Чому не повертається ручка пластикового вікна / depositphotos.com

Пластикове вікно або балконні двері можуть вийти з ладу - перестати відкриватися або закриватися так, як це передбачено виробником. Головне, чого не потрібно робити в такому випадку - це докладати зусиль і смикати ручку вікна або двері, інакше ви просто зламаєте механізм.

УНІАН розповість, що робити, якщо не закривається пластикове вікно до кінця або не відкривається так, як потрібно.

Раніше ми говорили про те, як регулювати вікна на зиму.

Відео дня

Що робити, якщо пластикове вікно не відкривається - причини

Неможливо вирішити проблему, не розуміючи її причини, тому перш, ніж намагатися полагодити вікно, вам потрібно дізнатися, через що механізм вийшов з ладу.

Вікно не відкривається, але обертається ручка

Іноді трапляється так, що віконну ручку можна повернути в будь-яке положення, але результату ніякого ця дія не дає - вікно не відкривається. Швидше за все, причина в зламаній фурнітурі. Різновидів такої проблеми існує два:

  • ручка обертається, але фурнітура не реагує - зламався механізм, який фіксує металевий штифт, вам достатньо купити і поставити нову ручку;
  • ручка справна, але фурнітура не реагує - вийшов з ладу редуктор, в цьому випадку краще викликати фахівця.

Ніяких інших дій робити в цьому випадку не варто, інакше ви ризикуєте взагалі зламати механізм.

Не відкривається пластикове вікно, не повертається ручка

Ще одна поширена ситуація - коли ручку заклинює в положенні "закрито", повернути її не виходить. Тут, на жаль, без майстра не обійтися, так як, швидше за все, у вас сталася поломка вузла обв'язувального механізму або блокіратора. Доведеться витягувати стулки, щоб полагодити вікно, а самостійно це зробити досить важко.

Не відкривається пластикове вікно на провітрювання - провисають стулки

Провисання стулок зазвичай відбувається через розхитані петлі. В такому випадку вікно відкриється, але буде чіплятися за раму, а ми почуєте тріск або клацання. Ви можете відрегулювати петлі, але робити це потрібно правильно і акуратно.

Без майстра обійтися не вийде тільки в тому випадку, якщо на пластикових вікнах присутній заводський брак і петлі під вікна підібрані невірно - їм важко утримувати масу МПО. Тут доведеться або міняти петлі або склопакет.

Що робити, якщо пластикові вікна не закриваються - причини

Крім того, що вікна можуть не відкриватися, вони ще й здатні не закриватися, коли це необхідно. Причин такого прихованого протесту з боку, здавалося б, бездушного шматка пластика і скла, може бути кілька.

Не закривається пластикове вікно до кінця - заклинило блокіратор

Блокіратор - це підпружинений механізм, який розташований на внутрішньому торці активних стулок. Якщо його заклинить, вікно закриватися не буде, але і цю проблему можна вирішити, враховуючи особливості поломки:

  • закрили вікно неакуратно - закриваючи вікно, натисніть на блокіратор і поверніть ручку;
  • блокіратор не потрапляє в відповідну частину - відрегулюйте петлі;
  • блокіраторна складова розігнулася - легенько втисніть пластину із зовнішнього боку вікна;
  • зламалася пружина блокіратора - поміняйте склопакет.

Якщо не закривається пластикове вікно з провітрювання і його заклинило в цьому режимі, то могло заклинити "ножиці". Вам доведеться прибрати все сміття з проблемної ділянки і змастити механізм - тоді вікно буде закриватися коректно.

Не закривається пластикове вікно ножиці - заклинило в двох позиціях

З поворотно-відкидною моделлю вікон така ситуація трапляється - віконна рама "застряє" одночасно в двох положеннях. Відбувається таке, наприклад, через поспіх - ви можете і відкрити його на провітрювання і повністю. Створюється враження, ніби стулка тримається на одній петлі і може відірватися, але це не так - вона міцно утримується "ножицями".

Для того, щоб вирішити цю проблему, виконайте ряд простих дій:

  • верхню частину стулки притиснути до рами;
  • натиснути на блокіратор з боку ручки;
  • притримуючи блокіратор, повернути ручку вгору до кінця;
  • коли повернете, дотиснути стулку до кінця;
  • повернути ручку в горизонтальне положення і закрити вікно.

Щоб уникнути подібних ситуацій в майбутньому намагайтеся акуратно відкривати і закривати вікна, щоб не лагодити їх самостійно. При будь-яких серйозних поламках звертайтеся до майстра, щоб не зламати МПО остаточно.

Вас також можуть зацікавити новини: