Як і де краще зберігати продукти влітку / ua.depositphotos.com

З червня по серпень температура повітря в Україні може досягати 30-35 градусів Цельсія, а це означає, що продукти, які ви ще вчора купили свіжими, вже сьогодні можуть почати псуватися.

УНІАН з'ясував, як правильно зберігати фрукти та овочі влітку.

Як правильно зберігати овочі в холодильнику - загальні правила

Шеф-кухар Дар'я Зюкова розповіла, що на зберігання овочів і фруктів в квартирі, в заміському будинку або на дачі впливає багато факторів. Свіжість залежить від температури зберігання, вологості та освітлення. Все це потрібно враховувати, щоб довше насолоджуватися смаком свіжих овочів і фруктів.

Відео дня

Якщо ви купуєте фреш-продукти часто, наприклад через день або раз в кілька днів і відразу їсте, то можна дуже не возитися, і зберігати все в холодильнику. А якщо ви закуповуєтеся на тривалий термін, то краще дотримуватися деяких правил.

Запам'ятовуйте, як правильно зберігати овочі вдома:

  • Дуже важливо тримати холодильник в чистоті і взяти собі правило систематично мити і дезінфікувати всі полки. Деякі продукти категорично не "переносять" вологи і відразу починають псуватися.
  • Потрібно щодня перевіряти, чи не почало щось покриватися пліснявою. Цей процес досить швидкий і тягне перехресне зараження (коли мікроби і бактерії з одного продукту "перебігають" на сусідній).

Якщо ж ви хочете зрозуміти, як зберегти овочі на довго в коморі, то тут теж дуже важливо врахувати деякі фактори. Зокрема, в коморі не повинно бути вікон, труб з гарячою водою і пристроїв для опалення, але важливо, щоб була хоч якась система вентиляції.

Облаштовувати приміщення ви можете на свій смак: це можуть бути стелажі, полиці з контейнерами, пластикові контейнери, дерев'яні ящики або полиці. У кого є приватний будинок, то можна зробити льох, в якому буде підтримуватися певна температура і вологість близько 80%.

- порадила Зюкова.

Які овочі не люблять холодильник - список

Шеф-кухар акцентує увагу на тому, що кімнатна температура - це близько 18-20 градусів, і це повинно бути темне, сухе приміщення або ящик з кришкою. Якщо температура вище, то для фруктів і овочів це дуже жарко.

Хоча люди і зберігають картоплю в холодильнику, але це неправильно. Адже від холоду картопля перемерзає і може стати солодкою.

Картопля любить прохолоду, але це повинен бути льох або підвал. Якщо ви хочете зберігати її в квартирі, краще вибирати темне і сухе приміщення. Від прямих сонячних променів картоплю треба прибирати, тому що від сонця всередині картоплини виробляється соланін, а він дуже шкідливий для людини.

Те саме стосується цибулі та часнику (не очищеного): їх краще зберігати в темному ящику, щоб на них не потрапляли сонячні промені. Також цибулю з часником можна зберігати в паперових пакетах, попередньо зробивши в них дірочки (вентиляцію). 

ВАЖЛИВО: ці два овочі потрібно тримати подалі від картоплі, інакше вони почнуть проростати.

Моркву і буряк краще покласти в льох. І невеликий лайфхак: щоб морква довше не втрачала вологу, її можна класти в ящик з піском. Якщо ви все ж хочете заховати моркву в холодильник, краще це зробити в вакуумному пакеті і на нижній полиці.

Без холодильника можна зберігати гарбузи та кабачки. Але для того щоб вони довго не псувалися, потрібно залишати довгий хвостик.

Які фрукти не потрібно зберігати в холодильнику і що робити з горіхами

Зюкова стверджує, що без холодильника цілком можна тримати горіхи. Бажано попередньо обсмажити їх на сковороді або в духовці, охолодити і перекласти в скляну ємність під кришку, тоді вони не відволожаться. Але якщо ви плануєте зберігати горіхи довше місяця, краще сирими засипати їх в ту ж скляну ємність і зберігати в холодильнику. 

Шеф-кухар підказала, що робити, щоб фрукти не зіпсувалися, якщо справа стосується бананів. Їх краще зберігати без холодильника, але не більше 3-4 днів. Плодоніжки потрібно загорнути в плівку або пакет. Якщо ви покладете їх у холодильник, вони швидко потемніють і стануть м'якими.

ВАЖЛИВО: не можна зберігати в холодильнику будь-які недостиглі овочі і фрукти. Перекласти їх в холодильник можна тільки тоді, коли вони дозріють при кімнатній температурі. 

Які овочі і які фрукти можна зберігати в холодильнику

Зюкова каже, що перед тим як класти овочі, фрукти і ягоди в холодильник, краще їх не мити, максимум можна протерти сухою серветкою. Є ризик змити захисну плівку, що береже плоди від швидкого запліснявіння і швидкого процесу псування. Якщо плоди мокрі, то їх потрібно насухо витерти, так само як і полки, на яких ви плануєте їх зберігати. Якщо плоди будуть вбирати зайву вологу, то вони швидше псуються.

Всі овочі і фрукти краще зберігати в теплій зоні холодильника - це нижні полиці. Якщо немає спеціального ящика в холодильнику. При цьому слід пам'ятати, що чим нижче температура зберігання, тим менше буде зберігатися аромат продукту. Що стосується того, як краще зберігати овочі - в пакеті або без, то, наприклад, баклажани, авокадо та перець перед холодильником потрібно обов'язково протирати сухою серветкою і загортати в паперовий пакет або рушник.

Помідори теж прибираємо в холодильник. Але з пакету їх краще дістати. Краще зберігати плодоніжкою вгору: у плодоніжки найм'якше місце і саме з нього помідор починає гнити. Якщо кількість помідорів велика, то кожен шар можна прокласти папером: це знизить кількість конденсату на овочах і вони довше будуть свіжими.

Якщо у вас залишилися нарізані або чисті овочі, їх краще зберігати в холодильнику, у воді. Найкраще так зберігаються редис, морква і селера.

У холодильник потрібно покласти також яблука, груші, персики, нектарини, абрикоси, сливи; все цитрусові, всі екзотичні фрукти. Також раджу зберігати натуральні солодощі (типу пастили), в'ялені фрукти і фруктові чіпси.

 - зазначає Зюкова.

Виноград краще зберігається в поліетиленовому пакеті. При цьому його краще не зберігати великими порціями, адже за рахунок власної ваги він може чавитися. Так що краще розкласти його невеликими гронами в невеликі пакети. Ягоди шеф-кухар радить відразу їсти або заморожувати.

Як зберігати гриби - в холодильнику чи ні

Гриби слід зберігати в прохолодному місці і виключити потрапляння на них прямих сонячних променів. Крім того, довго зберігати гриби в сирому вигляді небажано. Якщо ви не встигаєте приготувати їх за кілька днів, краще гриби обробити (обсмажити, проварити) і заморозити. Для заморозки потрібно вибирати пакети, що щільно закриваються, або ще краще - вакуумувати. Сушені гриби краще зберігати в мішечку з тканини в темному місці. Таким чином, вони будуть провітрюватися і довше залишатися ароматними.

Як найкраще зберігати свіжу зелень

Зелень оптимально зберігати в холодильнику, в склянці з водою, як букет квітів. Також її можна заморожувати, попередньо вимивши і добре висушивши. Якщо зелень вже пожовкла, з неї можна зробити хорошу заготовку. Дрібно порізати, покласти в форму для льоду і залити рослинною олією. Потім заморозити. Використовувати для обсмажування овочів, додавати в перші і головні страви.

Як довго можна зберігати овочі, фрукти і ягоди

Термін зберігання залежить від того, наскільки плід заспівав. Якщо фрукт ще не дозрівав, а ви все ж хочете покласти його в холодильник, покладіть поруч інший фрукт, що містить етилен: процес дозрівання піде набагато швидше.

Чутливі до етилену фрукти та овочі - це яблука, баклажани, огірки, кавун, картопля, гарбуз, морква та брокколі. А багаті етиленом - банани, абрикоси, диня, груші, сливи, манго і помідори.

Якщо плоди фруктів і ягід дозріли, то краще відразу їх їсти. Або поставте в холодильник на день-два, але не довше.

- радить шеф-кухар.

Вона також рекомендує після покупки обережно оглянути плоди: м'яті відразу потрібно відкласти. Зберігати в холодильнику в упаковці, в якій придбали. Слідкуйте, щоб в упаковці не було вологи і конденсату, волога дорівнює цвілі. Мити фрукти і ягоди потрібно тільки перед тим, як збираєтеся їх їсти.

Якщо не встигаєте з'їсти фрукти в перші дні, то їх краще заморозити. Попередньо потрібно добре промити ягоди, викласти їх на рушник і висушити, а вже після цього перекласти в ємність і заморозити.

Також шеф-кухар поділилася лайфхаками, як зберігати овочі в холодильнику, щоб не псувалися:

  1. 1. Картопля добре зберігається з яблуками: якщо покласти кілька яблук в ящик з картоплею, то вона буде довше зберігати свіжість.
  2. 2. Спаржу потрібно зберігати, як букет: зв'язувати і ставити в невелику кількість води.
  3. 3. Брокколі і цвітну капусту можна зберігати у воді: стебло поставити в ємність з водою, а суцвіття накрити вологою тканиною.
  4. 4. Селеру можна загортати у фольгу.

Зюкова каже, що вдома не так переживаєш за товарне сусідство, як на професійній кухні, але не треба забувати, що, наприклад, яйця треба мити перед тим, як класти в холодильник. Зберігати все в чистоті і обробляти антисептиками. Чистота в холодильнику - перший крок до цілісності продуктів.

Вас також можуть зацікавити новини: