Наприкінці березня сума втрат, яких зазнала Україна від російського вторгнення, перевищила 560 млрд доларів / фото ua.depositphotos.com

Створення надійного тилу: як працює державна програма релокації бізнесу

16:05, 03.04.2022
9 хв.

Вторгнення російської армії завдало значних втрат українській економіці. Уряд задля збереження бізнесу, який працював в зоні бойових дій, запустив програму релокації - переміщення підприємств у безпечні регіони. Як працює ця державна програма?

З перших днів вторгнення російська варварська орда намагається не тільки вбити наших захисників та цивільних громадян, але й знищити вітчизняну економіку. Для цього вони наносять ракетні удари по критичній інфраструктурі, блокують з моря роботу портів та намагаються зірвати посівну кампанію.

За перший місяць війни такі дії призвели до значних втрат та суттєвим чином змінили українське народне господарство. За словами першого заступника міністра економіки Дениса Кудіна, через агресію з боку Росії цього року наша економіка може скоротитися на 40 відсотків.

"Російська агресія проти України докорінно змінила нашу економіку. Наш прогноз зниження ВВП в першому кварталі 2022 року складе 16 відсотків, а загальнорічне падіння може сягнути 40 відсотків. Найбільше постраждали ті галузі, в яких неможлива дистанційна робота. Це, зокрема, авіаційні, морські перевезення, сфера послуг, де бізнес працює безпосередньо зі споживачами", - зазначив він.

Відео дня

Також варто зазначили, що наприкінці березня сума втрат, яких зазнала Україна від російського вторгнення, перевищила 560 млрд доларів. Найбільших збитків окупанти нанесли вітчизняній інфраструктурі – біля 120 млрд доларів, а втрати підприємств та організацій склали ще 80 млрд доларів.

Представники влади прекрасно розуміють, що в цих умовах необхідно робити все можливе для порятунку виробничого потенціалу держави та тих підприємств, які будуть не тільки відроджувати втрачене, але й забезпечувати працею українців.

Окрім закликів до бізнесу про необхідність повернення до роботи Кабінет Міністрів зробив декілька важливих кроків щодо покращення умов для підприємців. Так, в Україні розпочалася програма безвідсоткового кредитування бізнесу на період війни, в рамках якої можна отримати до 60 млн грн. Після закінчення воєнних дій кредитна ставка буде складати 5 відсотків.

Компанії з оборотом до 10 млрд грн зможуть перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі фізичних осіб-підприємців. Замість податку на додану вартість та податку на прибуток вони сплачуватимуть 2 відсотки з обороту. Також у період воєнного часу в Україні скасували податкові перевірки для бізнесу. З 1 квітня з держбюджету підприємства отримуватимуть по 6500 гривень за кожного працевлаштованого переселенця.

Проте окремо потрібно виділити іншу, більш масштабну за задумом, програму з переміщення цілих підприємств з зони бойових дій у більш спокійні регіони країни.

Створення надійного тилу: як працює державна програма релокації бізнесу

Переміщуємо бізнес, повертаємося до роботи

Про необхідність релокації працюючого бізнесу у більш безпечні регіони в уряді почали говорити майже одразу після початку війни, а згодом розпочалася реалізація цього задуму.

У середині березня Кабмін ухвалив постанову щодо безоплатного перевезення майна вітчизняних підприємств, установ та організацій згідно з переліком, який має сформувати Мінекономіки і передати до Мінінфраструктури. Також було ухвалено урядове розпорядження, що передбачає план невідкладних заходів з переміщення у разі потреби виробничих потужностей суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії або є загроза бойових дій, на безпечну територію.

Для розв’язання питань, які виникають у зв’язку із втіленням програми, у Мінекономіки була створена робоча група за участі Міністерства інфраструктури, Міністерства розвитку громад і територій, а також Федерації роботодавців України.

Федерація роботодавців України та кадровий портал grc.ua також запустили сервіс допомоги у пошуку персоналу для бізнесу, зокрема, переміщеному внаслідок війни.

Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко підкреслила, що програмою переміщення може скористатися будь-який бізнес, що перебуває в зоні ризику через бойові дії.

"Йдеться не лише про великі виробництва, але й малі підприємства, де працюють кілька десятків людей. Масштабне переміщення бізнесу на безпечні території допоможе Україні зберегти виробництво, робочі місця та задовольнити попит армії і цивільного населення на низку товарів і послуг, що критично необхідні для перемоги над ворогом", - зазначила вона.

Створення надійного тилу: як працює державна програма релокації бізнесу

Як це працює

Сьогодні заявку на релокацію може подати будь-яке підприємство з зони бойових дій. У запиті необхідно вказати ЄДРПОУ підприємства, адресу виробництва, визначити потреби у виробничих приміщеннях, вказати кількість працівників та обладнання, спосіб транспортування, орієнтовний термін монтажу обладнання на новому місці тощо.

Після цього заявки сортують за пріоритетністю – в першу чергу на переїзд можуть розраховувати стратегічні підприємства та виробники товарів першої необхідності. Далі фахівці Мінекономіки зв’язуються з претендентами та уточнюють всю необхідну інформацію.

Далі заявка передається спеціально призначеним відповідальним фахівцям до однієї з приймаючих обласних адміністрацій. Підприємства можуть переїхати до дев’яти областей – Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької, Вінницької, південних територій Волинської і Рівненської.

"Фахівці в областях контактують з підприємством, спільно шукають варіанти для розміщення виробничих потужностей, вирішують питання оренди, підключення мереж, розселення персоналу і членів родин", - додають у Мінекономіки.

Після цього заявка надходить до логістів. Головним перевізником виступає "Укрзалізниця",  "Укрпошта" відповідає за підвезення обладнання до залізничної станції, а також може виступати оператором, адже забезпечує оперативне проходження блокпостів, оформлює транспортні накладні і інші документи, що дозволяють компенсувати підприємству витрати на транспортування.

"Після прибуття на нове місце підприємство монтує обладнання, підключається до мереж, запускає роботу. Фахівці обласних адміністрацій сприяють і допомагають компанії у облаштуванні. Державна служба зайнятості додатково співпрацює з підприємством у питанні працевлаштування нових робітників, а Державна служба з питань праці консультує у сфері гарантій безпеки життя і здоров’я працівників", - зазначили у Мінекономіки.

Перші ластівки

Станом на початок квітня заявки на евакуацію із зони бойових дій вже подали більше 1300 підприємств, з яких вже перемістили півтори сотні. До повноцінної роботи повернулися майже 60 релокованих компаній.

Чи не найкращі результати з розміщення такого бізнесу демонструє Львівська область, яка вже встигла опрацювати 235 заявок на переїзд та повністю розмістити 30 виробників. Ще більше 100 компаній чекають на релокацію найближчим часом.

Як зазначив у коментарі УНІАН керівник відділу інвестиційної політики департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Орест Фільц, місцевий діючий бізнес приєднався до державної програми та активно вивільняє свої площі для розміщення. Крім цього, в області є база інвестиційних об’єктів, де можна розмістити переміщені підприємства. Все це відбувається за допомогою Фонду державного майна.

"Зараз усі зацікавлені лише в наявних спорудах або у якихось складах. Земельні ділянки нікого не цікавлять, ніхто не готовий будуватися з нуля. Всі шукають готові приміщення, куди можна заїхати і почати працювати", - зазначив він.

Фільц також додав, що Львівська обласна військова адміністрація після прийому заявок на релокацію оперативно надає наявні пропозиції, а після остаточного рішення про переїзд питання вирішують "Укрзалізниця" та "Укрпошта". Якщо на початку реалізації програми були деякі проблемні моменти, пов’язані з демонтажем устаткування, то зараз процес став на конвеєр – щодня область приймає від 5 до 17 вагонів з виробничим обладнанням релокованого бізнесу.

За його словами, більшість евакуйованих підприємств розміщують не у Львові, а у області, що дуже легко пояснити.

"Всі розуміють, наскільки перевантажене місто, скільки переселенців. В області легше по ряду причин. Компанії з собою везуть своїх працівників, везуть людей, які можуть налагодити процес виробництва. Відповідно, треба десь розміщати цих людей. В межах міста це насправді важко, а в межах області набагато легше", - сказав він.

Варто додати, що ця важлива державна програма починає набирати обертів і у інших українських областях. Так, Закарпатська обласна військова адміністрація повідомила про те, що отримала майже півтисячі заявок на переїзд, а деякі підприємства вже було релоковано. Рівненська ОВА вже створила Центр економічного розвитку та релокації бізнесу, який активно включився у роботу.

Такі темпи реалізації урядової ідеї не можуть не викликати позитивні емоції, адже попри війну національна економіка має працювати, щоб забезпечувати необхідним наших захисників на фронті та надавати робочі місця тим, хто бажає кувати перемогу у тилу. І це поєднання героїчних воїнів на передовій та надійного, ефективного тилу, безумовно, наблизить День нашої перемоги над рашистськими загарбниками. А після Перемоги у всіх буде багато роботи по відновленню нашої  чудової країни.

Дмитро Шварц

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся