РФ передумала виходити з "зернової угоди" / фото УНІАН

Росія передумала припиняти свою участь у "зерновій угоді", яка передбачає постачання українського зерна з портів Чорного моря.

РФ відновлює участь у чорноморській зерновій ініціативі, повідомили в Міноборони РФ.

Як стверджують у російському міністерстві, вони "отримали письмові гарантії від України про невикористання зернового коридору для ведення бойових дій".

Відео дня

"Україна офіційно запевнила, що морський гумкоридор буде використовуватися тільки відповідно до положень Чорноморської ініціативи", - йдеться у повідомленні міноборони РФ.

Відновлення участі РФ у "зерновій угоді" підтвердив і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Він нагадав, що провів напередодні переговори з президентом РФ Володимиром Путіним про ситуацію навколо "зернового коридору", передає Анадолу.

Ердоган заявив, що має намір сьогодні, 2 листопада, також обговорити "зерновий коридор" з президентом України Володимиром Зеленським.

Глава держави зазначив, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу провів телефонну розмову з міністром національної оборони Туреччини Хулусі Акаром. За його словами, глава оборонного відомства РФ повідомив турецькому колезі, що поставки агропродукції "зерновим коридором" будуть відновлені сьогодні, 2 листопада з 12:00.

Вихід РФ із "зернової угоди"

29 жовтня 2022 року РФ заявила про вихід з "зернової угоди", підписаної в липні, і в рамках якої відбувається експорт українського зерна по Чорному морю. У РФ це рішення пов'язали з атакою на кораблі Чорноморського флоту в Севастопольській бухті.

Після цього представник Держдепартаменту США Нед Прайс підкреслив, що через невизначеність навколо зернової угоди України, РФ, Туреччини та ООН у світі негайно зросли ціни на продовольство. 

У той же час Україна продовжила експорт зерна, незважаючи на вихід РФ з угоди. В українських портах відвантажили рекордний для воєнного часу обсяг зерна.

Вас також можуть зацікавити новини: