Як пережити спеку в місті - лайфхаки / фото Myléne / Pixabay

Літо цьогоріч вражає температурними рекордами. Поки одні українці щиро радіють теплим дням, інші - відчайдушно шукають способи, як пережити спеку.

Звісно, палюче сонце не завадить, якщо ви релаксуєте поблизу басейну із прохолодним коктейлем, але буденному життю, особливо в місті, аномальна температура заважає.

Як пережити спеку в місті - топ-лайфхаки охолодження

Найдієвішим способом, звісно, є кондиціонери. Вони допоможуть почуватися комфортніше в офісах, закладах та автівках. Правильно налаштовані кондиціонери здатні створити конфортний мікроклімат, але з ними варто бути обережними, щоб не захворіти.

Відео дня

Звісно, ця порада надто банальна, адже не кожен з нас може дозволити собі цей охолоджувальний пристрій вдома. Тож, постає питання, як пережити спеку без кондиціонера? Для цього є низка альтернативних охолоджувальних гаджетів, наприклад електричні вентилятори, деякі навіть із функцією вологого охолодження. Для більш мобільного застосування ви можете спробувати міні-вентилятори, які працюють від павербанка.

Як пережити спеку на вулиці - основні поради

Існує кілька базових правил, як допомогти організму пережити спеку. Всі ці поради легко реалізувати. Отож, записуйте:

  • у спекотний день намагайтеся вдягнути одяг світлих відтінків, ігноруючи темні кольори, особливо чорний, адже він поглинає сонячне тепло, обирайте натуральні тканини, наприклад льон;
  • без нагальної потреби не перебувайте довго на сонці, надаючи перевагу локаціях у тіні, а якщо зовсім погано себе почуваєте, пошукайте заклади із кондиціонерами;
  • намагайтеся вживати багато води, це допоможе організму протистояти температурним аномаліям;
  • носіть сонцезахисні окуляри та користуйтеся засобами із сонцезахисним ефектом. 

До цих порад варто додати більше відпочинку, якщо ви цікавитесь, як пережити спеку вагітним. У цей період жінкам особливо варто хвилюватися про те, щоб спека не зашкодила. У набільш гарячі дні варто взагалі залишатися вдома, особливо на останніх місяцях вагітності. 

Якщо здоров'я підводить - як пережити спеку гіпертонікам

З такими особливостями організму необхідно вкрай обережно поводитися в умовах аномально високих температур. Радимо проконсультуватися із лікарем щодо індивідуальних правил, але існують базові медичні поради для цього випадку.

  • Кожен свій ранок у спекотну пору розпочинайте із вимірювання артеріального тиску. За потреби випийте пігулку та носіть необхідні медикаменти із собою. 
  • Якщо зранку почуваєтеся погано, то краще залишитися вдома, якщо є така змога. Спека тільки погіршить ваш стан. Особливо це важливо для водіїв та працівників професій, що потребують підвищеної концентрації уваги.
  • Гіпертонікам необхідно обмежити перебування на сонці з 11 по 15 години. Засмагати та перебувати на пляжі краще до 11. 
  • Якщо є змога, приймайте прохолодний душ впродовж дня, а вживання води варто обмежити, щоб уникнути набряків.
  • Крім того, зверніть увагу на свій раціон. Обмежте надмірне вживання дуже солоної та жирної їжі. Надавайте перевагу легким фруктово-овочевим перекусам.

Ці поради актуальні й для випадків, як пережити спеку сердечникам. Радимо не забувати про приймання ліків, що впливають на ваш щоденний стан. Їх повинен призначити лікар.

Люди з хронічними захворюваннями знають, що робити, якщо дуже погано у спеку. У такому разі краще прийняти ліки та виміряти тиск. Зверніться за допомогою до найближчої аптеки. Провізор допоможе у цьому, або викличе "швидку" за потреби.

Якщо ви не можете цього зробити, то попросіть допомоги у перехожих людей. Попередьте їх, які пігулки ви прийняли, аби за потреби вони передали цю інформацію медикам. 

Нагадаємо, раніше лікарі пояснили, чому в спеку потрібно пити гарячий чай, а не холодну воду, і чим у жодному разі не можна втамовувати спрагу.

Вас також можуть зацікавити новини: