заклики з усього світу про "негайне перемир'я". І що буде далі? ДО цього часу було перемир'я. І до чого це привело?" - сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу під час візиту в Азербайджан.

З кожною новою кризою впродовж останніх років відносини Туреччини з союзниками по НАТО погіршувалися. Однак, до цього часу вони не були розірвані повністю. Туреччина придбала російські системи ППО С-400, розлютивши Вашингтон. Вона виступила проти Греції й Франції у Східному Середземномор'ї, вторглася в Сирію й втрутилася в громадянську війну в Лівії. Все це сталося після того, як президент Раджеп Таїп Ердоган взяв більш авторитарний курс після провальної спроби перевороту в 2016 році.

Читайте такожCNN: У Росії є причини відвернутись від Вірменії на війні з АзербайджаномТепер багато експертів замислюються, де пролягає межа у відносинах між союзниками. Особливо, якщо допустити, що президентом США може стати Джо Байден, який займає більш жорстку позицію щодо Туреччини, ніж адміністрація Дональда Трампа.

Турецьке втручання в конфлікт між Азербайджаном і Вірменією включно з використанням сирійських найманців в якості гібридної армії поставило впливових членів НАТО в дивне становище. Їм доводиться координувати свої сигнали з Москвою, яка підтримує Вірменію. Хоча багато членів альянсу й до того були на боці сил у Сирії й Лівії, проти яких Анкара воює в цих країнах.

Аналітики занепокоєні можливим переростанням конфлікту в Нагірному Карабасі в більш широке регіональне протистояння. Туреччина й Ізраїль підтримують тісні відносити з Азербайджаном у сфері безпеки. Росія ж підписала оборонний договір з Вірменією. Тим часом, Іран теж намагається стати посередником у конфлікті.

Ситуація вже сколихнула НАТО зсередини. Канада цього тижня оголосила, що припиняє продавати зброю Туреччині після підозр, що це обладнання використовують війська Азербайджану. Турецьке міністерство закордонних справ у відповід звинуватило Канаду в "подвійних стандартах", оскільки вона продовжує експортувати зброю в країни, які втручаються у війну в Ємені.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Жителі Нагірного Карабаху бояться бійні й думають про втечу у ВірменіюТрадиційне "викручування рук" не спрацює. Експерти кажуть, що Туреччина відточує стиль ведення бойових дій, який передбачає використання найманців, підтримуючи їх безпілотниками з повітря. Це дає кричущу пропагандистську силу, якщо не успіх на полі битви. Турецька військова пропаганда може створити довготривале враження про бойову міць Анкари. Саме так сталося в провінції Ідліб у Сирії на початку року.

"Всі бачать удари. Це дуже потужні зображення. В Ідлібі всі забули, що Туреччина програла. Натомість всі пам'ятають, як Туреччина дала чортів Росії. Це понижує вхідний бар'єр, робить бої менш ризикованими. Це надзвичайно ефективна пропаганда", - каже директор Foreign Policy Research Institute Аарон Стейн.

Видання пише, що двостороння напруга через Нагірний Карабах може влитися в дискусії всередині НАТО. А це може підірвати здатність альянсу ухвалювати рішення в інших важливих напрямках, пов'язаних з Росією, Близьким Сходом й іншими загрозами для союзників. Операції НАТО ухвалюються консенсусом. Це означає, що нічого не відбувається без згоди всіх 30 країн-учасниць.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.