Щоб убезпечити південь від висадки російського десанту, ЗСУ замінували довколишні узбережжя / фото ua.depositphotos.com

Україна, Туреччина, Росія та ООН підписали стамбульський договір, що уможливлює вивезення зерна з українських портів.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш також підтвердив у Twitter цю інформацію:

"Угода, підписана сьогодні Україною, Російською Федерацією та Туреччиною під егідою ООН, відкриває шлях для комерційного експорту продовольства з України в Чорне море. Це допоможе уникнути катастрофи нестачі продовольства для мільйонів людей у ​​всьому світі. Це маяк надії, можливостей і полегшення", - написав Гутерреш.

Відео дня

Свої підписи під документом поставили міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини та генсек ООН Гутерреш. Від Росії підписантом виступив голова Міноборони Сергій Шойгу.

Зерно вивозитимуть з трьох українських портів у супроводі конвоїв, а турецький флот інспектуватиме порожні судна, що прибувають в українські порти.

Як пояснював раніше радник глави ОП Михайло Подоляк, жодного супроводу транспорту російськими кораблями та присутності російських представників в українських портах не буде, усі перевірки транспортних кораблів здійснюватимуться спільними групами в турецьких водах у разі виникнення такої потреби.

Напередодні в МЗС України наголосили, що українська делегація підтримує лише ті рішення, які гарантуватимуть безпеку півдня України та безпечний експорт зернових.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну путінські війська незаконно заблокували українську акваторію Чорного моря. Під тимчасову окупацію потрапила низка українських портів, зокрема з виходом в Азовське море.

Російська агресія поставила під удар експорт українського зерна за кордон.

Тим часом Росія станом на 7 червня вкрала вже 500 тисяч тонн української пшениці. Велика частина цього вантажу була доставлена вантажівками в порти в окупованому Криму, а потім перевезена суднами, в тому числі такими, які знаходяться під західними санкціями.

Вас також можуть зацікавити новини: