Вбивство норок - Данія ввела заборону на розведення норок до 2022 року / фото REUTERS

Парламент Данії погодився ввести тимчасову заборону на розведення норок після масового вбивства цих тварин через коронавірус.

Про це повідомляє The Guardian.

Читайте такожУ Данії ексгумують тіла чотирьох мільйонів норок, убитих через коронавірус

Відео дня

Заборона діятиме рік. У випадку її недотримання тварин віддадуть на евтаназію, уточнює New York Post та DW.

Законопроект ухвалили 55 голосами проти 43. При цьому основні опозиційні партії – праві центральні ліберали й популісти з Народної партії – виступили проти.

Парламент також дозволив ініціювати розслідування дій уряду у зв’язку з вбивством норок, зокрема дії прем’єра країни Метте Фредеріксен.  

Очікується, що фермери отримають від держави компенсації, хоча є велика імовірність, що вони навряд чи повернуться на свої робочі місця після тимчасової заборони.

Коронавірус у норок

  • У Данії на початку листопада виявили 214 випадків передачі коронавірусу від норок людям.
  • Влада Данії прийняла рішення знищити всю популяцію норок в країні через мутацію коронавірусу, виявлену у тварин. Данський уряд побоюється, що через генетичні зміни вірусу він може бути нечутливий до вакцини. 
  • Це рішення супроводжувалося в країні політичною кризою. Зрештою уряд вирішив, що загроза вакцині у зв'язку з новою мутацією вірусу, "найімовірніше, усунена".
  • Однак до того моменту фермери в Данії знищили понад 10 мільйонів норок.
  • Випадки зараження норок коронавірусом фіксуються і в інших країнах
  • У Данії тіла вбитих через коронавірус норок "повстали з могил". 

  • Також повідомлялося, що норки, поховані в масових могильниках в Данії після загальнонаціонального забою, ймовірно, забруднили ґрунтові води.