"Забужко чи Жадан?": Бі-Бі-Сі назвала книгу року
"Забужко чи Жадан?": Бі-Бі-Сі назвала книгу року

"Забужко чи Жадан?": Бі-Бі-Сі назвала книгу року

23:41, 10.12.2010
5 хв.

“Забужко чи Жадан?”, - запитували присутні на церемонії нагородження. Серед гостей події, що відбулася 10 грудня, інтрига тривала майже до самого кінця.

"Забужко чи Жадан?", - запитували одне одного невтаємничені присутні церемонії вручення премії за кращу книжку року за версією Бі-Бі-Сі. Серед гостей церемонії, що відбулася 10 грудня, інтрига тривала майже до самого кінця.

Нагородження проходило в ефектній конгрегаційній залі старого корпусу Києво-Могилянської академії. Кількаметрові стелажі з книжками, портрети, завішена в процесі ремонту стародавня стеля — все це додавало процедурі замисленості й камерності.

Ведучою нагородження була організаторка і координаторка рейтингу, письменниця Світлана Пиркало. Її завданням було не так надавати слово виступаючим, як відбирати його з огляду на обмежені часові рамки: все транслювалось у прямому ефірі по радіо. А також регулювати несподівано численні технічні моменти на зразок поганого звуку.

Відео дня

Від самого початку в глядачів починало складатися враження, що премію все-таки дадуть Оксані Забужко. Це було б не дивно, з огляду на масштабність і резонанс останнього її роману “Музей покинутих секретів”, та й надто вже активно рекламувала його найавторитетніший член журі, літературознавець Віра Агеєва.

"Для мене це роман про наше покоління, про вихід із радянського світу. Разом з тим, я знаю, наприклад, що багато хто з журналістів сприймає його як роман про журналістику”, - сказала Віра Агеєва.

Про цю книгу говорив і Давид Ліфшиць — переможець конкурсу читацьких рецензій: "З "Музеєм покинутих секретів" у мене склались особисті стосунки. Там немає жодного неправдивого слова. І коли я дочитав роман, на кілька днів опинився у пустці".

Ось та мить, заради якої живе письменник — попадання душа в душу із читачем! - сказала Оксана Забужко і розцілувала свого уважного читача і рецензента.

Втім, члени журі мали й інших кандидатів на перемогу, через яких нібито навіть кілька разів сварилися. Журналістка Ольга Герасим`юк виступила на підтримку книги “Ворошиловград Сергія Жадана.

"Для мене важливо, що не можна сказати, “про що ця книга”. Це ознака справжньої літератури!", - зазначила вона.

Сам Жадан, який перебував у цей час у Вашингтоні, вийшов на зв`язок через скайп, але якість звуку (чи, радше, булькання) не дозволила йому нормально поспілкуватися з аудиторією.

Інший журналіст і член журі Андрій Куликов презентував книжку “Століття Якова” Володимира Лиса. Цей твір вирізняється особистою історичністю матеріалу (адже йдеться практично про родинну сагу) та волинською регіональною специфікою — реаліями, мовою тощо.

Як сказав сам Володимир Лис, наступний його роман так само буде присвячений Волині.

“Дрозофілу над томом Канта” Анатолія Дністрового підтримала критик і журналістка Ірина Славінська. Книга являє собою то дуже сентиментальну і зворушливу, то іронічну сповідь українського науковця про самотність, вільне філософствування і деградацію науки. “Дрозофіла” викликала доволі полярні відгуки: комусь вона видалась цікавою і плавно-гармонійною, а комусь занадто чутливою.

І останнього претендента — Юрія Винничука з книгою “Груші в тісті” - за сумісництвом також представила Віра Агеєва і схарактеризувала це видання як збірку цікавих новел із виразно львівською аурою. Сам Винничук на церемонії був відсутній, а тому не зміг відповісти на одне сакраментальне питання Агеєвої.

"Я заінтригована питанням, наскільки реальною є та кількість алкоголю, яку випили на сторінках книги герої Винничука?", - запитала Агеєва.

І от нарешті настав момент ікс. Оголошувати переможця вийшов Надзвичайний та Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Лі Тернер. Премію і тисячу фунтів стерлінгів отримав Сергій Жадан за книгу “Ворошиловград”. Точніше отримав нагороду за нього керівник видавництва “Фоліо” Олександр Красовицький і пообіцяв передати Жадану. Його виступ був сповнений оптимізму.

"Те, що на цю премію сьогодні номінуються такі якісні книжки, свідчить, що скоро в нас буде справжній повноцінний книжковий ринок", - сказав Олександр Красовицький.

Що ж до самої переможної книжки, Красовицький розповів, що “Ворошиловград” продається краще за попередні твори Жадана, і, мабуть, незабаром треба буде друкувати новий наклад.

Реакції на перемогу “Ворошиловграду” були різні — радісні вигуки тих, хто вболівав за Жадана, скептичні посмішки тих, хто співчував Оксані Забужко й обурювався неспівмірними масштабами книжок, дещо нервові оплески самої Забужко...

Людмила Таран, письменниця: «Особисто я вболівала за Забужко. Але загалом цього року мені «Книжка року Бі-Бі-Сі» значно більш сподобалася, ніж торік. І навіть якщо говорити суто про церемонію, Могилянка для неї — доречніше і демократичніше місце, ніж ПінчукАртЦентр.

Олена, читачка: «Ворошиловград» - чи не єдина книга, яку мені вдалося змусити прочитати свого хлопця, котрий взагалі сучасною літературою не цікавиться. Це найкращий роман Сергія Жадана, де він ніби відкинув усе зайве».

Олег Коцарев

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся