В НАТО не всім подобається рішучість Туреччини в Азербайджані / REUTERS

Союзники по НАТО: Франція і Туреччина, - обмінялися звинуваченнями на тлі посилення міжнародної напруги через запеклі бої в Нагірному Карабасі.

Про це пише Reuters, нагадуючи, що в населеному етнічними вірменами сепаратистському регіоні Азербайджану триває найбільший спалах насильства з середини 1990-х років. Анкара підтримує Баку в цьому протистоянні.

Читайте такожWashington Post: Туреччина і Росія очолюють нову еру війн найманцівПовторюючи риторику президента Раджепа Таїпа Ердогана, міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина "зробить все необхідне". Так він відповів на питання, чи не думає турецька сторона про відправку військової допомоги, якщо Азербайджан про це попросить.

Відео дня

Президент Азербайджану Ільхам Алієв подякував Анкарі за підтримку. Але він додав, що його країні не потрібна військова допомога. За словами Алієва, бої припиняться в ту мить, коли сили Вірменії "залишать наші території". Чавушоглу також наголосив, що солідарність Франції з Вірменією рівносильна підтримці вірменської окупації в Азербайджані.

Читайте такожЧерез конфлікт у Нагірному Карабасі Вірменія готова застосувати військові механізми ОДКБПрезидент Франції Еммануель Макрон, в країні якого живе доволі велика вірменська діаспора, відповів на ці турецькі зауваження під час візиту в Латвію. Він сказав, що Франція надзвичайно стривожена "войовничими сигналами" з Туреччини, які "фактично усувають всі фактори стримування для відвоювання Нагірного Карабаху силами Азербайджану".

"І це неприйнятно", - сказав Макрон.

Париж заявив, що хоче зібрати Мінську групу для обговорення війни в Нагірному Карабасі. В цю групу входять Росія, Франція і США. Лідери Євросоюзу також будуть обговорювати конфлікт на саміті цього тижня. Про це повідомило джерело в уряді Німеччини.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.