Як найкраще утеплити старі вікна: корисні поради / фото УНІАН, Немеш Янош

З приходом холодів багатьох людей починає цікавити питання, як утеплити вікна в приватному будинку або в своїй квартирі.

Утеплювати вікна потрібно для того, щоб знизити втрати тепла в приміщенні, а разом із ними – зменшити суми в квитанціях. Існують різні способи й поради щодо утеплення вікон своїми руками.

Варто відзначити, що утеплювати можна не тільки дерев'яні, але й пластикові вікна. Зупинимося докладніше на питаннях про те, як дешево утеплити вікна.

Відео дня

Як найкраще утеплити старі вікна

Переймаючись питанням, чим утеплити старі вікна на зиму, найчастіше люди вдаються до старих, давно перевірених способів – поролон або вата і папір або скотч. Поролоном / ватою, а іноді навіть розмоченою у воді газетою, затикаються щілини, а зверху клеїться звичайний скотч або спеціальний для поклейки вікон.

Ще можна використовувати звичайний папір. А щоб він тримався, його слід змастити змоченим у воді господарським милом. Ось таким дешевим і простим способом можна утеплити старі радянські вікна і зробити, щоб не дуло з вікна. Але такий спосіб має й мінуси – рама вікна може забруднитися тим же милом, а якщо використовувати скотч – то фарба може відірватися разом із цим скотчем.

Варто відзначити, що утеплити вікна дерев'яні обов'язково потрібно, якщо мова йде про старі радянські вікна. Сучасні дерев'яні рами тримають тепло досить добре, тому утеплення не потребують.

Також утеплити вікна, щоб не дуло, можна заливши щілини розплавленим парафіном за допомогою шприца. Якщо щілини великі, у них потрібно засунути що-небудь іще, аби заповнити порожнину, наприклад поролон або тканину.

Ще чим можна утеплити старі вікна, так це більш сучасними способами – наприклад, ущільнювачами. Перед тим, як їх клеїти, поверхню потрібно підготувати – очистити від бруду, пилу, знежирити. Поміряти розміри і підрізати куточки 45 градусів, і потім тільки клеїти. Також, щоб не дуло з вікна, можна скористатися силіконовим герметиком. Але цей варіант підходить для нерухомих при відкриванні частин вікна.

Утеплити старі вікна на зиму можна давно перевіреним способами / фото УНІАН, Борис Корпусенко

Як утеплити вікна пластикові

Пластикові вікна, які ставлять у будинках і квартирах, зазвичай вже мають енергозберігаючі властивості, тому в додаткових утеплювачах потреби не мають.

Самі по собі пластикові вікна в процесі експлуатації не змінюють своїх теплоізолюючих властивостей. Однак, з часом навіть із таких вікон може почати дути.

Якщо таке сталося, потрібно перевірити ущільнювачі – тріщин, розривів та інших пошкоджень на них бути не повинно. Також вони повинні бути досить м'якими, а не "задубілими". При необхідності ущільнювачі потрібно замінити на нові. Щоб ущільнювачі прослужили якомога довше, їх радять один-два рази на рік мити і обробляти гліцерином.

Також слід перевірити і відрегулювати фурнітуру вікна, яка відповідає в тому числі за щільність закривання стулки. При необхідності фурнітуру також потрібно буде замінити, але зазвичай достатньо регулювання. Фурнітура, як і ущільнювачі, також вимагають догляду в процесі експлуатації - її потрібно чистити від бруду і змащувати.

Вікно, будь воно пластиковим або дерев'яним, вимагає правильної установки, оскільки помилки при монтажі вікна нівелюють їхні ізоляційні властивості. Тому іноді потрібно утеплити пластикові вікна з вулиці.

Одним з важливих елементів є закладення швів між вікном і стінами. Утеплити пластикові вікна зовні можна, загерметизувавши монтажні шви і задувши монтажною міною порожнечі під відливом. Головне будьте обережні, щоб не випасти з вікна.

Старі пластикові вікна також може знадобитися утеплити / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Як утеплити вікна поліетиленовою плівкою

Крім щілин і стиків, втрати тепла йдуть ще й через саме скло. Утеплити його теж можна за допомогою плівки. Існують спеціальні теплоізоляційні плівки для стекол. Є різні типи таких плівок, в тому числі прозорі і які практично не впливають на проникність світла через вікно. Але вони дозволяють знизити втрати тепла, підвищити міцність самого скла, знизити надходження ультрафіолету, через який вигоряють предмети інтер'єру (але квітам на підвіконні це явно не сподобається).

Якщо є варіант зі спеціальними плівками вам не підходить, можна утеплити вікна поліетиленовою плівкою. Звичайну плівку кріплять зазвичай зовні вікна, або, при неможливості, всередині. Плівку кріплять на все вікно, як можна ближче до зовнішнього краю рами. Щоб плівку не порвало вітром, натягувати її слід максимально рівномірно.

Слід також не забувати, що звичайна прозора поліетиленова плівка на морозі стає крихкою і легко рветься. Морозостійка плівка має жовтуватий відтінок.

Утеплити вікна харчовою плівкою теж можна, це швидкий і тимчасовий спосіб, як зробити, щоб не дуло з вікна.

Вас также могут заинтересовать новости: