Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів схвалив розроблений Міністерством інфраструктури законопроект з відстрочки з виплати дивідендів "Укрзалізницею".

Читайте такожУ Раді розповіли про карантинні збитки "Укрзалізниці"

Як повідомила прес-служба Мінінфраструктури, відповідний законопроект уряд схвалив на сьогоднішньому засіданні.

Відео дня

"Сьогодні, 8 липня, на своєму засіданні уряд схвалив розроблений Міністерством інфраструктури законопроект щодо забезпечення додаткових економічних гарантій у зв'язку з поширенням COVID-19 і введенням карантину, який передбачає надання "Укрзалізниці" відстрочки з виплати дивідендів до державного бюджету за результатами фінансово-господарської діяльності за 2018-2019 роки", - йдеться в повідомленні.

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, загальнонаціональний карантин, який було введено на території України у зв'язку з пандемією COVID-19, негативно позначився на багатьох сферах економіки, серед них й на залізничній галузі.

"З 18 березня цього року були тимчасово зупинені пасажирські перевезення, що очікувано негативно позначилося на чистого прибутку "Укрзалізниці". При цьому компанія повинна була повернути пасажирам значні суми коштів за квитки, придбані раніше. До 12% скоротилися та обсяги вантажних перевезень через зниження обсягів виробництва усередині країни та припинення роботи окремих підприємств-вантажовідправників. Девальвація курсу гривні у I кварталі також негативно позначиться на прибутках УЗ. Ми розробили законопроект з метою підтримки "Укрзалізниці", - цитує прес-служба Криклія.

Згідно з ухваленим рішенням про нарахування дивідендів, "Укрзалізниця" додатково направить 60% чистого прибутку за результатами фінансово-господарської діяльності за 2018 рік у розмірі 206,2 мільйона гривень на виплату дивідендів до державного бюджету в термін не пізніше 31 грудня 2020 року.

"На суму таких коштів, сплачених в строк, що не буде нараховуватися пеня", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, раніше уряд знизив норму відрахувань дивідендів до держбюджету для "Укрзалізниці" до 30%.

Довідка УНІАН. "Укрзалізниця" - акціонерна компанія, 100% акцій якого належать державі. Українська залізниця забезпечує понад 80% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, здійснюваних усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця займає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись лише залізницям Китаю, Росії та Індії.