Україна може розширити зерновий коридор

Зеленський пропонує розширити зернову ініціативу на порти Миколаєва та "Ольвія" в Миколаївській області.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що експортна зернова ініціатива Україна заслуговує на безстрокове продовження.

Про це він сказав під час відеозвернення до учасників саміту G20, зазначивши, що Україна з липня експортувала понад 10 мільйонів тонн продовольства морським шляхом

"Завдяки потужній участі ООН, Туреччини та інших партнерів, ми показали, як співпраця кількох може повернути продовольчу безпеку багатьом. Я вважаю, що наша експортна зернова ініціатива заслуговує на безстрокове продовження, незалежно від того, коли закінчиться війна. Право на їжу - це фундаментальне право кожної людини у світі", - підкреслив він.

"Можемо наростити експорт ще на мільйони тонн щомісяця. Для цього я пропоную розширити експортну зернову ініціативу на інші наші порти, зокрема на порти Миколаєва і "Ольвія" в Миколаївській області", - сказав він.

Зеленський закликав країни-учасниці саміту приєднатися до ініціативи України.

"Також закликаю всі країни, зокрема ваші країни, шановні лідери G19, приєднатися до нашої ініціативи з допомоги продовольством найбіднішим. Ця ініціатива - Grain From Ukraine - вже нами заснована. І перше судно Nord Vind виходить в Ефіопію. На борту 27 тисяч тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 тисяч осіб на рік", - сказав Зеленський.

"Може бути багато таких судів з України, а, отже, багато людей в бідних країнах, які врятовані від голоду. Україна може експортувати в цьому році 45 мільйонів тонн продовольства. І нехай суттєва частина буде спрямована тим, хто страждає найбільше. Що конкретно ми пропонуємо? Кожна країна може приєднатися з конкретним внеском і стати співтворцем перемоги над голодом і продовольчою кризою", - резюмував він.

Зернова угода:

22 липня Україна і Росія за посередництва Туреччини підписала окремі угоди з ООН про відновлення після початку повномасштабної війни експорту української аграрної продукції Чорним морем. Документами передбачено вивезення продукції з портів "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний" і створення безпечних маршрутів.

1 серпня з Одеси вийшло перше з 24 лютого судно з українським продовольством.

29 жовтня росіяни заявили, що припиняють участь у реалізації угод "зернової ініціативи" через нібито вчинення Україною "теракту" проти кораблів Чорноморського флоту РФ в окупованому Криму.

218 суден фактично були заблоковані на своїх поточних позиціях.

ООН, Туреччина та Україна заявили про намір продовжувати експорт продовольства та погодили рух 14 суден з українським зерном у Чорному морі. В ООН підкреслили, що Чорноморська зернова ініціатива залишається в силі, навіть попри заяви Російської Федерації про вихід з угоди.

2 листопада РФ оголосила, що повертається до виконання зобов'язань в рамках "зернової угоди".

Вас також можуть зацікавити новини: