Наслідки обстрілів цивільної інфраструктури в Азербайджані / фото Reuters

Азербайджан заявив, що в понеділок вранці, 5 жовтня, Вірменія запустила по його території ракету. Вірменія, своєю чергою, стверджує, що це Азербайджан почав широкомасштабний наступ.

Як повідомляє Азербайджанський "Азертадж", сьогодні вранці радіолокаційні системи сил ППО зафіксували пуск ракети, випущеної по Азербайджану зі стартових позицій в Джермукському, Гафанському і Бердському районах Вірменії.

За даними Міноборони Азербайджану, противник систематично завдає ракетних ударів по густонаселених районах Азербайджану і цивільній інфраструктурі. Водночас там заперечують факт обстрілу території з боку Вірменії. Кажуть, що вогонь ведеться з окупованих територій.

Відео дня

"Такі безвідповідальні і злочинні дії Вірменії цілеспрямовано змушують Азербайджан на відповідні заходи", - йдеться в повідомленні.

Водночас як повідомив представник Міністерства оборони Вірменії Арцрун Ованнісян, вранці Азербайджан почала наступ.

"Вранці противник почав широкомасштабний наступ у південному напрямку. Наші війська ведуть наполегливі бої, відкидаючи противника назад. Водночас збройні сили Азербайджану почали інтенсивно обстрілювати і Степанакерт. На цей час уточнюється кількість постраждалих", - передає його слова "Арменпрес".

Читайте такожПосол Азербайджану розповіла про роль Росії в конфлікті в Нагірному Карабасі

Нагірний Карабах: відновлення бойових дій у регіоні

  • Вранці 27 вересня Вірменія та Азербайджан почали бойові дії в районі Нагірного Карабаху. Сторони звинуватили одна одну у взаємних обстрілах, внаслідок яких є загиблі. У Вірменії та невизнаній республіці Нагірний Карабах оголошено воєнний стан та загальну мобілізацію.
  • Азербайджан запровадив воєнний стан з 28 вересня.
  • Канцлер Німеччини Ангела Меркель у телефонних розмовах із прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим закликала обидві країни до припинення вогню.
  • Рада Безпеки ООН закликала Вірменію та Азербайджан негайно припинити бойові дії.
  • 3 жовтня, за даними міністерства оборони Азербайджану, були зайняті населені пункти Суговушан і Талиш Тертерського району, село Ашаги Абдуррахманли Фізулінського району, села Мехділі, Чахирли, Ашаги Маралян, Шейбей та Гуйджаг Джебраїльського району.

Нагірний Карабах: історія конфлікту

  • Нагірно-Карабаська автономна область, що входила до складу Азербайджанської РСР, проголосила незалежність у вересні 1991 року. Азербайджан не визнав автономію НКР. Згідно з адміністративно-територіальним поділом Республіки, територія, яку контролює НКР, є частиною Азербайджану. Міжнародне співтовариство не визнало референдум.

Читайте такожNew York Times: Битва між Вірменією й Азербайджаном може стати війною великих держав

  • У 1991-1994 роках в районі розгорнулися повномасштабні військові дії. Вірменія підтримала Нагірний Карабах у конфлікті з Азербайджаном. У 1994 році між Вірменією і НКР з одного боку і Азербайджаном з іншого був укладений бішкекський протокол про припинення вогню. Однак біля лінії зіткнення продовжилися збройні конфлікти.
  • У квітні 2016 року ситуація загострилася, коли Азербайджан і Вірменія звинуватили один одного в порушенні перемир'я. Тоді в результаті стрілянини на кордоні загинули щонайменше кілька десятків людей.