Курячі яйця використовуються в багатьох рецептах. Щоб такі страви були смачними та безпечними для здоров'я, потрібно дотримуватися правил зберігання харчових продуктів. Серед українців поширені міфи про яйця, через які ми зберігаємо їх неправильно. Дізнайтеся, як зберігати яйця свіжими максимально довго.
Як зберігати яйця без холодильника
У різних країнах відрізняється підхід щодо того, скільки і за якої температури зберігати яйця.
Наприклад, американський урядовий сайт Food&Drug рекомендує зберігати свіжі яйця не більше 3 тижнів за температури до +4°. А варені круто - до 7 днів.
Українські стандарти не такі суворі. ДСТУ вказує, як правильно зберігати яйця. Свіжі яйця можна зберігати за температури від 0° до 20° до 7 днів. Якщо за цей час продукт не реалізувався, то його відносять до класу "столових" і дозволяють зберігати до 25 днів.
Така різниця в американських та українських стандартах пояснюється тим, що в США яйця перед надходженням у магазин миють. Зі шкаралупи змивається захисний шар, тому термін придатності скорочується. Якщо ви теж миєте яйця, то зберігайте їх надалі тільки в холодильнику і за низької температури.
Таким чином, сирі яйця можна зберігати як у холодильнику, так і за кімнатної температури. Важливо лише не мити їх заздалегідь і не допускати тріщин на шкаралупі.
Якщо важливо зберегти яйця максимально свіжими, наприклад, для дитячого харчування, краще покласти їх у холодильник в оригінальній упаковці.
Є ще одна порада, як зберігати яйця довго. Для цього рекомендується поставити їх не на дверцята холодильника, а на внутрішню полицю.
Як зберігати яйця - тупим чи гострим кінцем
Це, здавалося б, жартівливе запитання насправді має сенс. Курячі яйця краще зберігати гострим кінцем донизу. Так жовток знаходиться рівно посередині. На нього не тисне повітряна камера, що збільшує загальний термін зберігання.