Замінити вершкове масло і рослинну олію можна різними продуктами / depositphotos.com

З кожною господинею траплялися казуси - взялися за випічку, а в процесі готування з'ясували, що потрібного інгредієнта немає. Крім того, бувають ситуації, коли використовувати якийсь продукт (наприклад, вершкове масло) не можна - людям з індивідуальною непереносимістю лактози воно зашкодить.

Чим замінити вершкове масло у випічці пп і що робити, якщо немає рослинної олії - читайте в матеріалі.

Чим можна замінити вершкове масло в кексі та інший здобі

Важливо розуміти, що така альтернатива можлива, тільки якщо справа стосується саме тіста - для приготування крему або глазурі краще скористатися тільки таким продуктом. Справа в тому, що вершкове масло - це загусник, без якого структура тесту порушиться, а випічка вийде не такою, як ви хотіли.

Відео дня

Якщо ви не знаєте, чим замінити вершкове масло в пісочному тісті, листковому, дріжджовому або будь-якому іншому, спробуйте наступні варіанти:

  • топлене вершкове масло - після нагрівання продукту залишається молочний жир, лактоза зникає, а продукт набуває неймовірного вершкового аромату;
  • рослинна, кокосова, арахісова, кукурудзяна та оливкова олії - ідеально підходять для пп рецептів і людей з непереносимістю лактози;
  • грецький йогурт і сметана - можна використовувати, якщо немає проблем із засвоюваністю молочних продуктів.

Також можете використовувати фруктове та овочеве пюре - підійде, якщо потрібно знизити калорійність випічки.

Чим можна замінити рослинну олію у випічці - варіанти

Шукати альтернативу такому продукту можна в разі, коли ви хочете надати своїй випічці вершковий смак, аромат і створити більш ніжну структуру. Враховуйте, що додаючи більш "важкий" продукт, калорійність кексу або пирога стає вище. Варіанти для заміни наступні:

  • звичайне вершкове масло або топлене;
  • грецький йогурт або сметана;
  • фруктові та овочеві пюре.

Причому, останній пункт ідеальний, якщо ви харчуєтеся правильно, не хочете зайвих калорій і, в цілому, бажаєте отримати "легку" для шлунка і фігури випічку.

Як замінити вершкове масло рослинною олією і навпаки

Пам'ятайте, що найважливіше правило - дотримуватися пропорції, щоб не зіпсувати структуру тіста. Кокосове, топлене вершкове, грецький йогурт і сметана замінюють вершкове (і воно замінює їх) в пропорції 1:1. 

Соняшникова, оливкова, кукурудзяна, арахісова - співвідношення 10:8, де рослинного продукту менше, ніж вершкового, наприклад:

  • 10 грам вершкового масла - 8 грам рослинної олії;
  • 50 грам вершкового масла - 40 грам рослинної олії;
  • 100 грам вершкового масла - 80 грам рослинної олії;
  • 200 грам вершкового масла - 160 грам рослинної олії.

Також в якості заміни можна використовувати маргарин у співвідношенні 1:1, але пам'ятайте, що такий продукт містить шкідливі трансжири і захоплюватися ним не варто - краще вибрати більш корисну альтернативу.

Вас також можуть зацікавити новини: