COVID-19 - дуже небезпечна і підступна хвороба, тож легше її попередити, ніж потім лікувати, зазначила Бурда / Фото: прес-служба Львівської ОДА

Головлікар львівського ОХМАТДИТу Олександра Бурда: Коронавірус "молодшає", діти переходять в категорію найбільш незахищених

12:44, 06.10.2021
8 хв. Інтерв'ю

Директор Львівської обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ Олександра Бурда розповіла в інтерв’ю УНІАН, чому коронавірус уражає дедалі більше дітей, як його розпізнати у малечі та скільки коштуватиме лікування від хвороби.

Певно, вся Україна вже знає, що у вас лікується 5-річна дівчинка, в якої було уражено коронавірусом 80% легень. Тим не менше, вона вже одужує. Розкажіть про її стан і як вона до вас потрапила?

Дитина потрапила через кілька днів лікування вдома. Батьки думали, що це звичайна застуда, проте стан її погіршувався, наростала дихальна недостатність, гарячка. Дівчинка перебувала в реанімаційному відділенні у дуже тяжкому стані понад два тижні. Їй спочатку зробили експрес-тест на COVID-19, він був негативним, але ми бачили, що її стан не покращується, що в неї клінічна картина подібна до ковідної пневмонії, тож зробили ПЛР-тест. Він виявився позитивним. У неї фактично було зниження насичення крові киснем, виражена дихальна недостатність, вона була на штучній вентиляції легень. На поточний момент дитина переведена у відділення, є позитивна динаміка і сподіваємося на її повне одужання.

Це унікальний випадок, чи у вас бувають діти з таким ураженням легень коронавірусом?

Відео дня

Діти з ураженням легень в нас є періодично. Це фактично іде третя хвиля. Перша була в жовтні-листопаді минулого року, друга – кінець лютого-березень, а тепер є третя хвиля, яка розпочалася з вересня.

Протягом липня-серпня у нас були поодинокі випадки, загалом було мало дітей, 15-20 на місяць, а на сьогодні перебуває 30 пацієнтів. Серед них лише 30 вересня поступило дев’ять (станом на 5 жовтня в ОХМАТДИТі перебувало 36 дітей із ковідом, – УНІАН).

Якого віку дітки?

Вік різний, від кількох місяців до 16 років. Багато дітей раннього віку, до трьох років.

Чи є діти зі штамом "Дельта"?

У нас такої інформації немає, бо ми скеровуємо усі аналізи в лабораторний центр, отримуємо тільки ПЛР-результат – позитивний або від’ємний.

Який випадок був найскладнішим і чим все закінчилося?

З цією дівчинкою, яка зараз у нас перебуває і про яку ви запитали спочатку, це ще не найскладніший, але складний. А найскладніших було два випадки.

Один був у жовтні минулого року, тоді до нас поступила дворічна дитина. І другий – у березні цього року, це була 16-річна дівчинка. Тим дітям проводили штучну вентиляцію легень, потім їх підключили до такого сучасного обладнання – "штучні легені". Це екстракорпоральна мембранна оксигенація (ЕКМО), тобто кров дитини ми пропускали через спеціальні мембрани і насичували її киснем. До тієї роботи були долучені кардіохірурги, перфузіолог, нам допомагали колеги з лікарні швидкої медичної допомоги, з обласної клінічної. За це ми їм дуже вдячні.

Наприклад, дитину не можна долучити до ШВЛ, якщо у неї немає великого відсотка ураження / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Ви тоді цей апарат позичали в лікарні швидкої допомоги. Тепер маєте свій?

У нас такого апарату немає, ми його позичали в колег. Один раз з обласної лікарні, другий – з лікарні швидкої медичної допомоги. Він нам як такий не потрібен, бо його не так часто використовують. Його використовують в тих випадках, коли проводять операції на відкритому серці. Коли зупиняють серце, оперують, вся кров іде через той апарат. Це специфічне обладнання. Воно не може бути в кожній медустанові, а лише у високоспеціалізованих закладах.

Він, напевно, і не з дешевих?

Насправді дуже дорогі розхідники - ті речі, які забезпечують процес. Набір трубочок, розчини – все це коштує 100 тисяч гривень за один набір. Лікування тієї 16-річної дівчинки, яка була підключена до ЕКМО, коштувало понад 1 млн грн. Щодо цієї 5-річної пацієнтки – нам колеги теж пропонували допомогу з ЕКМО, але дитина стабілізувалася і її стан пішов на позитив.

Чи відрізняються стани ураження легень (в контексті відсотку ураження) у дорослих та дітей?

У нас не так, як в дорослих: ураження більше характеризується при УЗД, ми описуємо інакше, більше анатомічно класифікуємо… Наприклад, дитину не можна долучити до ШВЛ, якщо у неї немає великого відсотка ураження. Якщо буде 10-20%, така дитина не буде вимагати кисневої підтримки.

Чому коронавірус "молодшає"?

Тому що він мутує, видозмінюється. І не забувайте, що все-таки доросле населення має змогу вакцинуватися. Тепер фактично діти є найбільш незахищена група.

За кордоном можна вакцинувати дітей з 12 років. У нас кажуть, що тепер ніби вже можна з 12 років, але офіційного розпорядження ми ще не маємо. Окрім того, велика частина дорослого населення не вакцинована, є багато людей, які є ворогами вакцинації, категорично проти. Я розмовляю з людьми і не можу їх переконати. Тож на сьогодні з тих дорослих людей, які в стаціонарах з ковідом, 95% невакциновані. Лише 5% вакциновані, але вони мають шанс набагато легше перенести коронавірус. Ті антитіла, які в них є, нехай і частково, але захищають організм. А дітей треба захищати.

І як захистити дитину?

Чомусь люди вважають, що дітям не потрібно носити маски. Я вважаю, що потрібно носити. У нас на повну працюють школи, якщо понад 80% вчителів вакциновані. Але серед тих відсотків хтось виявиться хворим і це все перекреслить. Знаю, що за кордоном навіть були кримінальні провадження, коли вчитель інфікував учнів. Настільки там строго. До речі, в Мінюсті на затвердженні вже є законопроект про те, що медики, які не вакциновані, не будуть допущені до роботи.

В Україні діє є розпорядження, що до роботи допускатимуть педагогів, які мають хоча б одну дозу вакцини. Але ж одна доза не захищає?

Одна доза в середньому до 3-4 тижнів виробляє антитіла. Тобто якщо вона навіть повністю не захищає, все ж відсоток захисту буде.

Чомусь люди вважають, що дітям не потрібно носити маски. Я вважаю, що потрібно носити, заявила Бурда / Фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Як розпізнати COVID-19 у дитини?

Висока гарячка, яка тяжко збивається. Фактично - це є перша причина звернення таких пацієнтів до стаціонару, коли батьки вдома не дають собі раду з високою температурою. Окрім того, це загальна інтоксикація, нежить, можуть бути кишкові прояви. До речі, у нас зараз є одна дитинка, народжена від матері з COVID-19. У мами ковід позитивний, а в дитинки ПЛР-тест – від’ємний. Але були у нас і позитивні результати на коронавірус у новонароджених.

Алгоритм лікування дітей такий самий, як і дорослих?

Трошки інший. Наприклад, ми не так часто використовуємо гормональну терапію, дорослі є більш кисневозалежними, діти мають нижчий поріг чутливості до гіпоксії (кисневе голодування), можливо, коронавірус менше уражає легені дітей.

Як діти переносять підключення до апарату ШВЛ? Адже дитину втримати довго в одному положенні не так просто.

То зовсім неболюча процедура. Жодна дитина не підключена до апарату ШВЛ, якщо немає доступу до вени. А для того, щоб дитину під’єднати, потрібно ввести міорелексанти (ці препарати понижують тонус м’язів, розслабляють, щоб дитина не чинила опору), які адаптовують дитину до апарату ШВЛ. Це все контролюється медикаментами. Це все робота анестезіологів, реаніматологів.

Наскільки добре ваша лікарня забезпечена ліками? Чи батькам доводиться щось купувати за власні кошти? І взагалі, скільки в середньому коштує лікування дітей від ковіду?

Важко сказати, бо ми на початку літа закупили препаратів трохи більше, з запасом. Засоби захисту також є, медикаменти. Але у нас був випадок інфікування ковідом в дитячій гематології. Тоді до нас поступили четверо дітей. Ці діти були дуже тяжкі, вони потребували специфічних препаратів, їх тоді нам передав Західноукраїнський дитячий спеціалізований медичний центр. Слава Богу, усіх виписали з покращенням.

У скільки обходиться лікування, сказати важко, адже все дуже індивідуально. Антибіотики, антибіретики, гормони, гестамінні препарати… Чесно кажучи, ми не підраховували. Тут все залежить від віку та ваги дитини.

Але насамкінець скажу, що COVID-19 - дуже небезпечна і підступна хвороба, тож легше її попередити, ніж потім лікувати. Батькам не слід забувати про захист своїх дітей – одягайте малюкам маски, слідкуйте, аби вони регулярно мили руки і уникайте з дітьми скупчень людей.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся