Як повернути товар без чека - поради / ua.depositphotos.com

Відповідно до закону "Про захист прав споживачів", проблем з тим, як повернути товар в інтернет магазин або фактичний не виникає, якщо з моменту покупки пройшло не більше 14 днів, і у вас залишився чек. Однак бувають ситуації складніші - квитанцію викинули, часу пройшло більше. УНІАН розібрався, як діяти в таких випадках.

Як повернути товар по гарантії - загальні правила

Існує непорушне правило - після покупки товару чек потрібно обов'язково зберігати протягом 14 днів, без нього магазин має повне право відмовити покупцеві в поверненні коштів. Інша справа - якщо є гарантія, її умови зазвичай прописані окремо виробником або магазином, цей документ передається людині разом з чеком. При дотриманні умов такого договору проблем з поверненням бути не повинно.

Адвокат Володимир Пищида підкреслив:

Відео дня

Обмін товару або повернення коштів можливий тільки при наданні документа, що підтверджує розрахункові операції між продавцем і покупцем. "Законом України "Про захист прав споживачів", а саме абз. 2 ч.1 ст. 9 передбачено, що таким документом може бути розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром.

Альтернативою може бути відтворений на дисплеї програмного реєстратора розрахункових операцій (дисплеї пристрою, на якому встановлено програмний реєстратор розрахункових операцій) QR-код, що дозволяє споживачеві здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що містяться в ньому, або надісланий електронний розрахунковий документ на наданий споживачем абонентський номер або адресу електронної пошти.

Як повернути товар, якщо немає чека - поради

Пищида також говорить, що "клієнт-френдлі" продавці можуть за зверненням покупця надати на підставі відповідної заяви дублікат квитанції, проте в разі відмови повернути товар неможливо. У разі, якщо вартість товару досить висока для вирішення такого питання можна звернутися з позовом до суду і використовувати інші механізми, що підтверджують придбання товару.

Наприклад, витребування судом відеозапису з камер спостереження або подання до суду як доказ скріншота з програми вашого банку на смартфоні, однак такий доказ буде достатнім тільки в разі наявності в ньому факту переказу коштів продавцю з реквізитами останнього.

Важливо розуміти, повернути товар можна, якщо він не підійшов по розміру, колірному оформленню, фасону, формі, габаритам і іншим якостям, при цьому, покупка повинна бути без слідів використання і дефектів. Але навіть якщо ви дотрималися всіх цих правил, а терміни вийшли, то як повернути товар після 14 днів вам би не хотілося, цього зробити не вдасться.

Крім того, в питанні про те, як повернути товар без чека - Україна і законодавство країни ввели строгий регламент на повернення певних видів продукції. Наприклад, ліки, непродовольчі товари, гігієнічні засоби і деякі продовольчі товари не можна повернути, навіть при наявності чека.

Вас також можуть зацікавити новини: