Кому не можна дивитися 3D, або "Правила безпеки" для любителів стереофільмів
Кому не можна дивитися 3D, або "Правила безпеки" для любителів стереофільмів

Кому не можна дивитися 3D, або "Правила безпеки" для любителів стереофільмів

12:52, 07.02.2011
3 хв.

Не ходи на 3D-фільми, якщо тебе турбує вегетосудинна дистонія або, якщо маєш проблеми з вестибулярним апаратом. І краще не води на такі сеанси дітей-дошкільнят...

Фільми у форматі 3D збирають повні зали. Експерти-оптимісти  запевняють, що вже у найбличому майбутньому тривимірним стане усе кіно. А песимісти попереджають: перегляд стереофільмів - це хоч і незначний, але ж у бюдь-якому разі шок для очей і мозку.

Хто з них більше правий, покаже час. Але якщо у людини є певні проблеми зі здоров`ям, цілком імовірні щонайменше неприємні відчуття. Ось правила «техніки безпеки» для кожного, хто входить до стереозалу.

Під забороною люди із вегетосудинною дистонією

Відео дня

Не ходи на 3D-фільми, якщо тебе турбує вегетосудинна дистонія або, якщо маєш проблеми з вестибулярним апаратом. І краще не води на такі сеанси своїх дітей-дошкільнят.

Якщо була в дитинстві косоокість...

Слід бути обережним також, якщо у тебе порушено бінокулярний зір (це коли мозок не може одночасно обробляти картинки, які бачать праве і ліве око). Зазвичай, це проблема тих, у кого в дитинстві була косоокість.

До речі, британські вчені довели, що таких людей не так вже й мало - близько 12%. Причому в повсякденному житті ти можеш і не помічати цього недоліку - мозок підлаштовується і намагається його компенсувати.

Діоптрії і лінзи

При вираженій короткозорості або далекозорості (менше -3 або більше +3) буває складно користуватися стереоокулярами замість або разом із звичайними діоптричними. Це призводить до перенапруження очних м`язів і дискомфорту. Тому, якщо без 3D життя для тебе неможливе, краще йти в кіно не в окулярах, а в контактних лінзах.

Шукай свої окуляри

Обов`язково зверни увагу на якість кіношних окулярів. Вони мають бути цілими, адже через будь-яку тріщину зображення спотворюється, викликаючи перенапруження очей. Дискомфорт можуть викликати і окуляри не за розміром. Добре, якщо кінотеатр видає окуляри трьох видів: дитячі, жіночі та чоловічі. Але найчастіше глядачам пропонують одну усереднену модель.

В ідеалі добре б мати власні окуляри від якісного виробника. Зараз цей ринок починає розвиватися. Випускають навіть спеціальні моделі для "очкариків", які можна легко надягти поверх окулярів з діоптріями.

Стеж за розміром

Бажано, щоб фільм у форматі 3D був не дуже довгим. У 1960-х роках, коли стереофільми тільки з`явилися, навіть був встановлений норматив - не більше 1,5 годин. Звичайно, сучасне цифрове зображення досконаліше, але у нього з`явилися і нові недоліки: наприклад, ефект мелькання картинки.

Той же 3-годинний «Аватар», на думку експертів, менше б травмував очі, якби показувався з перервою.

Місце і час

У будь-якому випадку вибирай місця в середині залу. Пам`ятай, що стереозображення гірше сприймається з бічних місць і розташованих близько до екрану.

І найголовніше правило: дослухайся до власного організму. Якщо після 15 хвилин перегляду ти відчув якийсь дискомфорт, краще піти геть. Хоч би що хто казав, а 3D - все ж не для всіх.

www.med2.ru

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся