Зберігати пшеничний хліб рекомендується близько 40 годин, а житній - не довше трьох діб / фото ua.depositphotos.com

Кажуть, що хліб - усьому голова. І хоча для його приготування потрібен мінімальний набір продуктів - борошно, вода й дріжджі, - він вважається однією з головних страв на столі. Але цей продукт може дуже швидко зіпсуватися: зачерствіти або покритися небезпечною для здоров'я цвіллю. Тому в нас часто виникає питання, як зберегти хліб на довгий час.

В цілому, зберігати при кімнатній температурі пшеничний хліб рекомендується близько 40 годин, а житній - не довше трьох діб. Але продовжити "життя" цього незамінного на наших столах продукту можна. І ми вам розповімо лайфхаки як зберігати хліб правильно.

Як зберігати хліб, щоб він не пліснявів - робіть це

Існують кілька базових правил, які можуть підказати, де зберігати хліб на кухні:

Відео дня
  • У місце, де лежить хліб, повинен вільно надходити кисень.
  • Хлібниця або інші ємності, куди ви кладете хліб, повинні регулярно чиститися з метою позбавлення від імовірних джерел утворення цвілі. Для цього можна раз на тиждень використовувати легкий розчин оцту.
  • Не тримайте хліб поблизу джерел тепла та/або вологи.

Ще один лайфхак полягає в тому, що випічка перед відправкою в хлібницю або інше місце зберігання повинна повністю охолонути. А це процес нешвидкий - години три займе точно.

Лайфхаки як зберігати хліб - все просто

Любите красиві хлібниці? Зверніть увагу на зроблені з берести і ялівцю, оскільки вони володіють хорошими антисептичними властивостями.

Уникнути появи цвілі допоможуть шматочок цукру або солі. Загорніть щось із цього в мішечок і покладіть до хлібниці. Також вони допоможуть підтримувати однаковий рівень вологості, вбираючи зайву.

Зберегти хліб на довгий час допоможе полотняний мішечок: загорніть у нього випічку і покладіть так до хлібниці. Допускається зберігання хліба в целофановому пакеті, але важливо завжди використовувати новий чистий пакет, і зробити в ньому отвори для вентиляції, щоб продукт не "задихнувся".

Також зберігайте білий і чорний хліб окремо, тоді й запахи не змішаються, і свіжість збережеться на довше. Якщо хлібниця одна, то загорніть різні види в різні мішечки або папір для випічки.

Власне, ці поради дають відповідь на одне з популярних питань про те, чи можна зберігати хліб не в холодильнику. Як бачимо, можна.

Зберігайте білий і чорний хліб окремо / фото ua.depositphotos.com

Чи потрібно зберігати хліб в холодильнику - основні правила

Тепер же розглянемо питання, чи можна влітку зберігати хліб в холодильнику, і дізнаємося, як правильно це робити.

Зберігати випічку в холодильнику, в цілому, можна. Хліб любить прохолодне темне місце, а влітку на кухні домогтися цього складно. Але потрібно розуміти деякі особливості, серед яких - погіршення смаку випічки. І хоча й кажуть, що хліб у холодильнику можна тримати тиждень, краще не використовувати такий варіант для тривалого зберігання.

Також не варто зберігати хліб у холодильнику в целофановому пакеті - він може швидко запліснявіти, а підвищена вологість, яка з'явиться в закритому пакеті, зробить його "сирим".

Чи можна зберігати хліб в морозилці - важливий нюанс

Хліб можна заморозити! У такому вигляді він може зберігатися до кількох місяців, не втрачаючи властивостей. Для цього загорніть його у фольгу і покладіть у поліетиленовий пакет. Але коли будете закривати, постарайтеся прибрати якомога більше повітря з нього.

Тільки пам'ятайте, що заморожений хліб після того, як ви його дістали, слід вжити протягом двох годин. Тому рекомендуємо заморожувати не цілі буханки, а нарізаний на шматочки. Це прискорить процес розморожування, і дозволить відразу поділити його на потрібні порції.

Хліб в морозилці зберігайте нарізаними порційно шматочками / фото ua.depositphotos.com

Підсумовуючи, нагадаємо, що якщо говорити про те, чи можна зберігати хліб при кімнатній температурі, то так, але пам'ятайте, що термін його придатності становить до трьох діб і все ж краще, якщо це буде прохолодне місце. Також можна зберігати в холодильнику або заморозити, але позиція автора в цих питаннях залишається незмінною - купуйте менше, частіше, але завжди свіже.

Вас також можуть зацікавити новини: