Експерт розповіла, яку роботу і за які гроші пропонують українцям в Європі

Німеччина відкрилася для українських заробітчан і пропонує зарплати близько 2 тис.євро.

Українські біженці в Європі зараз мають значно більше можливостей працевлаштуватися у Польщі, Чехії та Німеччині, ніж це було до повномасштабної війни РФ проти України.

Про це повідомила керівник відділу легалізації міграційної платформи EWL Марія Кузенко в ефірі інформаційного телемарафону.

"У Польщі вакансій дійсно достатньо, навіть якщо дивитися в перспективу. З початку повномасштабної війни 430 тисяч новоприбулих громадян були працевлаштовані в Польщі", - сказала вона.

За словами Кузенка, Польща має робочі місця і готова забезпечити українців роботою.

"Чехію обирають приблизно 10% українців, заробітна плата тут коливається від 770 до 1 250 євро... Це вакансії в основному на машинобудівні та автомобільні галузі", - пояснила експерт.

За її словами, Румунія також стала новим напрямком праці для українців, однак тут в основному фізична праця. Заробітна плата близько 400-500 євро.

"Німеччина відкрилася для українських заробітчан, і тут зарплати близько 2 тисяч євро. Якщо до війни Німеччина працевлаштовувала висококваліфікованих фахівців, то зараз ринок праці відкритий для працівників із меншими компетенціями", - зазначила Кузенко.

Робота під час війни:

Станом на 29 квітня 2022 року кількість вакансій в Україні зменшилося у 20 разів порівняно з довоєнним часом.

У дослідженні наголошується, що відкриваються вакансії переважно на заміну виїхали співробітників або підприємства після релокації шукають працівників на новому місці. 

30 травня 2022 року в центрі зайнятості назвали найбільш потрібні профессіїі під час війни.

Станом на 7 червня падіння зарплат у приватному секторі в середньому склало від 25% до 50% в порівнянні з довоєнним часом. Найбільше таких - у добувній промисловості та будівництві.

Станом на 12 червня 2022 року попит на Робочі спеціальності став більш відчутним на українському ринку праці: у червні кількість вакансій у цій сфері зросло на 20% порівняно з попереднім місяцем.

У червні на українському ринку праці припинилося зниження рівня зарплат.

Станом на 30 червня 2022 року майже 40% українців повернулися на роботу.

За даними сайту з пошуку роботи Work.ua у липні кількість вакансій зросла на 14%.

Найбільша кількість відкритих вакансій в серпні на українському ринку праці - це пропозиції роботи для фахівців сфери рітейлу і менеджерів з продажу.

За даними експертів, під час війни абсолютна більшість (98%) шукачів роботи в Україні стикаються з проблемами з працевлаштування. Українці незадоволені рівнем доходів, разом з тим дві третини опитаних заради працевлаштування готові знизити зарплатну планку.

Станом на кінець вересня кількість біженців з України зі статусом тимчасового захисту в Європі досягла майже 4,2 млн.

22 жовтня радник керівника офісу президента Михайло Подоляк заявив, що ударами по українській критичній інфраструктурі Росія хоче спровокувати нові хвилі біженців до Європи.

Вас також можуть зацікавити новини: