Косметолог розповіла, як вибрати сонцезахисний крем / depositphotos.com

Якісний сонцезахисний крем потрібен обов'язково, якщо ви не хочете обзавестися проблемами зі шкірою. УНІАН з'ясував, як правильно вибрати такий засіб і що означають цифри на ньому.

Що буде, якщо не захищатися від сонця - основні ризики

Косметолог з Києва Дарина Ушакова каже, що існує гостра необхідність у використанні кремів з SPF (sun protection factor), що є захисним фактором від ультрафіолету (UV), перш за все від променів типу А і В. UVА (або А) - найнебезпечніші. Вони проходять крізь скло і хмари. Також вони проникають глибоко в рівень гіподерми і на своєму шляху пошкоджують клітинні елементи.

Рідко провокують очевидні сонячні опіки, але саме вони викликають фотостаріння, пігментацію і можуть привести до раку шкіри (меланома). До речі, ці промені ми отримуємо в соляріях.

Відео дня

 - зазначила Ушакова.

У той же час, промені UVВ (або В) створюють засмагу. Однак вони теж тягнуть за собою фотостаріння і пігментацію.

Що захищає шкіру від ультрафіолетових променів - розбір інформації про крем

Цифра поблизу SPF (15, 25, 30 або 50) означає час, який можна безпечно проводити на вулиці, і силу у відсотках захисту.

Наприклад SPF 50 - найсильніший захист (98%), працює до трьох годин. Потім потрібно відновлювати нанесення.

- підкреслила Ушакова.

Вона також розповіла, що існують "хімічні" і "фізичні" фільтри (хімічні елементи) в складі кремів, які і дають SPF-захист.

Існує думка, що "фізичні" фільтри більш безпечні, але зараз це суперечлива думка. Обидва види фільтрів мають свої плюси і мінуси.

 - зазначила експерт.

Ушакова пояснила, що "фізичні" не проникають в шкіру, тобто роблять екран (відбивають сонячні промені). Їх не складно "стерти рукою". Хімічні ж проникають в шкіру, тим самим поглинаючи фільтри. За рахунок чого ми отримуємо більш тривалий і надійний захист.

Кому обов'язково потрібен сонцезахисний крем SPF 30/50

Такий засіб варто вибирати людям, схильним до пігментації - бажано користуватися таким захистом з ранньої весни і до осені включно. Також він необхідний при:

  • вагітності; 
  • на морському або зимовому відпочинку; 
  • при високому індексі ультрафіолету; 
  • при прийомі гормональних препаратів, антибіотиків та інших препаратів.

Крім того, користуватися SPF 30/50 необхідно, якщо:

  • у косметиці (кремах), якими ви користуєтеся, є кислоти; 
  • після пілінгів, лазерних процедур і ін'єкцій.

Косметолог також пояснила, що наносити крем потрібно, як тільки ми збираємося на вулицю (за 20 хвилин до виходу - щодо хімічних фільтрів), тобто з самого ранку. Наносити такий засіб потрібно поверх уходових кремів і відновлювати нанесення кожні дві-три години.

Вас також можуть зацікавити новини: