Проблема торгівлі людьми - актуальна для всіх держав-членів ЄС
Проблема торгівлі людьми - актуальна для всіх держав-членів ЄС

Проблема торгівлі людьми - актуальна для всіх держав-членів ЄС

09:00, 16.06.2013
5 хв.

За оцінками експертів жертвами торгівлі людьми стали від 2 до 4 мільйонів людей у світі, від експлуатації яких прибуток злочинних синдикатів перевищує 8 мільярдів доларів США щорічно

У Дипломатичній Академії України при Міністерстві закордонних справ відбулась конференція високого рівня на тему: «Зміцнення ролі ОБСЄ у боротьбі проти торгівлі людьми». У засіданні взяв участь і перший заступник Міністра внутрішніх справ генерал-майор міліції Віктор Дубовик.

Проблема торгівлі людьми - актуальна для всіх держав-членів ЄС

На конференції з доповідями про проведену роботу та перспективами на майбутнє виступили головуючий в ОБСЄ, Міністр закордонних справ України Леонід Кожара, Посол Ламберто Заньер, Генеральний Секретар ОБСЄ, Міністр соціальної політики України Наталія Королевська, перший заступник Міністра внутрішніх справ України Віктор Дубовик та інші високопоставлені учасники.

Відео дня

У «Пріоритетах діяльності» під час головування України в ОБСЄ у 2013 році заявлено, що Україна сприятиме боротьбі з торгівлею людьми з метою припинення цього злочину у всіх його формах, адже зневажає людську гідність і підриває права та основні свободи людини.

Проблема торгівлі людьми - актуальна для всіх держав-членів ЄС

Дана Конференція високого рівня скликана з метою нарощування співробітництва між державами-учасницями та вдосконалення протидії торгівлі людьми. На ній розглянуть нові форми експлуатації людей, що були виявлені правоохоронцями, а також раніше недооцінені форми відповідно зі структурою Плану дій ОБСЄ у боротьбі з торгівлею людьми. Крім того, в центрі уваги учасників Конференції й інші питання, які ще не знайшли конкретного відображення у рішеннях Ради Міністрів, прийнятих у 2000-2011 роках, і проблеми міжнародного співробітництва.

Проблема торгівлі людьми - актуальна для всіх держав-членів ЄС

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара зазначив, що торгівля людьми – це злочини з якими зіткнулися всі країни світу. Механізми протидії торгівлі людьми ще не ідеальні, але всі країни-учасниці, як і Україна, прагнуть до їх запобігання.

У своєму зверненні до присутніх перший заступник Міністра внутрішніх справ України Віктор Дубовик зауважив, що торгівля людьми, яку сьогодні обговорюють, перетворилася на глобальну проблему, існуючу в усіх країнах світу, які є вихідними пунктами, або пунктами транзиту і кінцевого призначення. Згідно з інформацією слідчих органів, жертви торгівлі людьми, з числа громадян України, виявлялися в 57 державах світу.

Як зазначив перший заступник керівника правоохоронного відомства, за оцінками експертів жертвами торгівлі людьми стали від 2 до 4 мільйонів людей у світі, від експлуатації яких прибуток злочинних синдикатів перевищує 8 мільярдів доларів США щорічно.

Проблема торгівлі людьми - актуальна для всіх держав-членів ЄС

Віктор Дубовик також додав, що проблема торгівлі людьми стала актуальною для всіх держав-членів Європейського Союзу, кандидатів на вступ та асоційованих членів, і вимагає комплексного підходу до боротьби з цим видом злочинності, в першу чергу, в рамках Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

- Всеохоплюючий підхід ОБСЄ до питань безпеки і широкий склад учасників робить Організацію важливим і унікальним міжнародним форумом для вироблення ефективних механізмів з протидії торгівлі людьми, - виділив перший заступник Міністра.

Він також зазначив, що Україна усвідомлює серйозність загрози, пов'язаної з організованою торгівлею людьми і здійснює ряд важливих стратегічних ініціатив у боротьбі з цим видом злочинності як на національному, так і міжнародному рівнях.

- Протидія торгівлі людьми є одним з пріоритетів під час українського головування в ОБСЄ, - підкреслив Віктор Дубовик. - Враховуючи, що торгівля людьми стала не тільки кримінальним злочином, а має серйозні гуманітарні наслідки як для жертв торгівлі, так і для державних установ та неурядових організацій, які діють у сфері захисту прав людини, в 2011 році прийнято Закон України "Про протидію торгівлі людьми", - додав перший заступник Міністра.

Даним Законом визначено основні напрями державної політики у сфері боротьби з торгівлею людьми, повноваження Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів влади, міжнародного співробітництва, а також регулюються питання ідентифікації потерпілих від торгівлі людьми, надання їм допомоги і захисту, взаємодії з громадськими та міжнародними організаціями.

Проблема торгівлі людьми - актуальна для всіх держав-членів ЄС
Фото: МВС України

- Остання редакція статті 149 Кримінального кодексу України (редакція 2006 року) чітко визначає склад злочину - торгівлі людьми, і відповідає нормам міжнародного законодавства, - довів учасникам конференції Віктор Дубовик. - Сьогодні в Україні діють законодавчі та процедурні інструменти, які дозволяють правоохоронним органам успішно виявляти і розслідувати злочини, пов'язані з торгівлею людьми, переслідувати осіб, які їх вчинили, і взаємодіяти в даному питанні на міжнародному рівні, - добавив перший заступник керівника правоохоронного відомства.

- Упевнений, що розділю загальну думка всіх учасників Конференції – ця зустріч стане ще однією важливою сторінкою в розвитку міжнародних відносин і послужить у подальшому зміцненню співробітництва у боротьбі з торгівлею людьми, - наголосив Віктор Дубовик.

Під час засідання було зазначено, що органами внутрішніх справ у 2012 році було виявлено понад 160 фактів торгівлі людьми та припинено діяльність 6 ОЗГ, що діяли в цій сфері. З початку 2013 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про 95 кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми. 16 особам повідомлено про підозру у їх вчиненні, до 7 осіб застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, ще до 3 – домашній арешт. Установлено 52 потерпілих від зазначеної злочинної діяльності, з них: 36 жінок, 1 неповнолітній та 2 малолітніх.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся