Перестаньте бажати приємного апетиту / depositphotos.com

Вважається, що вихована людина, яка ознайомлена з правилами пристойності, повиненна обов'язково бажати на добраніч, доброго ранку, здоров'я під час вітання і вимовляти інші подібні фрази. Ми з'ясували, чи можна бажати смачного під час їжі або до неї.

Чи можна бажати смачного по етикету насправді

Деякі історики стверджують, що до революції люди перед їжею читали молитву - дякували Богові за їжу на столі і благословляли це священне дійство. Потім, з приходом СРСР, Ісус Христос перетворився на персону нон грата, тому будь-які звернення до Господа були заборонені. Замість них з'явилося новомодне "приємного апетиту" - калька з французького "bon appetit".

Правила етикету стверджують, що таке побажання може звучати тільки з вуст того, хто приготував страву - в якості запрошення гостей або близьких до трапези. Господар або господиня будинку, шеф-кухар або просто людина, яка принесла їжу, пропонує людям скуштувати її і насолодитися. У будь-якому іншому випадку фраза "смачного" або "приємного апетиту" недоречна - психологи називають її одним із способів порушити особисті межі людини і буквально "заглянути їй в рот".

Відео дня

Чому не прийнято говорити: "Смачного" за народними повір'ями

Досвідчені езотерики також проти подібних побажань - пов'язано це з тим, що така фраза може "спрацювати" навпаки. Якщо ви побажаєте людині смачного, ризикуєте накликати на неї проблеми з травленням і навіть з тим самим бажанням взагалі споживати будь-яку їжу.

Особливо це стосується випадків, коли фраза була виголошена нещиро або байдуже - тоді не доведеться думати, чому бажати смачного - поганий тон, адже не вкладаючи потрібних емоцій і енергетики, ви завдаєте тільки шкоди.

Варіанти, як по-іншому можна сказати: "Смачного"

Сучасні фахівці з етики вважають, що кращою альтернативою невдалій фразі можуть стати два слова: "Будь ласка" і "Насолоджуйтесь". Таким чином ви все-таки запросите людину до початку трапези, але і не врветеся зі своєю нетактовністю в її інтимний простір. Якщо ви солідарні з такою думкою, сміливо міняйте звичку - від цього тільки виграєте.

Вас також можуть зацікавити новини: