РФ заявила про призупинення участі у зерновій угоді / фото Мінінфраструктури

Росія виходить із зернової угоди після "нападів" на кораблі Чорноморського флоту в Севастополі.

Про це йдеться в заяві Міноборони РФ.

Там пов'язали своє рішення з вибухами в окупованому Севастополі, внаслідок яких пошкоджено кілька російських кораблів-носіїв "Калібрів".

Відео дня

"З урахуванням проведеного Київським режимом за участю фахівців Великої Британії терористичного акту проти кораблів Чорноморського флоту і цивільних суден, задіяних у забезпеченні безпеки "зернового коридору", російська сторона призупиняє участь у реалізації угод з вивезення сільськогосподарської продукції з українських портів", - заявили в російському відомстві.

Атака на російські кораблі у Севастополі 29 жовтня

Сьогодні, 29 жовтня, в окупованому Севастополі пролунали вибухи. Росіяни заявили про нібито причетність безпілотників ЗСУ до атаки.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко опублікував відео і повідомив, що в Севастополі підірвали чотири військові кораблі Чорноморського флоту РФ, серед яких фрегат "Адмірал Макаров" і десантний корабель.

Пізніше в Міноборони РФ заявили, що кораблі Чорноморського флоту були нібито атаковані о 4:20 ранку. Там стверджують, що за атакою нібито стоїть Україна, яка використала для цього 10 БПЛА та 7 автономних морських безпілотників. Також у МО РФ додали, що атаковані були кораблі, які нібито забезпечують безпеку "зернового коридору".

Російське Міноборони також звинуватило у причетності до вибухів Велику Британію. Там також вважають, що військово-морські сили Британії нібито "брали участь" у підриві двох газопроводів - "Північний потік" та "Північний потік-2". У відповідь британська сторона назвала твердження Міноборони РФ вигаданою історією.

Своєю чергою, в Оперативному командуванні "Південь" припустили, що причиною вибухів у Севастополі може бути невдалий запуск ракет протиповітряної оборони.

Зернова угода - що відомо

Після початку повномасштабного вторгнення Росія заблокувала українські морські порти. Це призвело до зупинення експорту, у тому числі аграрної продукції. Світова спільнота висловлювала стурбованість, що це може викликати голод у бідних країнах. На цьому тлі ціни на продовольство у світі почали зростати до своїх історичних максимумів.

За посередництва президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана 22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали у Стамбулі угоду про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". Термін її дії розрахований на 120 днів з можливістю пролонгації.

28 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія готує підгрунтя для зриву домовленостей про експорт агропродукції морським шляхом. Президент підкреслив, що Україна інформує партнерів з цього питання.

14 жовтня стало відомо, що Росія поставила перед ООН ультиматум, що вона відмовиться подовжувати угоду про зерновий коридор, якщо її вимоги не будуть розглянуті.

Вас також можуть зацікавити новини: