Ні поява в Україні пристойних вакцин, ні їх доступність, не зробили щеплення проти COVID-19 масовим / фото УНІАН, Янош Немеш

Щеплення "з-під палки"

07:31, 10.09.2021
10 хв.

З початком осені в Україні "раптово" помітили, що попри появу в нашій країні  пристойних вакцин проти COVID-19 та прискорені темпи вакцинації влітку, ситуація з набуттям українцями так званого колективного імунітету – катастрофічна. Деякі невакциновані бюджетники навіть можуть бути недопущені до роботи. УНІАН розбирався, наскільки це законно та з’ясовував, чи існують способи відмінити карантин хоча б для щеплених.

З початком осені чиновники заговорили про ймовірність доволі швидкого відновлення в країні карантину, адже ситуацію с вакцинацією проти COVID-19 важко назвати оптимістичною. На жаль, ні поява в Україні пристойних вакцин (не індійських чи китайських, до яких чомусь у більшості населення немає довіри), ні їх доступність, не зробили щеплення проти COVID-19 масовим. Ба більше, в рядах антивакцинаторів опинились і багато медиків, і ще більше педагогів. З початком навчального року це викликало чималий ґвалт у соцмережах, який з кожним днем лише набирає обертів.

В ламанні списів між прихильниками й противниками вакцинації можна виділити два аргументи, навколо яких і відбувається "бійка".

Перший – невакциновані педагоги несуть загрозу не лише для самих себе, адже можуть заразитись від учнів, але й для самих школярів, бо можуть заразити їх. Крім того, батьки занепокоєні, що велика кількість нещеплених вчителів і, як наслідок, велика ймовірність швидкого поширення хвороби, призведуть до запровадження в тому чи іншому регіоні карантину. А це означатиме дистанційне навчання, під час якого, у більшості випадків, учні не отримують потрібних знань. Не кажучи вже про те, що працюючим батькам доводиться йти на неймовірні жертви, щоб контролювати таке навчання.

Відео дня

Другий – якщо людина не хоче вакцинуватися, ніхто не може її змусити. І заклики до сумління тут не діють.

Знову дистанційка. Готовність №1

На поточному тижні головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що Україна вийде з "зеленого" рівня епіднебезпеки вже найближчим часом. А міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що в Уряді вже є клопотання від МОЗ з проханням перевести країну на "жовтий" рівень та посилити карантинні обмеження з 13 вересня.

Чому варто хвилюватись? Ще місяць тому, на початку серпня, Уряд вніс зміни до постанови щодо рівнів епідемічної небезпеки та карантинних обмежень з ними пов’язаних. Зокрема в документі йдеться і про організацію роботи закладів освіти у разі збільшення кількості хворих на COVID-19. Мова про те, що, наприклад, якщо в закладі освіти провакциновано менше, ніж 80% працівників, а в регіоні встановлюється "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епіднебезпеки, то школярі мусять сидіти вдома і вчитися дистанційно.

"Тривале дистанційне навчання знову може збільшувати освітні втрати, насамперед серед учнів початкової школи, для яких навчатися дистанційно значно складніше", - зазначив у серпні освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

Тоді ж він пояснив, що вакцинація педагогічних працівників не є обов’язковою: "Тому керівник закладу освіти не має права обмежувати доступ до роботи у школі вчителя, який не отримав щеплення".

Станом на кінець серпня, згідно з даними міністерства освіти і науки, в Україні було вакциновано понад півмільйона освітян. Це трохи більше ніж 50% відсотків від усіх працівників закладів освіти. Але у цій цифрі – і ті, хто щеплений однією дозою. Тобто повністю вакцинованих – менше. Звісно, станом на сьогодні, цифри змінились. Але навряд кардинально. І про охоплення вакцинами проти COVID-19 80% освітян не йдеться.

Лише один приклад. Як повідомляють РБК-Україна, в Івано-Франківській області (Прикарпаття може опинитися у "жовтій" зоні епіднебезпеки вже ближчими днями) щеплення проти COVID-19 отримали лише 28% працівників сфери освіти, а відмовились від вакцинації 32% освітян. Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків вже повідомив, що з високою ймовірністю з наступного тижня більшість навчальних закладів будуть зачинені для офлайн навчання. "Прошу вчителів, директорів шкіл докласти максимум зусиль, щоб таких шкіл, які подолали межу вакцинації у 80%, до п’ятниці (10 вересня, - УНІАН) було більше. Є висока ймовірність того, що з понеділка ми перейдемо у "жовту" зону епіднебезпеки, і тоді всі школи можуть бути зачинені", - сказав він у відеозверненні, розміщеному на його сторінці у Фейсбук.

За його словами, в разі переходу регіону в "жовту" зону епіднебезпеки, в місті лишаться працювати лише п'ять навчальних закладів, в яких вакциновано понад 80% працівників. Крім того, мер Івано-Франківська висловив надію, що Уряд знизить цей поріг до 50%, але звернувся до керівників закладів освіти з закликом посприяти збільшенню кількості вакцинованих.

А от нещепленим працівникам міськради раніше пригрозив звільненням.

Не всі регіони країни дотримуються принципу роз'яснювальної роботи, а не примусу / фото - REUTERS

Під загрозою звільнення?

За словами мера Івано-Франківська, якщо працівники виконавчого комітету міськради не вакцинуються, то мають звільнитися. Виключення існує лише для тих, кому лікар підтвердить протипоказання і випише довідку. "...Подобається-не подобається, ми є прикладом для всіх. Не хочете вакцинуватися – заяву на звільнення. Інакше буде депреміювання і скорочення. Це людей ми можемо мотивувати, закликати. А працівники міської ради повинні бути вакциновані", – зазначив Марцінків.

Заява міського голови Івано-Франківська щодо ультимативної вимоги до працівників міськради щепитися викликала резонанс і реагування омбудсмена. Тож в інших містах керівництво діє трохи інакше.

Наприклад, у Чернігові міський голова Владислав Атрошенко щотижня на загальноміській нараді аналізує показники щодо вакцинації у місті, а також у структурних підрозділах міської ради і на стратегічних підприємствах Чернігова.

"Міський голова наголошує на необхідності щеплення й можливості уникнення локдауну, принаймні в межах міста. Але мотивуємо тільки власним прикладом, щоб показати безпечність та необхідність щеплення", - розповів УНІАН секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Тому, окрім мера міста, вакцинувалися всі його заступники та переважна більшість керівників структурних підрозділів міської ради. Станом на  7 вересня у структурних підрозділах міськради та на чернігівських комунальних підприємствах вакциновано 48,5% співробітників.

Втім, в міськраді зазначають, якщо на рівні держави буде прийняте рішення про обов’язкову вакцинацію чиновників, таке рішення буде виконуватись.

За словами першого заступника мера Львова Андрія Москаленка, у Львівській міськраді вакциновано приблизно 70-80% працівників: "Коли лише починалася вакцинальна кампанія, ми організовували виїзні бригади на комунальні підприємства наші (в ЛКП, АТП тощо). Окрім того, першими щеплювалися також керівники департаментів, управлінь, відділів. Але все це робилося і робиться у нас абсолютно добровільно, немає жодного примусу. Просто усі розуміють, що вакцинація – єдиний шанс призупинити пандемію".

В Одесі про проблеми вакцинації чиновників говорила на нещодавній нараді віце-мер Світлана Бедрега. За її словами, рівень охоплень щепленнями, у першу чергу, залежить від того чи іншого керівника департаменту, управління або комунального підприємства. За останні два тижні співробітники бюджетної сфери роблять щеплення більш активно. "Однак, станом на 6 вересня, у службі у справах дітей та її підвідомчих підрозділах – нуль, в управлінні з питань охорони культурної спадщини – 8%, транспорт (профільний підрозділ міськради) – 14%, управління з питань взаємодії з органами самоорганізації населення – 12%, напрямки департаменту освіти і науки – близько 50%", - сказала Бедрега.

Втім, в Одеській міськраді дотримуються принципу роз'яснювальної роботи, а не примусу.

Міністерство охорони здоров'я пропонує українцям не батіг, а пряник / фото -  УНІАН, Немеш Янош

Привілеї замість примусу

Насправді роботодавці не мають правових підстав змушувати працівників щеплюватися та притягувати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову від вакцинації. Як розповів УНІАН адвокат, партнер юридичної компанії "КПД Консалтинг", член ради комітету з трудового права Асоціації правників України  Кирило Казак, Конституція Україні передбачає, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

"Іншими словами, якщо в законодавстві не встановлено обов’язку особи щось робити або утриматись від якихсь дій, то примус до таких дій або бездіяльності буде неправомірним і тягне за собою відповідальність, передбачену законом (аж до кримінальної)", - зазначає юрист.

За його словами, законодавством України передбачений перелік захворювань, щеплення від яких обов’язкові. Це: дифтерія, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз.

"Тому виключно у разі відсутності щеплень лише від наведених хвороб особи можуть бути не допущені або відсторонені від роботи. Щеплення від COVID-19 станом на сьогодні не є обов’язковим. Відповідно, прямого обов’язку примусово вакцинуватись від COVID-19 на сьогодні немає ні для певних категорій працівників (педагоги, медики, водії громадського транспорту, інші категорії працівників, які безпосередньо контактують з великою кількістю людей через свої трудові обов’язки), ні взагалі для будь-кого", - підкреслив Кирило Казак.

Втім, за його словами, законодавство передбачає можливість запровадження обов'язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями на відповідних територіях та об'єктах. Але це можливо лише за рішенням головного санітарного лікаря відповідного регіону в передбаченому для прийняття таких рішень порядку.

"На сьогодні подібні рішення, зокрема, щодо щеплення від COVID-19, для працівників не приймались. Тому примус до вакцинації під загрозою відсторонення від роботи або недопуску до роботи з такої підстави є незаконним", - розповів адвокат.

Зважаючи на це, а також на те, що перехід з "зеленої" карантинної зони до більш небезпечних з точки зору епідситуації – невідворотний, Міністерство охорони здоров'я пропонує українцям не батіг, а пряник. Мова йде про не посилення карантинних обмежень для вакцинованих колективів різних закладів та установ, навіть у "червоній" зоні епідемічної небезпеки через поширення COVID-19.

Мирослава Бзікадзе, Лариса Козова, Ірина Синельник, Тетяна Урбанська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся