Міжнародна підтримка життєво необхідна Україні, але ніхто не зробить всю роботу за нас, – Володимир Носов про бізнес нового покоління

15:03, 30.08.2023
8 хв. Актуально

Україна на порозі запуску регульованого ринку криптоактивів. Які перспективи для держави це створить та чи на часі такі кроки? Про регулювання крипти, благодійність та бізнес "з українською душею" говоримо з Володимиром Носовим – засновником і СЕО WhiteBIT, однієї з найбільших криптобірж в Європі родом з України.

– У квітні цього року Європейський парламент схвалив законодавчу ініціативу MiCA – зведені правила для регулювання ринку криптоактивів у ЄС. Як ви ставитеся до таких змін і регулювання криптоіндустрії загалом?

– Це логічний крок – його не уникнути. Регулювання – закономірна реакція на поширення криптовалют і їхній перехід у масове використання. Державні інституції не можуть просто ігнорувати цей ринок, тому прагнуть встановити свої правила.

Тобто між варіантами заборонити криптовалюти та створити регуляторну базу, яка була б прийнятною для усіх сторін, я однозначно на боці регулювання. За умови, коли воно реалізується тією мірою, що не шкодить самій індустрії.

Відео дня

Криптосектор є досить новим, і тому потенційно ще може статися багато змін, які зроблять інвестиції у криптовалюти привабливішими… або навпаки. Саме від якості регулювання залежить, що ми отримаємо в підсумку. Розвиток технологій та інновацій, конкретні бенефіти для економіки, доступ до фінансових послуг для більшої кількості людей. Чи стагнацію – в разі, якщо криптовалюти опиняться поза законом, як в Єгипті, Непалі або Алжирі. По суті, ці країни свідомо відмовилися йти в ногу з усім світом.

Регулювання криптовалюти – це складне завдання, яке потребує балансування між підтримкою інновацій і захистом інтересів користувачів та інвесторів і, врешті-решт, держави.

– Зараз схожі процеси відбуваються і в Україні. НКЦПФР вже підбила підсумки публічного обговорення законопроєкту про криптовалюту. А отже наступний крок – оприлюднення тексту остаточного документа і запуск ринку криптоактивів, якщо законопроєкт підтримають. Що це дасть Україні?

– Україна впевнено рухається до ухвалення законопроєкту та масової інтеграції криптовалют. Це хороший сигнал. Як для учасників ринку, які вже зараз розглядають перспективи роботи в Україні, так і для користувачів, які прагнуть диверсифікувати фінансові ризики,  –  особливо в умовах інфляції.

Більш предметно ми зможемо говорити після оприлюднення остаточної версії законопроєкту. Та вже саме бажання України бути в топі прогресивних держав, які не ховаються від інновацій, а йдуть їм назустріч, – це процеси, які я особисто і компанія WhiteBIT підтримують.

Криптовалюти показали свою прикладну користь в умовах війни. Це швидкість переказів та можливість консолідувати міжнародні платежі на підтримку України без конвертування, надмірних комісій і бюрократії. А далі – більше. Від зменшення вартості платежів до збільшення рівня їхньої прозорості й безпеки. І, звісно, запуск регульованого ринку криптовалюти – це і великий інвестиційний потенціал для України. Вони є перспективним класом активів, який приваблює інтерес інвесторів.

Звісно, сам процес адаптації української правової бази до стандартів європейського регламенту MiCA не буде простим, і українські законодавці це також підкреслюють. Потрібно враховувати специфіку українського ринку, стану економіки сьогодні, сам статус України в контексті членства в ЄС. Але я казав раніше і продовжую вірити в те, що Україна – потенційний цифровий хаб для Європи. Ті кроки, які держава вже робить у цій сфері, – послідовні і відкривають більше можливостей для розвитку країни. Ми готові допомагати Україні на цьому шляху.

– Для багатьох українців криптосфера досі не зрозуміла та викликає багато побоювань. То чи варто вже запускати регуляторну базу, або, може, потрібно було почати з едукації громадян?

– Криптоосвіта – надзвичайно важливий напрям. Власне, коли я кажу, що WhiteBIT готова допомагати Україні на шляху до запуску ринку цифрових активів, то маю на увазі передусім якісну криптосвіту.

У нас вже є успішно реалізовані освітні ініціативи для українців спільно з "Дією" та Києво-Могилянською академією. На базі академії ми, до слова, запустили першу в Східній Європі магістерську програму з криптограмотності. Це унікальна можливість для української молоді здобути сучасну та перспективну професію.

Серед зовсім нових проєктів у сфері освіти – Digital Traders Hub та WhiteBASE: trading. Перша ініціатива реалізується спільно з Cryptology. Суть її полягає у створенні криптоковоркінгу для офлайн-навчання з трейдингу, де новачки, професійні трейдери, розробники та інші криптоентузіасти матимуть змогу ділитися своїми знаннями. У майбутньому на базі Digital Traders Hub ми плануємо відкрити окремі навчальні програми для підлітків і дітей.

Digital Traders Hub функціонує на платній основі. Водночас WhiteBASE: trading – це безкоштовні відеоуроки українською мовою для новачків на YouTube-каналі нашої біржі.

– WhiteBIT провадить досить активну публічну комунікацію. Це частина маркетингової стратегії?

– Прозорість – це головне правило, на якому ми будуємо свою роботу. І, так, це ще й один із наших секретів успіху. Цей принцип ми заклали і в назву, адже white означає білий. У нашому разі ще й чистий, зрозумілий, прозорий, чесний. Ми працюємо тільки так і не інакше.

Одним із способів змінити уявлення про крипту є власний приклад, коли компанія веде прозору діяльність, власники не ховаються за графіками і показниками, а є цілком живими людьми, які переживають те ж саме, що й наші користувачі.

– Ви особисто і біржа WhiteBIT чітко артикулювали свою позицію під час повномасштабної війни та включились у благодійну діяльність. Допомога зосереджена здебільшого на гуманітарних питаннях?

– У нас багато напрямів, але я б виділив кілька основних. Передусім, звісно, – допомога армії. Адже WhiteBIT надає і технічне забезпечення, і автомобілі, і дрони. Нещодавно передали броньовану автівку підрозділу ЗСУ "Білі Янголи", які евакуюють людей із прифронтових територій.

Інший важливий напрям, який ви згадали, – гуманітарний. Попри повномасштабну війну, ми не зупинили нашу ініціативу, спрямовану на допомогу онкохворим дітям, – це другий напрям роботи. І, нарешті, освітній та підтримка культурних проєктів.

Благодійність та певна соціальна місія були завжди присутні в стратегії розвитку компанії. Актуальна сума, яку ми передали на підтримку України в межах різних активностей за майже півтора року, приблизно  415 млн грн. Один з останніх наших донатів – це плюс 5 млн грн до операції "Єдність", збору на 10 тисяч дронів-камікадзе. Для WhiteBIT це посильний внесок. У нас достатньо приватного ресурсу, щоб продовжувати далі. Крім того, для мене  особисто важливо підтримувати такі збори та одночасно бути прикладом для нашої спільноти.

– Після катастрофи на ГЕС у соцмережах ви звернулися до криптоспільноти із закликом підтримати Україну. У вас багато друзів серед іноземців? Як вони сприйняли цей заклик?

– Я знаю, що багато хто перерахував кошти. Люди писали мені в особисті, щоб дізнатися, яка допомога найбільш потрібна та куди донатити. Тобто реакція була. Але я завжди повторюю: ми маємо показувати світу приклад. Нашої єдності та готовності допомагати своїм.

За першу добу після трагедії ми переказали 1 млн грн в крипті фонду Rescue Now, який вирушив у зону лиха для евакуації людей. Потім ще 10 млн грн платформі United24, де було відкрито збір на допомогу рятувальникам. Паралельно тримали зв‘язок із нашими волонтерами для передачі продуктових наборів. Міжнародна підтримка вкрай необхідна Україні, але ніхто не зробить всю роботу за нас.

– Бізнес нового покоління… Дайте свою характеристику.

– Орієнтований на людину. Саме на людину, а не клієнта. Тобто в основі сучасних компаній є дещо більше, ніж комерція. Вони не просто пропонують свій продукт, але також мають власну філософію, соціальну місію.

Місія нашої біржі – досягти масового впровадження технологій блокчейн і розширити криптовалютну спільноту, надаючи безпечну і просту у використанні платформу.

Сухі метрики, статистика, показники – це вже стара школа. Компанії нового покоління працюють з особистостями. І у віртуальному світі ми відкриваємо нові можливості прояву індивідуальності. Наприклад, кожен користувач WhiteBIT тепер може отримати персональну ID-карту WB Soul. Це відтворення вашої цифрової особистості у блокчейні зі збереженням повної таємниці персональних даних. Це перехід на наступний рівень.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся