На деяких АЕС зупиняють роботу енергоблоків

Ексклюзивна енергетика. Як Кабмін "вимикає" АЕС заради Ахметова

22:50, 04.05.2020
11 хв.

У Кабміні спалахнув грандіозний скандал. Поспіхом і в режимі секретності нові урядовці несподівано для усіх ухвалюють безпрецедентне рішення - зупинити роботу енергоблоків кількох атомних станцій. Навіщо уряд починає черговий "схематоз" і як це відіб’ється на українцях?

Двадцять перше сторіччя. За 20 км від Києва населенні пункти добу сидять без світла. Водночас, Уряд приймає рішення на кількох атомних станціях зупинити роботу низки енергоблоків, і ще на дев’яти – зменшити виробництво. Зокрема, на Запорізькій АЕС відключені два енергоблоки, ще два – на Рівненській АЕС (і на черзі ще один). Експерти називають цю ситуацію енергетичною диверсією влади. «Гроші» розбиралися, у чому полягає нова схема рівня сумнозвісного «Роттердам+».

Тож хто і навіщо зупиняє державні об’єкти? Кому таке вигідно?

«Мова йде про урізання атомної енергетики і збільшення (тобто акцент робиться) вугільної генерації одного відомого монополіста», - розповідає заступник голови комітету ВРУ  з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олег Семінський.

Відео дня

«У мене складається враження, що нашу економіку, нашу промисловість вб’є не ковід-19, а ті рішення, які приймаються урядом», - переконана екс-депутат, екс-секретар паливного комітету Верховної Ради Вікторія Войцицька.

Як це відіб’ється на вас особисто? Дуже просто. Український ринок електроенергії наповнюється з чотирьох основних джерел: це атомна, сонячна, теплова та гідро генерації. Не враховуючи гідро, атомна - найдешевша, дешевша за теплову та навіть сонячну. Один її кіловат коштує 56 копійок. Тоді як 1 квт теплової - півтори гривні, сонячної - майже 5 грн. Не важко здогадатися, що зменшення долі атомної енергетики призведе до збільшення часток теплової та сонячної. А відтак суттєво зросте ціна кіловата для кінцевого споживача. Тобто для кожного з нас.     

Розібратися у  цих нюансах «Грошам» допомагає головний атомник країни - т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом»» Петро Котін. Він підраховує збитки державного підприємства і шокує заявою: «За перші три квартали «Енергоатом» недоотримав приблизно 5 млрд грн з енергоринку».

Ринок споживання електроенергії в Україні, як і у всьому світі, падає – карантин зупиняє країни.

«Зупиняється промисловість, зупиняється транспорт, який споживає електроенергію – це метро, інші види транспорту… За рахунок цього відбувається загальне скорочення споживання в країні», - розповідає Котін.

Ринок електроенергії в Україні падає через карантин

Менше споживають, менше платять, боргів більшає. Ситуація в енергетиці справді критична, і її – енергетику – треба рятувати, нарешті дійшло до чиновників.

«Два тижні тому була призначена т.в.о. міністра енергетики та охорони довкілля Ольга Буславець і був створений антикризовий енергетичний штаб, який очолив прем’єр-міністр Шмигаль. Ольга Буславець є його заступницею», - розповідає Олег Семінський.

Штаб створили – вже добре, але чомусь штаб… секретний! Олег Семінський – нардеп, який входить до енергетичного комітету Ради і тому мав бути на засіданні штабу, відкриває скандальні подробиці «зборів»: «Ми не зрозуміли, що це за надсекретність, що відбувається». Він каже, що не підтримав ідеї Ольги Буславець та її шефа Шмигаля, втім це не завадило їм впровадити справді вражаюче рішення.

«Антикризовим енергетичним штабом був затверджений новий енергетичний баланс в Україні, відповідного до якого зменшується обсяг атомної генерації аж на 40%», - розповідає депутат.

Самі топ-чиновники на офіційному сайті Кабміну пояснюють: мовляв, скоротять не тільки «атомку», а й все інше: «Енергетичний баланс передбачає пропорційне зниження обсягів виробництва електроенергії усіма типами генерації: атомна, гідро, теплова. Також скореговане прогнозне зростання генерації з відновлювальних джерел енергії».

Втім це – тільки обіцянки, яким українці уже давно не вірять. А те, що нищівний удар нанесено по атомних станціях, вже беззаперечний факт.

«У порівнянні з минулим роком, у нас півтора блока не вміщується в той баланс електроенергії, який є сьогодні. Ми можемо виробляти електроенергію всіма нашими енергоблоками. Але цей баланс не може прийняти енергосистема», - пояснює т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом»» Петро Котін.

За його словами, донедавна дешева «атомка» закривала більше ніж половину усіх потреб електроенергії в Україні. Експерти підтверджують. «Кожна друга лампочка, яка горить в нашій будівлі, в наших домівках, вона горить саме завдяки «Енергоатому»», - підкреслює Вікторія Войцицька.

Але тепер ситуація докорінно змінюється.

В Україні є монополія на енергоринку

«Загалом у нас 15 енергоблоків. Наразі в роботі 11 енергоблоків. Таким чином, всі ці енергоблоки повинні розвантажити на якийсь елемент цієї потужності, щоб закрити весь той небаланс, який енергосистема не може від нас узяти», - пояснює Петро Котін.

Виходить, що сама держава, а точніше ті, хто зараз сидять у міністерських кріслах, умисно відмовляються від генерації дешевої атомної електроенергії! Цьому дивується і нардеп Олег Семінський: «Атомна електроенергія - найдешевша генерація, але, з незрозумілих причин, було рішення антикризового енергетичного штабу».

А далі математика рівня початкової школи: якщо кількість дешевої електроенергії у загальній мережі рекордно зменшують, її вартість загалом – зростає.

«Це, в першу чергу, може відчути бізнес, можуть відчути виробники, чиє виробництво зав'язано на великих споживаннях електроенергії. Для них це буде болюче», - вважає Микола Давидюк.

І в цьому схема Кабміну Шмигаля один в один як сумнозвісний «Роттердам+». Головне ось у чому: промислові підприємства і взагалі весь бізнес буде платити більше, а відтак і товари вам продаватиме дорожче. Тобто за ідеї чиновників розплатитись особисто ви.

«Це дуже небезпечно для усієї країни. Тому що усі ми в товарах, в послугах. Коли ми йдемо в магазин, купуємо той самий хліб, або коли ми споживаємо воду — ми опосередковано платимо за електроенергію, бо вона використовується для того, щоб спекти хліб, очистити воду, доставити її в наші домівки і так далі», - зауважує вікторія Войцицька.

Експертка нагадує, що кожен виробник будь-чого буде закладати підвищену ціну на електроенергію в свої товари і потім буде збільшувати ціну, за яку ми потім будемо купувати ці товари. «Це буде робити кожного з нас біднішими», - підкреслює екс-нардеп.

А далі буде цілком логічно припустити: якщо хтось біднішатиме, хтось за рахунок ваших грошей ставатиме багатшим. І, насправді, так і є. «Зупинка АЕС відверто грає на руку комерційним компаніям. Держава буде втрачати, а ці компанії  будуть залишатися на рівні або збільшувати свої прибутки», - підкреслює політолог Микола Давидюк.

Про які комерційні компанії йде мова? Нардеп Олег Семінський, який не голосував за здирницьку схему, натякає: «Дані рішення приймаються на користь одного монополіста».

«Один монополіст» - коли так кажуть про енергетичний ринок, усім давно зрозуміло: мова про Рината Ахметова.

Найбагатший український олігарх, вугільний магнат та один з найбільших виробників сонячної енергії – сфер, де він заробляє мільярди, безліч. Втім, говорити Ринат Ахметов про це чомусь не любить.

«Один великий монополіст винен «Укренерго» близько 800 млн грн і вони кажуть про кризу неплатежів. При цьому, одному великому монополісту кінцеві споживачі навіть платять місячну передоплату наперед. Тобто, всі великі гравці сидять на грошах і буквально не розраховуються», - пояснює Олег Сіманський.

Що ж до головного скандалу тижня – відключення атомних станцій – так це взагалі робиться напряму в його інтересах, пояснюють експерти. Бо ж одночасно з відключенням блоків АЕС, теплова генерація ДТЕК Ахметова – збільшується! Як збільшується і частка найдорожчої - сонячної енергії, чверть ринку якої також належить донецькому олігарху.

«Сьогодні уряд нам каже: давайте, у зв’язку з падінням обсягів споживання, ми  зменшимо до 47%. Але, якщо ми подивимося на теплову генерацію, де немає нашого з вами інтересу, де є приватний інтерес, де більш ніж 75% контролюється однією групою — ДТЕК, яка належить найзаможнішій людині в країні пану Ахметову, пропонується збільшити її частку з 20 до 30%, якщо ми порівнюємо квітень і з травнем місяцем. Тільки за один місяць вони пропонують збільшити обсяг видобутку електроенергії на цих електростанціях», - розповідає Вікторія Войцицька.

За словами експертів, деякі рішення Уряду "рятують" Ахметова

«Ціна на електроенергію, яка генерується цими тепловими електростанціями, є однією з найдорожчих, вона найдорожча в країні», - підкреслює вона.

І тут постає головне питання: чому ж уряд прийняв скандальне рішення - здирницьке для народу, прибуткове для бізнесмена?

«Зробити усе, щоб врятувати рядового Ахметова, і не допустити банкрутство його імперії на фоні падіння ціни на електроенергію на енергоресурси у всьому світі за наш з вами рахунок», - пояснює Войцицька.

Звучить цинічно, але в українських реаліях зовсім не фантастично. Особливо, якщо придивитись до кар’єрного шляху прем’єра Шмигаля та тимчасової міністерки Буславець, які й протягли вбивче рішення.

«Вона має досвід і чиновницької роботи, і має досвід корпоративного управління. І належить до однієї з найбільших енергетичних олігархічних груп, що, власне, викликає підозру, що її рішення можуть бути на користь її попередніх роботодавців», - каже політолог Микола Давидюк.

Це – про Ольгу Буславець, чиновницю із двадцятирічним стажем, яка, виявляється, раніше особисто підписала погодження на запуск формули для Ахметова – «Роттердам+».

Нагадаємо, навесні 2016 року в Україні запровадили новий порядок розрахунку ціни електроенергії. В народі він отримав назву «Роттердам+». Цей порядок розробляло тодішнє НКРЕКП, а погоджувало міністерство енергетики. У міністерстві енергетики його спочатку погоджував профільний департамент. Очолювала тоді цей профільний департамент сьогоднішня кандидатка на міністра енергетики Ольга Буславець.

З її нинішнім керівником – прем’єром Денисом Шмигалем – все іще більш очевидно. Раніше він працював на Рината Ахметова офіційно - керував Бурштинською теплоенергостанцією ДТЕК.

Богуславець є заступницею Шмигаля в енергетичному штабі

«Таке враження, що у нас сформований уряд не народний, не уряд країни Україна, а уряд конкурентного олігарха», - каже Вікторія Войцицька.

І виходить, що на догоду цьому олігарху, уряд пішов вже на крайню міру.

«Іти шляхом збільшення ціни на електроенергію - це таке собі політичне самогубство», - вважає колишня депутат.

Самогубство, тому що прості громадяни навряд чи вибачать владі ще одну грабіжницьку схему. Таку ж, як «Роттердам», тільки ще й в кризу, під час карантину, коли і без того грошей не лишається.

Олена Вдовиченко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся