Солдати Нагірного Карабаху скаржаться на Туреччину, а лікарі готуються до великої бійні / Фото REUTERS

Розпалений з новою силою конфлікт між Вірменією й Азербайджаном вперше за багато років збирає кривавий врожай. Єреван кидається на Туреччину зі звинуваченими: "Анкара готує армію і зброю, а ще збила наш літак". Тим часом, на задньому плані війни триває битва за контроль потоку газу й нафти з Каспійського моря в Європу.

Так війну на Кавказі описує Gazeta Wyborcza. Здебільшого молоді, неголені й з опухлими очима вірменські солдати останні дві ночі на лінії фронту провели без сну. Втім, сам фронт став значно ширшим у порівнянні з тим, чого очікували стратеги. Адже весь кордон між Вірменією і Азербайджаном став ним.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Анексія Криму дає Вірменії надію у війні в Нагірному Карабасі"Зараз вірменські солдати напружено чекають наказу, щоб відповісти на вогонь з азербайджанських сил, які вранці в неділю атакували прикордонні села за допомогою артилерії й турецьких безпілотників. Так з новою силою вибухнула одна з найдавніших війн на планеті. Це нерозв'язаний етнічний і релігійний конфлікт, в якому впродовж 30 років у горах Карабаху б'ються дві колишні республіки СРСР", - пише видання.

Відео дня

Зранку в понеділок вірменські солдати прибули в Степанакерт, щоб підтримати слабкі місцеві загони. Свій штаб вони поспіхом збудували на головній площі міста, яка колись носила ім'я Володимира Леніна, а після розпаду СРСР називається площею Відродження. Саме тут розташовані парламент, президентський палац, центральний банк і кілька міністерств самопроголошеної "Республіки Нагірного Карабаху". Вірніше, "Республіки Арцах", тому що місцеві називають свій край, невизнаний жодною країною в світі.

Навіть Вірменія не визнає карабаську незалежність. Однак, все одно допомагає як фінансовими, так і військовими ресурсами. Сьогодні населення анклаву складається здебільшого з вірмен. Адже в 90-х роках азербайджанці покинули регіон. До того, на них припадало 25% населення Нагірного Карабаху.

"Цього разу ми воюємо не лише з Азербайджаном, а й з Туреччиною, яка за ним стоїть, а також з її ісламськими найманцями, які з великим задоволенням їдуть сюди різати нас, християн", - сказав капітан вірменських сил спеціального призначення Арарат Петеян, який щойно повернувся з фронту.

Читайте такожМіноборони Вірменії заявило про удар "Смерчем" з боку Азербайджану (фото)"Ми місяцями бачили, що азербайджанці готують атаку. Але ніхто не сподівався, що наступ буде такий масштабний, з бомбардуваннями навіть за межами республіки, на вірменській території, де загинув один цивільний. На вірменській території турецький F-16 збив наш Су-25, вбивши пілота", - додав капітан.

Степанакерт готується до найгіршого

Бої точаться за кілька десятків кілометрів від "столиці" невизнаного Нагірного Карабаху. А коли сонце сідає, вибухи снарядів починають лунати частіше.

"Вони падають кожного разу все ближче. Тому сьогодні увечері буду спати в укритті, викопаному вже давно. Якщо найближчим часом перемир'я не буде, через кілька днів виїду до Вірменії", - каже Таліне Еремян, яку журналісти зустріли в єдиному відкритому магазині в місті.

З понеділка на вулицях Степанакерту немає жодного автомобіля. Не видно й дітей. Вздовж 300-кілометрової дороги, яка сполучає столицю "республіки" з Єреваном і піднімається високо в гори, журналісти нарахували близько 40 карет швидкої допомоги. Вони везуть тяжко поранених у вірменські лікарні, які краще облаштовані, ніж в Нагірному Карабасі.

"Ми стараємося евакуювати якомога більше людей в Єреван, щоб звільнити лікарняні ліжка в Степанакерті. Тому що доводиться готуватися до найгіршого", - розповів хірург Маркос Сіманян.

Читайте такожВірменія може визнати незалежність Нагірного КарабахуВін провів журналістів через кімнати з пораненими в останніх битвах. Всього з різними пораненнями - приблизно 30 людей. З них 10 солдатів і 20 цивільних. Серед останніх - четверо дітей, в яких поцілили кулі з турецьких безпілотників Bayraktar.

"Азербайджанці обстріляли школи і дитячі садочки. Тому я боюся, що це тільки початок бійні", - каже хірург.

На боці Азербайджану президент Ільхам Алієв звинуватив Вірменію у вбивстві 10 мирних мешканців під час обстрілів на фронті в Нагірному Карабасі. За його словами, це доводить, що Єреван готує нову збройну агресію проти Азербайджану.

У свою чергу, міністр закордонних справ Вірменії Зограб Мнацаканян категорично заперечує ці звинувачення. На його думку, саме Азербайджан готує розширення зони бойових дій і безпосередню атаку на Вірменію.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.