Вальс бестселерів Катрін Панколь
Вальс бестселерів Катрін Панколь

Вальс бестселерів Катрін Панколь

11:09, 16.09.2008
4 хв.

Книжкові персонажі Панколь – це продовження історій людей із життя. Але це зовсім не копіювання, а перевтілення, переформулювання героїв, витвір фантазії та уособлення образів, про що свідчать…

Щира й невимушена, дотепна й чудернацька, усміхнена, безпосередня, привітна, дитяча та трішки кумедна, справжня француженка, така ж, як і дивні назви її книг. Саме такою постала перед очима прихильників Катрін Панколь – французька письменниця, авторка бестселерів нинішнього літа, одна з найбільш читаних авторів Франції.

Марокканка, яка в 5-річному віці потрапила у Францію, а через п`ятнадцять років у Нью-Йорк, протягом своєї тридцятилітньої творчості здобула читацький успіх у багатьох країнах світу.

У Катрін Панколь було тяжке дитинство. Вони часто переїжджали з сім’єю, маленькій Катрін нелегко було переживати постійні зміни. Через це батьки не віддали її до початкових класів, а писати й читати навчили вдома. Тоді їй до рук потрапила книжка Гектора Мало «Без сім’ї». Це історія про хлопчика, який залишився сиротою і жив самостійно. Після цього Катрін Панколь пообіцяла собі, що ніколи не залишиться сама. Відтоді книжка «Без сім’ї» стала її вірним супутником, та й книжка, взагалі, адже, як говорить сама письменниця: «Я почала писати, бо любила читати». Український громадський діяч Павло Мовчан сказав: «Щоб стати справжнім письменником, треба бути по-дитячому наївним».

Відео дня

Катрін Панколь любить повторювати цитату Хемінґуея: «Щоб стати справжнім письменником, треба пережити нещасливе дитинство». Книжка для Катрін стала справжнім другом та порадником у складних ситуаціях. Вона перечитала майже всі книжки в місцевій муніципальній бібліотеці.

Десь у 10 років Катрін почала писати власні театральні п’єски. А у 12 років створила шкільну газету.

Після закінчення університету працювала журналістом у журналі Cosmopolitan. Проте стиль написання був настільки схожим до стилю літніх жінок, що редактор постійно відправляв статті на доопрацювання. Катрін ніяк не могла зрозуміти, що ж не так. Але в один момент її осяйнуло, тоді вона зрозуміла, що знайшла свій стиль. У той час редактор Робер Лафон зацікавився нею й попросив написати літературний твір із більшим обсягом. Так з’явилася перша книжка Катрін Панколь «Спочатку я». Сталося це 1979 року. З того часу вона видала ще 12 книжок, кожна з яких здобула читацький успіх та перекладена багатьма мовами світу.

Книжкові персонажі Катрін Панколь – це продовження історій людей із життя. Але це зовсім не копіювання, а перевтілення, переформулювання героїв, витвір фантазії та уособлення образів, про що свідчать назви двох останніх її книг: «Повільний вальс черепах» та «Жовті очі крокодилів».

У першому романі авторка уособлює із черепахою дівчину, тому що в певний період свого життя та стала надто повільною. А жовті очі крокодилів символізують зраду близьких друзів. А взагалі в другому романі розповідається про Париж, крокодилів, про те що було, сталось і могло бути.

Величезний вплив на стиль написання письменниці мали письменники Бальзак, Чехов, Колет. Цитата останньої є девізом Катрін: «Треба писати загальновживаними словами так, як ніхто інший».

А пише письменниця легко, невимушено та з інтригою.

– Я ніколи не маю ідей, написання – каже вона, – це мистецтво деталей. Треба цікавитись усім та придивлятись до всього.

Коли Катрін стала відомою, то якось у магазині випадково зустріла жінку, яка знала її в дитинстві. Знайома й не сумнівалася, що Катрін стане письменницею, бо в дитинстві вона мало говорила, зате багато спостерігала.

Нині Катрін – щаслива жінка, яка часто подорожує, полюбляє ходити пішки, слухати музику, читати, знайомитись із цікавими людьми, які потім стають частинкою історії на сторінках її романів.

Лідія Акришора

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся