Готівковий курс гривні дивує зміцненням відносно долара США / фото ua.depositphotos.com

Курс гривні зміцнюється: чи довго це триватиме

15:36, 10.04.2023
10 хв.

Курс національної валюти на готівковому ринку останнім часом зміцнюється, все більше віддаляючись від уже звичної позначки у 40 гривень за долар. УНІАН спробував розібратися, чим викликане таке зростання та чого чекати від гривні далі.

Останніми тижнями готівковий курс гривні дивує зміцненням по відношенню до долара США та практично наближається до офіційного курсу Національного банку у 36,6 грн/дол. Попри триваючу другий рік криваву війну та завдяки потужній підтримці з боку міжнародних партнерів, стан валютного ринку наразі стабільний і значні курсові коливання, які б змушували українців бігти у обмінники, відсутні.

Ще у лютому курс в банківських обмінниках перевищував 40 гривень за одиницю американської валюти, але з того часу почалося поступове зміцнення гривні. Наразі купити долари можна в середньому по 37,8 грн/дол., а продати – по 37,2 грн/дол. Такий курс практично зрівнявся з картковим, який був більш привабливим для громадян, що могли купити валюту під депозит на кілька місяців.

Так, раніше вигідно було придбати безготівковий долар в середньому по 37,5 гривень з обов’язковим розміщенням на валютний депозит мінімум на три місяці. Для людей, яким не потрібна була валюта тут і зараз, а, наприклад, для заощаджень, це зручний інструмент придбання іноземної валюти по привабливому курсу. Адже коли готівковий долар в обмінниках коштував дорожче 40 гривень, можна було отримати певний зиск.

Відео дня

Зараз же різниця між картковим і готівковим курсами практично стерлася, що об’єктивно зменшує популярність таких депозитів.

Аналітики інвестгрупи ICU зазначили, що готівковий курс гривні збільшив укріплення з початку року до 6 відсотків і продовжує зростання. За їхніми оцінками, попит на валюту на роздрібному ринку залишається високим, але активність зміщується в бік готівки.

"Населення не поспішає купувати безготівкову валюту на депозити, оскільки безготівкові та готівкові курси вже максимально зблизилися. Водночас банки вже почали переглядати свої курси для продажу валюти з розміщенням на депозит, зменшуючи вартість іноземної валюти під тиском готівкового ринку, що може свідчити про закріплення тренду на міцнішу гривню", - повідомили в ICU.

Причини зміцнення гривні

Кореспондент УНІАН поспілкувався з фінансовими експертами, які розповіли, чим викликане нинішнє зміцнення готівкової гривні та чого чекати найближчим часом.

Аналітик Roboforex Андрій Гойлов зазначив, що з початку поточного року спостерігається повзуче зміцнення гривні щодо інших валют.

"В умовах активних бойових дій подібне видається мало не дивом. Однак цей процес має цілком об'єктивні причини", - сказав аналітик агенції УНІАН.  

Гойлов розповів, які фактори дозволили зміцнитися українській національній валюті. За його словами, Національний банк більше не проводить емісії гривні, що було однією з основних причин зміцнення євро та долара США минулого року.

"Регулятор був змушений випускати грошові знаки на користь Кабміну для фінансування видатків держбюджету: пенсії, зарплати бюджетників (у тому числі й військових) та інші. З початку цього року Нацбанк вимкнув "друкарський верстат", і тепер на ринок перестала надходити нічим не забезпечена гривня", - сказав аналітик.

Також міжнародні партнери активно підтримують Україну кредитами та грантовими коштами. Дефіцит держбюджету з січня до березня становив 6 млрд доларів. При цьому лише у березні на рахунки Кабміну надійшло 4,63 млрд доларів.

"Кошти, що надаються, дозволяють компенсувати дефіцит бюджету і забезпечувати необхідний обсяг валютних інтервенцій НБУ з продажу на міжбанку. За останні 4 місяці на ці цілі було витрачено понад 10 млрд доларів. Відсутність емісії гривні разом із міжнародною фінансовою допомогою забезпечили поточне посилення української національної валюти", - зазначив Гойлов.

Крім цього, багато аграріїв продають на валютному ринку частину своєї виручки перед посівною кампанією. Це спричинило ситуативне зростання пропозиції іноземних валют. Однак, за словами експерта, незабаром цей факт перестане відігравати важливу роль.

З початку 2023 року спостерігається повзуче зміцнення гривні / фото УНІАН

Ще один фактор, який впливає на валютний курс, це те, що частина українців, які виїхали з країни після початку бойових дій, почали повертатися назад. Наразі вони витрачають свої накопичення в іноземних валютах, що призвело до зростання попиту на гривню. Подібне явище теж має короткостроковий характер.

"Варто ще раз наголосити, що поточне зміцнення гривні спричинене зовнішніми факторами. При цьому економіка країни перебуває у глибокій стагнації. Світовий банк прогнозує зростання ВВП за підсумками року на рівні не більш як 0,5 відсотка. Після падіння майже на 30 відсотків минулого року, подібна динаміка не дозволяє підтримувати стабільність курсу української національної валюти лише за рахунок внутрішніх ресурсів", - сказав Гойлов.

Аналітик застеріг, що, якщо міжнародні партнери зменшать допомогу, НБУ буде змушений запустити "друкарський верстат" та знову витрачати фінансові резерви країни, що запустить нову хвилю девальвації гривні. Але поки ніщо не вказує на можливість такого сценарію.

Сприятливий прогноз

Чого чекати від валютного курсу надалі? В нинішніх складних умовах експерти не роблять довгострокових прогнозів, адже під час повномасштабної війни та у важких економічних умовах існує занадто високий ступінь невизначеності. Однак у найближчі тижні за нинішніх умов на валютному ринку прогнозується стабільність.

Перед Великоднем ситуація на валютному ринку залишатиметься стабільною / фото ua.depositphotos.com

Так, за словами директора департаменту казначейства Cominbank Германа Марченка, у передсвятковий тиждень перед Великоднем ситуація на валютному ринку залишатиметься стабільною, водночас готівковий курс долара і євро може дещо знизитися.

"У передсвятковий тиждень ситуація на валютному ринку у стратегічному вимірі залишатиметься цілком стабільною. Водночас ми припускаємо, що з 10 по 16 квітня готівковий курс долара і євро, порівняно з 20-27 березня, може дещо знизитися (на 3-4 відсотка), відповідно, трохи зміниться валютний коридор коливань - до 37,0-37,60 грн/дол. та 39,5-41,00 грн/євро", - сказав Марченко у коментарі УНІАН.

За його словами, головна причина незначного послаблення валютних курсів криється в зростанні активності на ринку напередодні Великодня. Адже частина громадян планує скористатися валютними заощадженнями для того, щоб придбати все необхідне для свята.

Загалом впродовж 10-16 квітня на валютному ринку, скоріш за все, щоденні курсові коливання не перевищать 0,3 гривень за 1 долар і 0,5 гривень за 1 євро, різниця між курсом покупки і продажу буде в межах 0,15-0,25 гривень, а попит на готівку буде на 5-7 відсотків меншим за пропозицію.

"Водночас вже із 17 квітня на ринку варто очікувати планомірне "зниження" валютних курсів до економічно об’єктивних меж. Не виключено, що нас очікує "новий" коридор у 36,9-37,5 грн/дол. та 40-41 грн/євро", - зазначив експерт.

Марченко нагадав, що головними факторами, які формують валютний ринок, наразі є відносно невисока інфляція (зростання цін на продовольчі товари, за всіма розрахунками, буде тимчасовим), а також професійні дії НБУ з досягнення балансу між попитом і пропозицією на валюту - це і конвертаційні депозитні програми, і своєчасні валютні інтервенції, а також нова політика із розвитку середньострокових і довготермінових депозитів під збільшені відсотки - запровадження депозитних сертифікатів за ставкою 25 відсотків здатне заохотити комерційні банки до розвитку більш вигідних для громадян депозитних програм.

Наразі відсутні вагомі причини як для рвучкого зростання, так і падіння валютних курсів / фото ua.depositphotos.com

Крім цього, на стабільність валютного курсу, безперечно, впливає системність макрофінансової підтримки економіки України від західних партнерів та міжнародних фінансових інституцій (це і програма Міжнародного валютного фонду на 15,6 млрд доларів, з яких вже отримано 2,7 млрд, і пільговий кредит на 1,8 млрд доларів від Канади, і програма фінансування на 18 млрд євро від ЄС тощо).

Також, за словами Марченка, факторами впливу на валютний курс є поступовий розвиток внутрішнього бізнесу, експортний прибуток (головним чином, за продаж збіжжя), психологічна стійкість нашого суспільства до можливих нових випробувань війною та віра в ефективні дії ЗСУ.

"Таким чином, наразі відсутні вагомі причини як для рвучкого зростання, так і падіння валютних курсів. Попри досить активні коливання, що спостерігаються протягом останніх 1,5-2 місяців, ринок перебуває в прогнозованому стані. Жодних екстраординарних ситуацій не очікується", - зазначив експерт.

Зростання валютних резервів держави

Як ми бачимо, наразі стабільності гривні нічого не загрожує за відсутності яких-небудь екстраординарних ситуацій. Ситуація на національному валютному ринку є сприятливою для нашої валюти як і для економіки країни, що скоро 14 місяць знаходиться у стані повномасштабної війни.

Українцям зараз точно не варто переживати через курс валют / фото ua.depositphotos.com

Одним із головних чинників є значна міжнародна фінансова допомога – наші партнери надають нам обіцяну підтримку, яка допомагає у повному обсязі покривати бюджетні видатки на потреби країни, окрім військових цілей. Це дозволяє зберігати і навіть примножувати наші золотовалютні резерви, які у березні цього року досягли рекордного рівня за останні 11 років – 31,88 мільярда доларів.

Так, в березні резерви зросли на 10 відсотків завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі менших обсягів чистого продажу валюти Національним банком і помірними борговими виплатами країни в іноземній валюті. Тоді як протягом 2022 року міжнародні резерви України зменшилися майже на 8 відсотків через здійснені валютні інтервенції з продажу валюти для підтримки курсу гривні.

Таким чином, українцям зараз точно не варто переживати через курс валют – ситуація стабільна, і можна зосередитися на своїй праці та підтримці героїчних Збройних сил, які наближають нашу Перемогу.

Катерина Жирій

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся