Сучасні українські письменники та їхні книги / фото УНІАН

Сучасні українські книги дуже яскраві, самобутні і захоплюючі. Вітчизняна література пронизує нас до глибини душі, адже ніхто так добре не зрозуміє українця, як інший українець. Ми назвали цікаві українські книги, які потрібно прочитати кожному любителю якісної літератури.

"Зазирни в мої сни", Макс Кідрук, містика, технотрилер

Макс Кідрук - український письменник з технічною освітою та великим досвідом подорожей, у творчій спадщині якого - містичні романи, трилери та науково-фантастичні книги. Критики та читачі позитивно відгукуються про молодий український талант.

Роман "Зазирни в мої сни" 2016 року - третій технотрилер письменника. П'ятирічний хлопчик Тео під час операції переніс клінічну смерть, під час якої у нього на 36 секунд зупинилося серце. Батько Тео помічає, що хлопчик повернувся до життя не один. У снах до нього приходить моторошна сила невідомого походження, яка з кожним днем стає все реальнішою.

"Пампуха", Алевтина Шавлач, підліткова повість

Алевтина Шавлач - письменниця, художниця, в минулому - викладачка дитячої художньої школи. Пише в різноманітних жанрах - серед книг Алевтини Шавлач зустрічаються психологічні трилери, темне фентезі і страшні історії. У підлітковій повісті "Пампуха" письменниця розкриває нелегкі теми: харчові розлади, шкільне цькування, відсутність взаєморозуміння між дітьми і дорослими.

Головна героїня української книги для підлітків - добра і сором'язлива школярка Ганя, над якою знущаються в школі через пишну фігуру. До шкільного цькування приєднуються навіть вчителі, а дівчинка вчиться відстоювати себе. Книга написана простою і цікавою мовою, а персонажі максимально наближені до життя і знайомі кожному українцю. "Пампуха" рекомендується до прочитання всім підліткам і їхнім батькам.

"Інтернат", Сергій Жадан, військова література

Ім'я Сергія Жадана знайоме навіть багатьом далеким від сучасної української літератури людям. Його літературні здібності відзначені десятками премій і літературних нагород. Талановитий автор і палкий патріот народився і виріс в Старобільську Луганської області, і в своїх творах часто порушує питання Євромайдану і війни на Донбасі.

У романі "Інтернат" 2017 року письменник розповідає історію звичайного вчителя Паші з Донбасу. Дії книги відбуваються в 2015 році. Чоловік намагається забрати свого племінника з інтернату, але українська армія залишає його місто, а російські окупаційні війська підходять все ближче. Роман правдоподібно розповідає про почуття і переживання простих покалічених війною людей, які не знають, що з ними буде завтра.

"Сторіччя Якова", Володимир Лис, біографія, драма

Письменник 1950 року народження Володимир Лис окрім письменства і драматургії також дає прогнози погоди. "Сторіччя Якова" - найвідоміший і високо оцінений критиками роман автора, який навіть отримав кіноадаптацію.

Книга описує сто років життя поліського українця Якова, який встиг пережити шість держав: Російську імперію, УНР, Польщу, Третій Рейх, СРСР і незалежну Україну. Хоча Яків все життя живе в селі на Волині, але його життя вкрай багате подіями. Читачі дізнаються про його дитячу закоханість, життя в окупації, ворожнечу з поляками та складний повоєнний побут. Автор активно використовує західнополіський діалект, однак мова роману зрозуміла і доступна кожному читачеві.

"Я бачу, вас цікавить пітьма", Іларіон Павлюк, психологічний детектив

Іларіон Павлюк - український письменник, журналіст і ветеран АТО, який пише в жанрі трилера, детектива і містики. Роман "Я бачу, вас цікавить пітьма" розповідає історію кримінального психолога, який розслідує зникнення маленької дівчинки з невеликого села і натрапляє на слід серійного вбивці. У розслідуванні йому заважають не тільки пастки маніяка, а й байдужість і жорстокість сільських жителів.

Хоч книга містить 660 сторінок, але читається на одному диханні. Читачі хвалять запаморочливий сюжет роману, який "тримає" читача з першої до останньої сторінки. Книгу можна перечитувати не раз, відкриваючи в ній нові підтексти з кожним прочитанням.

"Доця", Тамара Горіха Зерня, пригодницький військовий роман

Тамара Дуда, відома під псевдонімом Тамара Горіха Зерня, - письменниця родом з Києва і волонтерка на Донбасі. Її дебютний роман "Доця"отримав престижну нагороду "Книга року від BBC" і розповідає про початок війни на Донбасі. Героїня книги приїжджає в Донецьк, знаходить друзів і засновує свій бізнес, переживає окупацію міста і втрати близьких, сумує і закохується...

Авторка "Доці" вказує, що книга майже документальна: всі герої мають реальних прототипів з життя, а всі події насправді траплялися з різними людьми. Роман зворушує до глибини душі кожного, хто його прочитає, а утримати сльози при прочитанні майже неможливо. Ця книга про війну досі актуальна в наш час, і тому так рве душу.

"Добрі новини з Аральського моря", Ірена Карпа, любовний роман

Ірена Карпа - письменниця і телеведуча, а також співробітниця посольства України у Франції. Свій досвід життя в Парижі автор перенесла в роман "Добрі новини з Аральського моря": дії книги відбуваються в Парижі, а серед героїнь є альтер-его самої Карпи.

Роман розповідає історії чотирьох українок, які емігрували до Франції. Кожна з них має унікальне минуле і різну мету переїзду в Париж. Героїні книги зовсім не ідеальні і мають свої недоліки, але як і всі люди, вони закохуються, шукають заробіток і виживають у великому місті. Занурення в роман проходить легко, а емоції персонажів захоплюють читача. У книзі присутня ненормативна лексика та інтимні сцени.

Вас також можуть зацікавити новини: